Dacă alegi să studiezi psihologia la universitate, este bine să ştii că există multe domenii diferite, pe care poţi să te concentrezi. Acestea includ sănătate, domeniul clinic, educaţional, cercetare şi predare, profesional, consiliere, neuro, sport şi criminalistică.

De multe ori în timpul facultăţii de psihologie poţi obţine o cunoaştere largă în toate aceste domenii, înainte de a te specializa în una sau două zone de interes, după primul sau al doilea an. Aceste domenii de specializare te pot ajuta să porneşti către o carieră în psihologie, după absolvire.

Deci, ce poţi face cu o diplomă în psihologie?

Dacă nu eşti sigur cu privire la răspunsul acestei întrebări, ai ajuns în locul potrivit. Răspunsul, însă, depinde de calea pe care doreşti să o urmezi şi de domeniul ales.

Eşti interesat de domeniul sănătăţii mintale? Atunci poţi deveni psiholog în sănătate mintală. Eşti pasionat de lucrul cu tinerii? Atunci poţi deveni psiholog educaţional sau asistent social pediatric.

Doreşti să contribui la susţinerea şi reabilitarea justiţiei? Atunci poţi deveni ofiţer de eliberare condiţionată. Alegerile sunt vaste.

Din fericire multe dintre aceste posturi vor fi disponibile odată ce ai absolvit, doar pentru unele dintre acestea fiind necesare studiii ulterioare. 

Cariere tipice în psihologie

Ce se poate face cu o diplomă în psihologie ?" - aceasta nu este o întrebare cu un singur răspuns. Cu o licenţă în psihologie, eşti bine plasat pentru a urma o carieră în arte şi domenii ştiinţifice, în funcţie de interesele personale. Studiile suplimentare sunt o opţiune, şi sunt necesare dacă doreşti să devii psiholog expert cu drepturi depline. Pentru aceasta, va trebui să cel putin urmezi un master, şi formare de specializare.

Dar, pentru un număr mai mare de opţiuni de cariere în psihologie, studiile ulterioare nu sunt o condiţie prealabilă. Cei care nu studiază psihologia la nivel postuniversitar au multe opţiuni în cadrul asistenţei medicale publice şi private, educaţie, sănătate psihică, asistenţă socială, terapie şi consiliere.

Există, de asemenea, o serie de joburi mai puţin tipice pentru absolvenţii de psihologie, inclusiv locuri de muncă în mass-media şi alte industrii creative. Prezentarea generală a acestor cariere tipice şi nu-aşa-tipice, cu o licenţă în psihologie sunt prezentate mai jos.

Cariere în psihologie: domeniul asistenţei medicale şi terapie

Psiholog expert

Cu studii şi cursuri de formare vei putea dobândi calificare ca psiholog expert. În cadrul acestui post extrem de specializat, vei lucra cu oameni din toate mediile, atât pacienţi, cât şi clienţi.

Vei analiza comportamente, gânduri şi emoţii, în scopul de a înţelege mai bine şi de a oferi consiliere cu privire la anumite acţiuni şi/sau probleme psihologice. Ca psiholog expert, poţi alege să te specializezi într-o serie de domenii, inclusiv psihologie ocupaţională, psihologie educaţională, sportivă şi mintală.

(Notă: Dacă doreşti să devii psihiatru - medic specializat în diagnosticarea şi tratamentul tulburărilor de sănătate mintală - va trebui să ai o diplomă în domeniul medical)

Psihoterapeut

Un psihoterapeut poate avea un volum de muncă diversă, va lucra cu indivizi, cupluri, grupuri şi familii, în scopul de a-i ajuta să depăşească problemele psihologice, inclusiv problemele emoţionale şi cele legate de relaţie, stres şi chiar dependenţă.

În funcţie de ce alegi ca specializare în timpul facultăţii de psihologie, precum şi în funcţie de interesele personale, ai posibilitatea să lucrezi ca psihoterapeut, folosind un număr de abordări diferite. Acestea includ metode cognitiv-comportamentale, terapii psihanalitice şi psihodinamice, precum şi terapie prin artă, dramaterapie, psihoterapie umanistă şi integratoare, hypno-psihoterapie şi terapie experimentală. Tipurile de cariere de psihologie în domeniul terapiei includ terapeut, kinetoterapeut, terapeut muzical, mentor, terapeut de familie şi terapeut existenţial. 

Asistent social

Un asistent social este o persoană care lucrează cu oamenii care trec prin perioade dificile din viaţa lor. Acestea includ adesea grupuri, cum ar fi copiii sau persoanele în vârstă, persoanele cu handicap şi victimele infracţiunilor şi abuzului. Rolul unui asistent social este de a proteja aceste persoane de la rău şi de a oferi sprijin, în scopul de a permite oamenilor să-şi îmbunătăţească starea în care se află. Ca asistent social poţi lucra în cadrul şcolilor, în case, spitale sau alte instituţii publice.

Un asistent social va fi specializat în lucrul cu copiii şi familiile sau cu adulţii vulnerabili. Se poate lucra inclusiv în domenii precum: pediatrie, dependenţă, dizabilitate, geriatrie, spitale şi clinici, eliberare condiţionată, probaţiune, sănătatea mintală, sănătate publică, şcoli, centre de sprijinire a victimelor şi abuzuri de substanţe.

Consilier

În calitate de consilier vei fi implicat în ajutarea oamenilor prin explorarea sentimentelor şi emoţiilor. Vei lucra într-un cadru confidenţial şi va trebui să asculţi cu atenţie problemele pacienţilor. Trăsăturile cheie ale unui consilier includ capacitatea de a asculta, empatiza, respectul şi răbdarea, precum şi capacitatea de a analiza problemele în scopul de a permite clientului să facă faţă situaţiei lui.

Deşi un consilier nu dă sfaturi, el ajută clienţii şi îi sprijină să facă alegeri pentru ei înşişi. Ca şi psihoterapia, consilierea este adesea o formă de terapie prin vorbire şi acoperă domenii precum căsătorie şi familie, sănătate, abuz, reabilitare, educaţie, durere, sănătate mentală, orientare profesională şi pediatrie.

Cariere în psihologie: domeniul învăţământ

Tipurile de cariere pentru licenţiaţii în psihologie interesaţi de sectorul educaţiei pot fi inclusiv cele deja enumerate mai sus. Ca şi terapia în învăţământ, psihologia educaţiei şi asistenţa socială din cadrul învăţământului, absolvenţii de psihologie pot fi profesori la nivel primar, secundar sau terţiar, sau pot lucra în cadrul serviciilor sociale pentru a ajuta la susţinerea învăţării în cadrul comunităţii, sau în penitenciare, pentru a oferi suport tinerilor infractori. Pentru a fi psiholog educaţional, vei avea nevoie de aceleaşi calificări ca orice psiholog (studii de master şi formare continuă). Pentru a deveni profesor de psihologie, în funcţie de nivelul pe care îl alegi, îţi va trebui aproape sigur o calificare de predare suplimentară. Cu toate acestea, absolvenţii de psihologie pot fi căutaţi în cadrul educaţiei şi învăţământului datorită cunoştinţelor lor psihologice. Pentru a avea o carieră în învăţământul terţiar (colegii şi universităţi), vei avea nevoie probabil de studii extra, cum ar fi master şi/sau doctorat.

Cariere în psihologie: domeniul cercetării

Carierele în psihologie în domeniul cercetării sunt necesare în cadrul agenţiilor de cercetare, organizaţiilor publice şi private, sau, aşa cum se întâmplă adesea, în universităţi.

Carierele în cercetare din cadrul altor sectoare sunt chiar mai ample: contribuirea la dezvoltarea politicii guvernamentale (în domenii cum ar fi alimentaţia sănătoasă şi exerciţiile fizice) sau aspecte importante pentru industrie (îmbunătăţirea productivităţii muncii, de exemplu). Ai putea lucra, de asemenea, pentru o organizaţie caritatabila sau o altă organizaţie non-profit, sau poţi conduce cercetarea pentru a ajuta la rezolvarea problemelor cum ar fi cele de vorbire, leziuni cerebrale, dezvoltarea copilului sau impactul drogurilor legale şi ilegale asupra sănătăţii psihice.

Cariere mai puţin tipice în psihologie

Ce se poate face cu o diplomă în psihologie fără a urma căile tipice? Destul de multe, de fapt! Ca absolvent de psihologie există mii de oportunităţi pentru joburi şi cariere în afară de sănătate şi educaţie, dacă ştii unde să cauţi.

Această gama largă de opţiuni se datorează abilităţilor transferabile variate pe care ar trebui să le dobândeşti în timpul studiilor, precum şi recunoaşterea pe scară largă a avantajelor de a avea o anumită experienţă psihologică şi analitică.

În termeni generali, absolvenţii de psihologie îşi pot fi găsi de lucru în toate sectoarele societăţii, inclusiv mass-media, justiţie, reabilitare, publicitate, afaceri şi management, sport, agenţii publice şi sectorul juridic. Câteva cariere mai puţin tipice sunt prezentate mai jos:

Cariere în media şi publicitate

S-ar putea să nu fie o alegere evidentă pentru absolvenţii de psihologie, însă carierele în media sunt extrem de variate, cu posibilităţi largi. În special, absolvenţii de psihologie pot oferi perspective valoroase în comportamentul uman, având capacitatea de a analiza probleme, asculta cu atenţie, şi acţiona cu empatie şi raţiune. Alte motive pentru care angajatorii te-ar angaja pe un post media includ capacitatea de a discuta şi analiza probleme complexe, conştientizarea unei bune comunicări şi abilitatea de a da sfaturi atent. Din cauza acestui fapt, joburile mass-media, în toate departamentele, inclusiv management, producţie, planificare şi scriere sunt la îndemână pentru absolvenţii de psihologie.

Cariere în resurse umane şi comunicare

Psihologia presupune înţelegerea oamenilor şi modul în care aceştia gândesc, ceea ce fac carierele în resurse umane şi comunicarea o altă posibilitate pentru absolvenţii în posihologie. Aceste joburi, disponibile atât în sectorul public şi privat, cuprinde domenii cum ar fi satisfacţia angajaţilor, dezvoltarea profesională, formare, recrutare, PR, salarizare şi comunicarea internă.

Cariere în afaceri şi management

Datorită unui acut simţ a cum să gestionezi atât datele cât şi oamenii, carierele în afaceri şi management sunt o altă opţiune bună pentru absolvenţii de psihologie. Deşi formarea continuă şi experienţa de muncă sunt necesare înainte de a intra în roluri de conducere, ai putea începe prin consultanţă în afaceri, marketing, vânzări, publicitate sau dezvoltarea afacerilor.

O diplomă în psihologie îţi poate oferi, de asemenea o baza bună pentru o carieră în IT, domeniul financiar, sectorul juridic, administraţia guvernamentală şi cercetare de piaţă.