Intrebari frecvente

Ce este www.infomunca.ro?

Pe scurt, www.infomunca.ro ar putea fi definit ca fiind un sistem online de recrutare a fortei de munca din Romania. www.infomunca.ro este un site de joburi in care angajatorii sau companiile de recrutare au posibilitatea sa posteze anunturi de recrutare iar candidatii, cei care doresc sa se angajeze, pot sa aplice online, direct pe site, la ofertele de munca respective.

Cat trebuie sa platesc ca sa aplic la un job pe www.infomunca.ro?

Cu CV-ul Standard, puteti aplica la un numar nelimitat de joburi. Acest serviciu va este oferit gratuit de catre www.infomunca.ro. Exista de asemenwa posibilitatea de a va Promova CV ul contra cost pentru ca acesta sa aiba o vizibilitate mai buna. Preturile pentru aceasta optiune le gasiti in pagina Oferta din Sectiunea "Sunt Candidat".

Cum pot sa aplic la un job pe www.infomunca.ro?

Pentru a putea aplica la un job, in primul rand trebuie sa va creati un cont tip Candidat. Dupa crearea contului, trebuie sa va completati CV-ul in cel putin una din limbile Engleza sau Romana. Dupa crearea contului si completarea CV-ului, aveti dreptul sa aplicati gratuit la un numar nelimitat de joburi, cu conditia ca CV-ul d-voastra sa fie completat in proportie de cel putin 60%.

Desi am cont, nu pot aplica la toate joburile...

Angajatorii, in momentul in care posteaza un job, au posibilitatea sa restrictioneze aplicarea la jobul respectiv, astfel incat sa aiba dreptul sa aplice, doar candidatii care indeplinesc anumite criterii. Daca din CV-ul d-voastra reiese ca nu indepliniti criteriile de restrictionare impuse, atunci nu veti putea aplica la job.

Ce se intampla dupa ce aplic la joburi pe www.infomunca.ro?

In cel mult 24 ore din momentul in care ati aplicat la un job, CV-ul d-voastra definit pe www.infomunca.ro va fi trimis de catre noi, pe mail angajatorului/angajatorilor la care ati aplicat.

Pot sa vad daca angajatorul mi-a vizualizat CV-ul?

Folositi linkul "Unde am aplicat?" pentru a vizualiza daca aplicatia a fost vizualizata sau nu de angajator.

De ce nu mi-a fost vizualizat CV-ul?

Exista multe motive pentru care CV-ul d-voastra poate sa nu fie vizualizat de catre angajatori. Asa cum este de asteptat, angajatorul nu va primi pe mail intr-o anumita zi doar CV-ul d-voastra ci va primi defapt o lista de CV-uri ale tuturor aplicantilor din acea zi. Este foarte simplu de inteles ca daca acea lista este foarte lunga, angajatorul, probabil nu va avea timpul sau rabdarea necesara sa le vizualizeze pe toate. Chiar daca ar avea timpul sau rabdarea necesara, se poate intampla ca angajatorul sa gaseasca pur si simplu candidatul sau candidatii potriviti pentru acel job, inainte de a ajunge la CV-ul d-voastra.

O alta explicatie ar fi ca angajatorii au posibilitatea sa vada cat la suta din CV-ul aplicantilor este completat. Din experienta va spunem ca un CV sarac in detalii nu va fi aproape niciodata vizualizat de catre un angajator si chiar daca va fi, sansele de a obtine un job cu un asemenea CV, sunt minime.

De ce trebuie sa completez CV-ul direct pe site? De ce nu pot sa uploadez CV-ul meu pe care il am deja facut?

Angajatorii au posibilitatea sa structureze si sa filtreze CV-urile candidatilor dupa foarte multe criterii dintre care amintim doar cateva: varsta, sex, experienta, resedinta, cunoasterea unei limbi straine etc. Din pacate, toate aceste filtre pot fi realizate din punct de vedere tehnic, doar daca toate CV-urile au acelasi format, in cazul nostru, formatul www.infomunca.ro. In cazul in care am oferi posibilitatea ca fiecare candidat sa-si uploadeze propriul CV, baza noastra de date ar fi plina de zeci de formate diferite de CV-uri, asupra carora nu am avea posibilitatea sa intervenim pentru a le organiza dupa nevoile angajatorilor.

Ce este CV-ul Promovat?

Pe www.infomunca.ro exista 3 tipuri de CV-uri: Cv-ul Standard, CV-ul Silver si CV-ul Gold. CV-urile Silver si Gold se mai numesc si CV-uri promovate, deoarece acestea au o vizibilitate mult mai mare decat CV-urile Standard. Practic, in toate listele cu CV-uri pe care le acceseaza angajatorul, CV-urile Promovate sunt afisate primele.

Cum pot sa-mi promovez CV-ul?

CV-ul d-voastra completat pe www.infomunca.ro, se transforma din Standard in Promovat, doar dupa achitarea taxei de promovare a CV-ului. Preturile se pot vedea in pagina Oferta din sectiunea "Sunt Candidat".

Pe ce durata pot sa-mi promovez CV-ul?

CV-ul poate fi promovat pe o durata cuprinsa intre 1 luna si 12 luni. Pe perioada in care CV-ul este promovat, puteti sa aplicati cu el la un numar nelimitat de joburi.

Cand este recomandat sa folosesc CV-ul promovat?

Recomandam folosirea acestuia, atunci cand doriti sa gasiti un job intr-un timp foarte scurt. Folosirea CV-ului Promovt nu garanteaza obtinerea jobului insa face ca sansele d-voastra sa creasca considerabil. Majoritatea aplicantilor, rateaza obtinerea unui job deoarece CV-ul lor nu este vizualizat de catre angajatori. Acest lucru se intampla din cauza ca, de multe ori, la un job aplica zeci sau chiar sute de candidati si de cele mai multe ori, angajatorul gaseste candidatul dorit inainte de a vizualiza toate CV-urile aplicantilor.

Cat de important este CV-ul meu pentru a obtine un job?

Cv-ul este mai mult decat important in procesul de recrutare. CV-ul este imaginea d-voastra si este singurul lucru care poate sa faca diferenta intre o alta aplicare nereusita si o programare la un interviu pentru jobul dorit. Ganditi-va doar la urmatorul aspect: odata ce ati fost programat la in interviu cu angajatorul, automat d-voastra nu mai concurati cu cei 100 de aplicanti la job ci cu cei 5 care au fost programati la interviu...si toate astea doar pentru ca ati avut un CV bine facut.

De ce nu am fost contactat de nici o companie desi am aplicat la mai multe joburi?

Intr-adevar, aceasta este o problema cu care se confrunta multi utilizatori dar totul pleaca de la CV-ul d-voastra. Pentru a fi contactat de un angajator, va sfatuim sa va creati un CV detaliat, bine structurat si nu in ultimul rand, un cv care sa arate bine. Aspectul conteaza mai mult decat credeti.

Datorita numarului foarte mare de aplicanti, angajatorii nu au timpul necesar pentru a anunta candidatii care au fost respinsi. O companie de recrutare de pe www.infomunca.ro primeste lunar aproximativ 300 Ð 1000 de aplicanti sau in unele cazuri chiar mai multi (exista chiar joburi care au doar ele singure, sute sau chiar mii de aplicanti).

Cine posteaza joburi pe www.infomunca.ro?

Exista 3 tipuri de companii care posteaza joburi la noi pe site: angajatori directi, companii de recrutare sau persoane fizice.

Cum pot sa verific daca o companie care recruteaza forta de munca pentru strainatate este "serioasa"?

Activitatea de mediere a fortei de munca in strainatate este reglementata prin Legea nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare si HG nr. 384/2001 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 156/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. Acestea prevad ca pentru a desfasura aceasta activitate, agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  1. sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii;
  2. sa aiba incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca;
  3. au organizata o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor;
  4. au incheiat cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca.

Sfatul pe care vi-l dam noi este urmatorul: Verificati in primul rand daca firma exista si nu ajunge doar sa existe, conform legii, ea trebuie sa aiba ca si activitate principala "Selectia si plasarea fortei de munca" cod CAEN Ð 7810. Pe langa acest lucru, orice companie de recrutare care face recrutare pentru strainatate trebuie conform legii sa fie inscrisa la ITM. Daca aveti orice fel de dubii despre o comapanie de recrutare, sunati la Inspectoratul Teritorial de Munca din judetul in care are sediul principal compania de recrutare. Daca cei de la ITM nu au auzit de acea companie, cu siguranta nu veti dori sa colaborati cu ea.

De ce cer companiile de recrutare comisioane de procesare a dosarului?

Din 5 candidati care aplica la un job in strainatate, doar unul poate cu adevarat sa plece la munca in strainatate, chiar daca toti 4 au fost acceptati de angajator in urma interviului final. Desi pare incredibil, acest lucru este perfect adevarat. Care este defapt problema o sa spuneti? Problema este ca ceilalti 4, in momentul in care au aplicat, nu s-au gandit ca defapt sotia nu este de acord ca ei sa plece in alta tara sau nu s-au gandit ca nu au banii necesari sa plateasca comisionul de mediere (in cazul in care acesta exista) sau nu s-au gandit ca vor fi nevoiti sa renunte la confortul unei vieti alaturi de familie si ca vor trebui sa stea o buna perioada de timp departe de copii, sotie si catel... si multe alte lucruri pe care oamenii nu le iau in considerare atunci cand pur si simplu apasa butonul APLICA de pe un site de joburi. In schimb, toate aceste lucruri le vin in minte doar dupa ce obtin jobul si atunci, dupa o analiza cu adevarat profunda a situatiei, care ar trebui sa aiba loc, in mod normal, inainte de a aplica la job, bineinteles ca vor renunta la jobul pentru care au fost acceptati. Cine are de pierdut din toata aceasta afacere? Compania de recrutare sau angajatorul direct bineinteles... care si-a pierdut timpul cu un asemenea candidat. Defapt, comisionul de procesare a dosarului este o metoda de triere a candidatilor cu adevarat interesati de un job in strainatate. In momentul in care un candidat este nevoit sa plateasca o anumita suma de bani in avans pentru un job, se gandeste de 100 de ori daca doreste cu adevarat acel job, se gandeste de 100 de ori daca poate sa onoreze cu prezenta in cazul in care va fi acceptat la jobul respectiv.

Raspunsul la aceasta intrebare, a fost redactat de mine, Matei Ioan, administrator al siteului www.infomunca.ro care timp de ani de zile a trimis in strainatate la munca sute sau mii de romani fara sa ceara nici un comision de procesare al dosarului de recrutare. Din pacate, dupa zeci de experiente de genul celor prezentate mai sus, am ajuns la concluzia ca defapt taxele, in unele cazuri, sunt un rau absolut necesar. Acest lucru nu inseamna ca Infomunca ofera doar joburi pentru care se percepe commission. Mai mult de 50% din joburile pe care le oferim nu presupun nici o plata din partea candidatilor.

De ce cer companiile de recrutare comisioane de mediere pentru joburile in strainatate?

Orice companie de recrutare, este defapt o firma care in urma prestarii unor servicii, se asteapta si are pretentia perfect normala sa castige bani. La fel de normal este si ca acesti bani ar trebui colectati de la angajatori, nu de la candidatii care defapt de aceea isi cauta un job, pentru ca nu au o sursa de venit (cei mai multi dintre ei). Din pacate, lucrurile nu stau asa cum am dori noi, companiile de recrutare, sau cum ar dorii candidatii si cum ar fi normal. Totul este defapt determinat de piata fortei de munca internationala, care dicteaza daca o firma de recrutare va percepe sau nu comisioane de mediere de la candidati. Totul este defapt foarte simplu... Exista anumite pozitii pentru care companiile angajatoare platesc companiile de recrutare pentru gasirea candidatilor, dar acestea sunt foarte putine si in general sunt pozitii foarte cautate de catre angajatori: personal in domeniul medical (doctori, asistenti medicali), programatori de toate tipurile, etc. De obicei, pentru pozitiile in care rata somajului este foarte mare la nivel mondial cum ar fi: muncitori in constructii, muncitori necalificati, munca in turism, hoteluri, etc. angajatorii nu platesc companiile de recrutare...din pacate. Companiile de recrutare sunt primele care ar dori ca situatia sa fie diferita si care ar dori ca firmele angajatoare sa plateasca toate comisioanele necesare (comision de mediere, comisioane pentru obtinerea permisului de munca intr-o anumita tara), insa, pentru anumite pozitii amintite mai sus, pentru care exista destui candidati dispusi sa plateasca ei pentru obtinerea unui job, companiile angajatoare nu vor sa suporte aceste cheltuieli. Este la mintea cocosului ca daca ceri bani unei companii, este mult mai probabil sa-I obtii de la ea decat daca ceri acei bani unui somer care isi cauta de munca. Cu toate astea, companiile de recrutare pentru strainatate au cerut si vor cere in continuare comisioane candidatilor si nu angajatorilor, in unele cazuri. De ce se intampla asta? Pentru ca in acele cazuri, companiile de recrutare nu vor sa plateasca, pur si simplu, serviciile companiei de recrutare. Asa cum am spus si la inceput, totul depinde de piata fortei de munca internationala si de raportul dintre cerere si oferta.

Cum pot sa fiu la curent cu cele mai noi oferte de munca postate pe www.infomunca.ro?

Pentru a primi zilnic alertele noastre cu noile joburi, trebuie doar sa va abonati la Newsletter. Abonarea se face in functie de domeniile d-voastra de interes si in functie de acestea, veti primi apoi zilnic, cele mai noi joburi pe mail.

Cat costa sa ma abonez la Newsletter-ul www.infomunca.ro?

Acest serviciu va este oferit gratuit de catre www.infomunca.ro, pe o perioada nelimitata.