Ce este un analist cantitativ?

Un analist cantitativ sau "Quant" (en.) este un specialist care aplica metode matematice si statistice pentru problemele financiare si gestionarea riscurilor. Acesta dezvolta si implementeaza modele complexe folosite de firme pentru a lua decizii financiare si de afaceri, cu privire la aspecte cum ar fi investitiile, preturile si asa mai departe.

Pentru a aplica pentru un job ca analist cantitativ, vei avea nevoie de:

  • abilitati puternice in matematica si statistica
  • abilitati solide in exploatarea si analiza datelor
  • cunostinte financiare extinse
  • abilitati de programare

Bazandu-se pe aceste abilitati, vei fi capabil sa transformi datele brute in strategii de afaceri inteligente.

Daca descrierea postului nu te-ai speriat si accepti provocarea de a deveni un analist cantitativ, iata care sunt 4 motive pentru care ar trebui sa urmezi aceasta cale in cariera:

Cererea de analisti cantitativi a crescut

Sectorul financiar se caracterizeaza printr-o permanenta schimbare si inovare. De-a lungul ultimilor ani, valorile mobiliare au devenit din ce in ce mai complexe. Specialistii capabili sa inteleaga modelele matematice din preturi, pentru a genera profituri si a reduce riscurile, sunt foarte apreciati pe piata. Cresterea fondurilor speculative si a sistemelor automate de tranzactionare este o alta tendinta care a avut un impact pozitiv asupra cererii de experti.

... si va continua sa creasca cu siguranta

Criza din 2008 a expus unele limitari ale sistemelor financiare. Pentru a reduce riscul si preveni crizele viitoare, factorii de decizie politica au pus in aplicare reforme financiare. Autoritatile de reglementare impun in prezent, transparenta in raportarea riscurilor, iar investitorii cer infrastructuri de risc mai bune, pentru a-si proteja investitiile. 

Odata cu criza, industria de management a riscului s-a confruntat cu o crestere dramatica si va continua sa creasca pentru a indeplini standardele de reglementare sporite. Aceasta reprezinta o oportunitate reala pentru cei care doresc sa urmeze o cariera in acest domeniu de expertiza.

Joburile de analist cantitativ sunt extrem de stimulate

O cariera ca analist cantitativ este provocatoare din punct de vedere intelectual, intrucat o parte importanta a rolului va fi rezolvarea problemelor complexe, sub presiune. Joburile in analiza cantitativa presupune cercetarea, dezvoltarea si implementarea modelelor matematice, analiza datelor, cunostinte financiare generale, precum si multe alte elemente care fac din acest loc de munca foarte stimulator. 

Trebuie sa fi capabil sa prosperi intr-un mediu cu putina supraveghere si sub o presiune considerabila. Joburile de analist cantitativ sunt foarte competitive si exigente,cu ore lungi de lucru - dar, spre deosebire de multe alte locuri de munca, succesul in acest domeniu se bazeaza pe merit, dedicare si cunoastere.

O cariera in acest domeniu este plina de satisfactii financiare

Daca vei avea un job ca analist cantitativ, vei fi recompensat atat intelectual, cat si financiar. Salariile din sectorul financiar tind sa fie foarte mari. Datorita caracterului provocator al lucrarii si abilitatilor necesare pentru a reusi in acest tip de pozitie, analistii cantitativi sunt, in general, foarte bine compensati, mai ales daca acestia lucreaza pentru un fond de acoperire. Mai mult decat atat, joburile de analist cantitativ sunt in general gasite in centre financiare majore, unde salariile medii sunt mai mari decat in orasele secundare.