În România, salariul mediu al unui designer graphic este de aproximativ 1500-2000 de euro/luna. Bineînţeles, mărimea acestuia diferă în funcţie de calificare, experienţă şi practică, iar dacă ai aceste atuuri poţi ajunge şi la un salariu de 4000 de euro/lună.

Chiar dacă salariile pentru posturile entry-level sunt mai mici, există foarte mult potenţial pentru o carieră în design grafic, dacă ai dorinţă de avansare.
Înainte de a fi avansat, citeşte 5 dintre cele mai importante competenţe pentru graphic designeri.

Creativitate

În primul rând, designerii grafici au nevoie de creativitate. Este greu să vii cu idei noi şi un design inovator, dacă nu ştii cum să atingi propriile resurse creative sau dacă imaginaţia ta nu este antrenată. Dacă la început nu debordezi a creativitate, exersează, caută, analizează şi apoi începe să pui în practică.
Descoperă moduri de a-ţi păstra mintea ascuţită şi prin care poţi naşte idei proaspete, iar acestea te vor ajuta să reuşeşti într-o carieră de design.
Nu ai nevoie neapărat de aptitudini artistice pentru a “prinde” un loc de muncă în design grafic, dar vei dori să ai o idee generală a elementelor artistice pentru a putea fi transpuse pe calculator.

Tipografie

Conceptele grafice create de un designer grafic sunt adesea materializate în tipărituri (pliante, broşuri, reviste, etc)
Va trebui să înţelegi termeni, cum ar fi font (dimensiuni, culoare, aliniament, line-spacing, textindent, letter-spacing), borduri, lăţime, lungime, hover-state, etc.

Software

Având aptitudini artistice pe hârtie te-ar putea ajuta în cariera de designer grafic, dar de cele mai multe acţiunea are loc în spatele unui computer. Înţelegerea modului de utilizare a software-ului standard va fi esenţială în căutarea unui loc de muncă în design grafic. Cele mai populare şi bine-cunoscute software-uri de design grafic vine de la Adobe, inclusiv Photoshop, Illustrator, şi InDesign.

Web design

Astăzi, nu este neobişnuit pentru designerii grafici să fie, de asemenea şi web designeri. O mare parte din ceea ce vezi pe un site a fost proiectat de cineva cu abilităţi de design grafic, şi o mulţime de designeri deţin, suficiente cunoştinţe pentru a lucra cu HTML şi CSS. Adăugarea cunoştinţelor în web design la portofoliul tău vor creşte şansele unui loc de muncă de design grafic.

Comunicare

Înţelegerea nevoilor şi dorinţelor clientului asupra unui design este cheia pentru crearea unui produs de succes. Posibil să îţi fie greu să vorbeşti cu clienţii care nu înţeleg explicaţiile sau terminologia, aşa că va trebui să ai răbdare şi să înveţi să înţelegi cu adevărat ce vrea un client pentru designul său.

Răbdare

În cariera de designer grafic vei avea nevoie de foarte multă răbdare. Vor exista adesea tensiuni între prestator şi client, însă pentru a deveni profesionist va trebui să depăşeşti şi să soluţionezi stările conflictuale ce vor apărea pe parcursul diferitelor proiecte.

Designul grafic nu este o carieră uşoară însă dacă ai pasiune şi dorinţă de a învaţă, poţi ajunge departe. Pe piaţă locurilor de muncă din România, şi nu numai, există din ce în ce mai multe cereri de locuri de muncă în strânsă legătură cu web design-ul. De la colaboratori de marketing, la PR manageri, toţi doresc prezentări multimedia, proiecte de dezvoltare, aplicaţii şi prezentări web. Fiecare dintre aceste sarcini necesită cunoştinţe în multimedia şi în domeniul graficului. Şansele unei cariere în design grafic sunt aşadar, destul de mari.