Oricare ar fi motivul, haideti sa descoperim principalele posibile motive pentru care nu ai fost angajat, ca sa stii ce sa eviti pe viitor:

Pregatirea slaba pentru interviu

Multi candidati ajung la interviu si dezamagesc angajatorul cu lipsa lor de pregatire pentru intalnire. Ce inseamna asta? Informatii slabe despre companie si activitatea acesteia, neintelegerea cu exactitate a cerintelor postului si raspunsuri slabe sau lipsa lor la intrebari comune oricarui interviu.

Ce trebuie neaparat sa stii cand mergi la un interviu este sa ai cat mai multe cunostinte despre industria in care activeaza compania si despre specificul jobului pentru a putea oferi raspunsuri specifice si sa iti pui in evidenta calitatile si abilitatile ce te-ar recomanda pentru acel post.

Tinuta neprofesionala

Prima impresie conteaza foarte mult in cadrul unui interviu. Daca te imbraci prea casual sau complet inadecvat pentru interviu poate transmite o lipsa de respect pentru normele de conduita. La interviu trebuie sa imbraci costume de culori neutre, incercand a evita blugii, culorile tipatoare, accesoriile sau machiajul excesiv, in cazul femeilor.

Comportament neprofesional in timpul interviului

Intervievatorul te analizeaza pe toata perioada interviului pentru a vedea daca te potrivesti postului si culturii organizationale ale companiei; orice comportament neprofesional va reflecta asupra ta in mod negativ. Ce include comportamentul neprofesional? Intarzierea la interviu, sa vii nepregatit, limbaj al corpului agresiv, elemente din cadrul CV-ului tau de care nu stii, sa tratezi intervievatorul intr-un mod prea familiar, sa vorbesti despre probleme din viata ta personala.

Te-ai focalizat prea mult asupra ta

Este ok sa explici familiei si prietenilor tai de ce acest job ar fi perfect pentru tine, dar pe intervievator nu prea il intereseaza asta. Daca vorbesti prea mult despre importanta lui pentru tine, si nu dspre ceea ce ai putea face tu pentru companie, nu ai lasa o impresie foarte buna. Trebuie sa te pui in locul intervievatorului si sa dai raspunsuri relevante pentru el, nu pentru tine. Bineinteles ca este important daca acest post este potrivit pentru tine si pentru aspiratiile tale, dar nu te focaliza pe asta foarte mult in cadrul interviului.

Sa pui intrebari nepotrivite

In cadrul oricarui interviu la un moment dat vei fi intrebat daca ai intrebari. Intervievatorii apreciaza atunci cand pui intrebari relevante despre job sau despre companie. Nu este o idee buna sa intrebi despre bonusuri, concedii sau alte avantaje ale locului de munca. Daca acestea exista, iti vor fi precizate de catre intervievator fara ca tu sa fii nevoit sa intrebi. Daca nu ai deja jobul primit, aceste intrebari nu isi au rostul. Este in interesul tau sa nu le pui. De asemenea, sa spui ca nu ai nicio intrebare ar putea da impresia gresita cum ca nu ai fi foarte interesat de job sau de companie.

Ce sa faci pe mai departe?

Chiar daca nu ai obtinut jobul dorit, sa aplici si sa mergi la interviuri nu este o pierdere de timp. Expertii in recrutare spun ca fiecare interviu este o experienta din care ai ce invata si ca este bine sa iti notezi intrebarile la care consideri ca nu ai raspuns adecvat pentru a fi mai pregatit data viitoare.