In timp ce unii colegi vor fi amabili si dispusi sa te ajute cand ai nevoie, altii s-ar putea sa te vada ca pe un rival sau pur si simplu sa fie rautaciosi, ingreunandu-ti astfel procesul de acomodare. Din pacate, nu poti sa iti alegi colectivul alaturi de care urmeaza sa iti petreci o mare parte din zi.

Vestea buna este insa ca poti sa faci in asa fel incat sa te integrezi rapid si sa fii acceptat in scurt timp chiar si de cei mai morocanosi. Tot ce trebuie sa faci este sa fii natural si sa urmezi pasii de mai jos.

Alege imbracamintea potrivita la munca

Asigura-te ca stii unde urmeaza sa lucrezi si care este codul vestimentar al respectivei institutii. Prima impresie este deosebit de importanta si tocmai de aceea trebuie sa te imbraci corespunzator. De asemenea, extravaganta este acceptata in cadrul a foarte putine job-uri, asa ca adopta un stil cat mai classic si prezentabil.

Atunci cand nu stii ceva, intreaba

Fiind nou-venit, nimeni nu se asteapta de la tine sa le stii pe toate. Prin urmare, nu iti fie frica sa iti intrebi colegii cum se foloseste un anumit tip de aparatura sau sa ceri informatii suplimentare despre ce ai de facut.

Fii prietenos la locul de munca

Zambeste des, leaga mici conversatii si fii dispus sa ajuti atunci cand ti se cere; in acest fel, nimeni nu te va putea trata cu rautate pentru prea mult timp. Totusi, nu exagera si nu incerca sa afli informatii despre viata personala a celorlalti angajati numai daca acestea iti sunt oferite de buna voie – unii ti-ar putea interpreta gresit intentiile.

Bârfa nu e o optiune

Nu incerca sa te apropii de anumiti colegi barfindu-i pe altii sau, mai rau, pe sef! Acest tip de atitudine este complet gresit si te poate costa antipatia unora sau, in situatii extreme, chiar pierderea locului de munca. Tine minte ca ceea ce vorbesti despre altii spune mai multe lucruri despre tine decat despre ei.

Nu incerca sa impresionezi

Ai fost ales pentru aptitudinile tale si nu esti cu nimic mai prejos de colegii tai de munca. De aceea, nu face mai multe lucruri decat trebuie, nu te oferi sa preiei sarcinile altora si nu sta peste program - nu vei starni admiratie, ci cel mai probabil chiar contrariul.

Chiar daca integrarea la noul loc de munca este necesara, te sfatuiesc sa nu te agiti prea tare in legatura cu asta si sa te concentrezi mai degraba pe ce si cum ai de facut.

Daca ai intrat in companie alaturi de alti noi recrutati si vezi ca ei se descurca mai bine, nu te descuraja – oamenii sunt diferiti, iar unii mereu vor fi mai buni ca tine, fie la integrare, fie la indeplinirea anumitor sarcini.

Tu trebuie doar sa dai ce-i mai bun din tine si sa nu permiti comportamentului celor din jur sa afecteze productivitatea muncii tale.