Cerintele educationale pentru un manager de cercetare poate varia in functie de nivelul de experienta al candidatului si tipul de cercetare pe care managerul il va superviza. De multe ori, aceasta persoana trebuie sa aibe o diploma de licenta, experienta relevanta, un grad academic avansat, si/sau un grad medical.

Dar, indiferent de acreditarile speciale care se cauta intr-un manager de cercetare, fiecare candidat ar trebui sa intruneasca urmatoarele abilitati esentiale.

O profunda intelegere a cercetarii

Chiar daca un candidat a mai lucrat intr-o clinica, o intelegere a sarcinilor de zi cu zi nu este suficienta pentru a fi un manager de cercetare. Managerul de cercetare trebuie sa inteleaga, de asemenea, modul in care cercetarile sunt proiectate, cum sa elaboreze protocoale experimentale, cum vor fi colectate datele, precum si modul in care datele vor fi stocate, procesate si analizate.

Cunoastere puternica a eticii si sigurantei

Studiile clinice necesita o pregatire temeinica in etica cercetarii medicale si considerentelor de siguranta. O intelegere solida a ingrijirii pacientilor inrolati intr-un studiu clinic si protectia acestor pacienti este absolut esentiala. Capacitatea de a te asigura ca pacientii inrolati inteleg ce se asteapta de la ei si ce drepturile au, de asemenea, este cruciala.

Intelegere a modului in care medicamentele ajung pe piata

Un manager de cercetare ar trebui sa inteleaga procesul adesea complicat a modului in care un medicament (sau dispozitiv medical) merge de la concept, pe piata. Acest lucru inseamna intelegerea modului in care functioneaza "Administrarea alimentelor si Medicamentelor," pentru ce sunt diferite faze ale studiilor clinice, si cum sa se respecte toate reglementarile care se aplica cercetarii clinice.

Cunoasterea pasilor necesari in studiile clinice

In plus fata de intelegerea generala a modului in care testele clinice functioneaza si ceea ce se cere de catre agentiile de reglementare, managerul de cercetare ar trebui sa aiba o intelegere aprofundata a sarcinilor practice implicate in studiul clinic. El trebuie sa stie responsabilitatile membrilor echipei de cercetare si supravegherea proceselor in scopul controlului calitatii.

Abilitatea de a coordona activitatea de management cu activitati de cercetare

In cazul in care un studiu clinic are loc la o clinica sau spital specific, managerul de cercetare trebuie sa stie cum sa coordoneze activitatile studiului clinic cu alte lucruri care se intampla in incapere, cum ar fi schimburi asistentilor medicali, restrictiile dietetice relevante, precum si modul in care alte activitati de ingrijire a pacientului afecteaza realizarea obiectivelor studiului clinic.

Abilitati interpersonale remarcabile

Aptitudinile tehnice, organizatorice si clinice sunt esentiale, insa, la fel de importante sunt abilitatile interpersonale. Aceste abilitati includ lucruri cum ar fi: comunicare eficienta, profesionalism, conducere dedicata, iar acestea nu sunt mai putin importante decat abilitatile tehnice.

Nu e usor

Chiar si angajatorii calificati si constiinciosi se pot confrunta cu provocari majore atunci cand vine vorba de angajarea unui manager de cercetare clinica.