Candidatul cel mai calificat nu primeste intotdeauna jobul

De multe ori candidatii care sunt mai putini calificati reusesc sa primeasca jobul pur si simplu pentru ca s-au pregatit si au stiut sa se prezinte intr-un mod mai convingator. Cu alte cuvinte, s-au vandut mai bine.

In economia de azi, competitia este mare, si cateodata doar sa fii calificat pentru acel job nu mai este indeajuns. Trebuie sa ii demonstrezi angajatorului ca esti cel mai bun candidat. Calificarile profesionale si realizarile solide sunt necesare, dar nu suficiente.

Sa zicem ca esti in competitie cu o persoana care are aceleasi realizari si calificari profesionale ca ale tale. Ce ar trebui sa faca angajatorul? Adevarul este evident – vor fi influentati de cat de bun marketing ale acestor aptitudini faci.

La sfarsitul zilei, cel care s-a vandut cel mai bine a primit jobul. Acest lucru poate fi de bine sau nu – depinde unde esti tu pozitionat in acest moment. Trebuie sa incerci sa inveti sa iti pui in evidenta aptitudinile si calitatile care te recomanda pentru job ca sa ai succes.

Prima oferta a unui angajator nu este niciodata cea mai buna oferta

Angajatorii se asteapta sa fi facut o mica cercetare referitoare la salariu si ei anticipeaza ca vei negocia. De fapt, ei chiar ar putea fi dezamagiti de faptul ca nu negociezi si ar putea chiar sa puna la indoiala faptul ca te-au angajat. Ai putea fi tentat sa crezi ca orice oferta de munca este buna in economia dura din ziua de azi, dar ai putea sa gresesti.

Angajatorii de obicei iti ofera un salariu minim, pentru a vedea cum reactionezi si aproape intotdeauna este loc de mici imbunatatiri.

Intotdeauna investigheaza si fii constient de competitie

Acest lucru este valabil indiferent daca este vorba despre alte companii sau alte persoane din bransa ta. Incearca sa afli intotdeauna ceea ce fac si cum se comporta.

Incearca sa afli intotdeauna noutatile din domeniul tau si sa fii la curent cu schimbarile. Ce inseamna asta? Inseamna ca trebuie sa citesti publicatii ale industriei in care lucrezi, reviste, sectiunea de business a ziarelor, site-uri, newsletere, bloguri, emisiuni. Invata sa iti incadrezi ideile si valorile tale in termeni care sunt relevanti mediului de bussiness curent.

Conecteaza-te cu oameni si grupuri despre care ai citit. Vei stii cum gandesc, despre ce se preocupa si ce oportunitati vad in fata. Cu cat stii mai multe despre competitie, cu atat iti va fi mai usor sa excelezi in domeniul tau si obtii un job cand pare ca nimeni nu mai angajeaza.

Daca tu nu iti manageriezi cariera, nimeni nu o va face

Nu conteaza ce iti spune departamentul de resurse umane despre “planificarea succesului” sau “dezvoltarea leadershipului”. Nu conteaza daca ai relatii la firme de recrutare, daca iei sfaturi de la cel mai bun consilier in cariera, daca seful tau are planuri mari pentru tine si ai cele mai bune review-uri in performanta.

Cheile carierei tale le detii doar tu, viitorul tau este in mainile tale. Poate ca pare o mare responsabilitate, dar trebuie sa fii constient si bucuros de faptul ca tu esti in control a ceea ce se intampla in cariera ta si de tine depinde cat de mare e succesul tau.