Lipsa de incredere a angajatorilor in pregatirea oferita in cadrul facultatii isi spune cuvantul: cifrele arata ca mai bine de 75% din tineri nu lucreaza in domeniul in care au absolvit. Motivul pe care l-au invocat angajatorii atunci cand au fost intrebati de ce nu angajeaza proaspat absolventi a fost acela ca nu au experienta si prin urmare nu sunt suficient de pregatiti.

Cu toate astea, exista cateva lucruri pe care proaspat tinerii le pot face pentru a-si mari sansele de gasire a unui loc de munca dupa absolvirea studiilor.

CV-ul trebuie pus la punct pana la ultimul detaliu

El este cel care face diferenta intre un candidat care da ce-i mai bun din el si unul care se bazeaza pe experienta pe care o are in spate. De aceea este absolut necesar sa investesti mult timp si munca in intocmirea acestuia si sa te asiguri ca este realizat cat de bine se poate. Nu te sfii sa adaugi o nota personala, insa fii atent ca astfel de idei pot fi interpretate adesea intr-un mod gresit.

Scrisoarea de intentie

Apoi, poate chiar mai importanta decat CV-ul este scrisoarea de intentie - prima sansa de a face o impresie buna angajatorului. Pentru a obtine un job pe care si-l doresc multi candidati, trebuie sa te evidentiezi de restul intr-un mod pozitiv. Pentru a face asta, nu folosi niciodata un model clasic de scrisoare de intentie. Angajatorii sunt satui sa citeasca aceleasi lucruri la nesfarsit si cauta adesea pe cineva cu un plus de originalitate.

Abia dupa ce ai finalizat redactarea celor doua documente incepe vanatoarea de joburi. Siteul nostru iti pune la dispozitie zeci de oferte de joburi atractive atat in tara cat si in strainatate - alege ce ti se potriveste, aplica si...

Nu lasa cautarea unui loc de munca sa se termine aici

Trimite un email sau suna angajatorul, informeaza-l despre dorinta ta de a primi jobul respectiv si cere informatii in legatura cu stadiul in care se afla aplicarea ta. De asemenea, in cazul in care ai fost invitat la un interviu pentru un loc de munca, lasa o nota scrisa de mana sau trimite un email prin care sa multumesti angajatorilor care ti-au luat interviul pentru sansa oferita si timpul acordat.

Organizeaza-te in cautarea unui job

Organizarea joaca si ea un rol esential in obtinerea unui job dupa absolvire. O idee buna ar fi sa intocmesti un tabel in care sa notezi numele fiecarei companii sau a fiecarui angajator, data la care ai aplicat, pozitia pentru care ai aplicat, data cand ai sunat sau ai trimis un mail conform sfatului de mai sus si eventual cateva note personale. Aceasta metoda te va ajuta mai mult decat crezi, micsorand considerabil numarul de ore petrecut in cautarea unui loc de munca.

Nu va fi usor, insa nu trebuie sa te dai batut. Vei primi multe refuzuri si poate vei fi tentat sa alegi un job mai prost platit in alt domeniu. De fiecare data cand te descurajezi si vrei sa renunti, adu-ti aminte de entuziasmul cu care ai inceput si de satisfactia pe care o vei avea cand in sfarsit vei fi angajat. Acesta este secretul tinerilor care fac parte din cei 25% ce au reusit; devino si tu unul dintre ei.