Argumentele pro vin din partea celora care spun că trebuie să te „căleşti” pentru ceea ce va urma.

Pe lângă suma de bani pe care o încasezi lunar, o sumă cu care mulţi studenţi reuşesc să se întreţină singuri dacă ştiu cum să-şi gestioneze banii, dacă te angajezi în timpul facultăţii ai ocazia de a vedea ceea ce se va întâmpla când vei fi angajat pe bune, full time. Alftel, dacă alegi să nu te angajezi rişti să pierzi contactul cu lumea reală, tu ştiind doar ceea ce ai învăţat în facultate dar nu ai habar despre ceea ce se întâmplă cu adevărat la un loc de muncă.

Ca angajat în timpul facultăţii începi să îţi iei viaţa în propriile braţe, începi să devii independet, să înţelegi cum se fac banii şi începi să preţuieşti mai mult valoarea lor. Dacă începi să lucrezi de abia după terminarea facultăţii rişti să te blochezi, să nu ştii cum să procedezi în anumite situaţii. Trecerea directă de sub aripa părinţilor direct în jungla urbananu este foarte prietenoasă. Ca angajat în timpul facultăţii te loveşti de greutăţi treptat, altfel îţi pică toate în cap în acelaşi timp.

Dar există persoane care se angajează doar din frustrarea că prietenii sau membrii familiei deja dispun de bani şi ei nu. Dacă te angajezi din acest motiv este greşit deoarece o să te concentrezi numai pe bani şi o să laşi la o parte facultatea.Cei care sunt PRO angajării din timpul facultăţii de obicei sunt antreprenori care acum au afaceri de succes fiind că au invatat cum să facă bani încă de pe băncile facultăţii. Se poate spune că „au furat startul” şi de aceea acum o duc bine din punct de vedere financiar.

6 ore pe zi la facultate, aproximativ 2 lecturând. Cei care sunt CONTRA angajării în timpul facultăţii vin cu argumente puternice. Mai multe persoanalitati intelectuale contemporane susţin că studenţii ar trebui să se focuseze strict pe învăţătură. Cu cât mai mult cu atât mai bine, pentru a deveni oameni inteligenţi. Să treacă de stadiul de „isteţ” sau „descurcăreţ” lecturând, cultivându-se. Dacă nu fac asta în timpul şcolii nu o vor mai face niciodată, susţin persoanele CONTRA angajării în timpul facultăţii. Adevărul este că nu este deloc uşor să te ţii de un loc de muncă în timpul facultăţii, deoarece îţi va ocupa aproape tot timpul. Timpul liber va fi foarte scurt şi în timp va interveni şi oboseala care iti poate afecta capacitatea de invatare. Cei CONTRA afirmă că cel mai bine pentru un student este să se implice în activităţile facultăţii, în internship-uri şi să meargă la diferite stagii de practică care le vor deschide noi orizonturi şi le vor fi folositoare in viitor.

Decizia rămâne a studenţilor. Dacă crezi că poţi să te descurci ca angajat în timpul facultăţii fără ca asta să te afecteze la învăţătură şi crezi că te poate ajuta pe tine să te construieşti ca om, un job în timpul facultăţii este binevenit. Dacă nu concentrează-te pe învăţat şi participă la cât mai multe stagii practice pentru a fi pregătit pentru când va veni momentul să te angajezi.