Din pacate, de multe ori ne-am ghidat sa credem ca putem alege doar una dintre acestea, insa nu este in intregime adevarat. Le poti avea pe ambele - poate nu la acelasi nivel, dar ceea ce trebuie retinut este ca acestea nu se anuleaza reciproc. Poti fi si placut si respectat la locul de munca, in acelasi timp.

Exista numeroase articole cu privire la modul in care poti fi placut la locul de munca, si la fel de multe despre cum sa fi respectat. Strategiile pentru fiecare dintre acestea tind sa fie foarte asemanatoare intre ele. De fapt, strategiile pentru a fi placut si a fi respectat impart un element fundamental: Daca doresti sa fi placut sau respectat, trebuie sa fi o "oglinda".

Cum sa fi o "oglinda" la locul de munca?

Cand te uiti singur in oglinda, ce imagine vrei sa se reflecte inapoi? O persoana interesanta, interesata, optimista, de incredere, respectoasa, fericita si proactiva?
Sa fi o oglinda inseamna sa te comporti in felul in care ti-ai dori sa vezi persoana din oglinda comportandu-se. Sa fi o oglinda inseamna sa actionezi asa cum doresti sa te vada cei din jur actionand.
Trateaza oamenii cu respect, asculta ce au de spus, recunoaste-le contributiile individuale si valorile. Poate ca ei nu pot face lucrurile asa cum le faci tu, dar asta nu inseamna ca le fac rau/gresit.
Cu totii avem puncte de vedere diferite. Daca vrei sa fi atat placut, cat si respectat, trebuie sa iei in considerare si punctele de vedere ale altora, indiferent cat de diferite pot fi de ale tale.
Respecta-te: ofera-ti tie insuti posibilitatea de a invata de la altii. Afla cine sunt colegii tai, ce isi doresc, si ce pretuiesc.

Sprijina-i pe cei din jurul tau. Da-le oportunitatea de a contribui si apoi lauda-le contributiile.

Abordeaza probleme, provocari, si dificultati intr-un mod pozitiv prin oferirea de solutii, mai degraba decat critici. Critica constructiv; nu invinui sau arata cu degetul.

Investeste in timpul si talentul tau. Fa mai mult decat ti-ai propus, fara a astepta rasplata.

Fii sincer, profesional, si bun. Nu recompensa un comportament rau.

Fa-ti prieteni, dar nu favoriti.

Oglindeste-te in cei pe care ii respecti. Identifica ce respecti la ei si de ce, si aplica aceste lucruri pentru propriul comportament la locul de munca.

Fa toate aceste lucruri, si vei primi nu numai apreciere si respect, dar, de asemenea incredere si inspiratie.

Poti fi placut si respectat - dar nu intotdeauna, in acelasi timp

Fa aceste lucruri, fiind constient ca nu toata lumea are sa te placa. La nici un punct in cariera ta nu trebuie sa fii placut tuturor oamenilor. Aminteste-ti ca, atunci cand au o alegere de facut, oamenii vor urma un bun lider care stie sa faca fata situatiilor critice, mai degraba decat pe cineva pe care il plac foarte mult. Un lider bun construieste incredere, respect, si credibilitate prin actiunile lui.

Fiind placut la locul de munca te ajuta sa fii mai productiv.

Fiind respectat construieste relatii si te face un lider mai bun.

Devin-o o oglinda. Urmeaza pasii de mai sus pentru a crea un mediu de lucru mai sanatos pentru tine si cei din jurul tau.
Poti sa ai mai mult succes la locul de munca. Uita-te in oglinda: pe cine vrei sa vezi acolo?

Devino acea persoana.