Pana acum doi ani, cele mai multe astfel de joburi necesitau un minim de 1-2 ani de experienta, criteriu ce poate fi indeplinit in tara numai prin intermediul voluntariatului. Recent, dupa ce au fost constientizati factori precum imbatranirea severa a populatiei, cresterea numarului de imigranti si chiar cresterea economica, o mare parte a joburilor de asistent medical din strainatate nu mai impun acest criteriu.

Ba mai mult, unii angajatori nu solicita decat o cunoastere minima a limbii vorbite in tara in care vrei sa te angajezi, punand la dispozitia angajatului o serie de cursuri virtuale gratuite, la sfarsitul carora trebuie sa sustina un examen lingvistic. Exista chiar si joburi care debuteaza cu o perioada de instructie lingvistica platita ce poate dura de la cateva saptamani la 2-3 luni.

In anumite tari, cum ar fi Anglia, se cere inregistrarea la un consiliu de specialitate, care compara sistemul de pregatire al asistentilor din Romania cu cel al tarii in care vor sa se angajeze. Se va solicita de asemenea si sustinerea unui examen care sa ateste cunostintele medicale, insa acest proces nu este valabil peste tot in Uniunea Europeana.

Jobul de asistent medical este relativ bine platit, salariile incepand de la 1300 de euro

Pentru incepatori, primele zile s-ar putea sa fie un soc – tranzitia de la scoala la un job unde lucrezi cu pacienti adevarati nu este asa de usoara. Daca te afli intr-o astfel de situatie, obisnuieste-te cu idea ca intotdeauna vor exista nativi care vor sti sa se apropie mai mult de pacienti sau sa administreze mai repede medicamentele. Adopta atitudinea corecta, pregateste-te mereu pentru ce e mai greu si vei avea parte in cele din urma de succes la locul de munca.

Ei bine, strainii nu cauta sa angajeze asistenti medicali numai in spitale, ci si in alte institutii precum scoli, penitenciare, clinici etc. Astfel de joburi implica cerinte diferite, unele dintre ele niciodata mentionate in cartile folosite in instruire, insa cel mai adesea nu sunt asa de solicitante precum un loc de munca la spital.

Dar totusi, de ce cauta europenii sa angajeze romani? Pentru ca un salar de aproximativ 1300 de euro este mic pentru ei in comparatie cu sarcinile pe care trebuie sa le indeplineasca la locul de munca, in timp ce pentru asistentii medicali din Romania este o suma enorma. Adevarul e ca toate tarile isi platesc prost asistentii medicali – e doar o chestiune de perspectiva.

Insa tinand cont de faptul ca sectorul medical nu va “muri” niciodata si ca diploma de absolvire este de cele mai multe ori suficienta pentru a obtine un job intr-una din tarile europene dezvoltate din punct de vedere economic, meseria de asistent medical este o alegere potrivita cu perspective mari de cariera.