Municipiul Bucuresti reprezinta cea mai mare aglomeratie urbana din Romania, cu o populatie de 1.9 mil. locuitori. Judetul Ilfov este unul din judetele mici ale tarii, cu o densitate de 289.6 locuitori/km².Conform Balantei Fortei de Munca, resursele de munca ale regiunii sunt in numar de 1542.4 mii persoane din care populatia ocupata civila reprezenta 81.3%.Rata somajului inregistrat la data de 31 august 2015, a fost de 1.8%, cea mai mica la nivel national, cu 23.6 mii someri.Cererea de forta de munca calificata este mai mare pentru aceasta regiune, majoritatea somerilor inregistrati avand un nivel scazut de educatie. 

Oportunitatile oferite de capitala fac ca populatia ocupata sa aiba un nivel ridicat de instruire si calificare.Din punct de vedere al participarii la principalele activitati economice, ponderea populatiei ocupate civile in servicii este predominanta (71.3%), in timp ce ponderea populatiei ocupate in industrie si constructii este de 25.8% iar in agricultura de doar 2.9%.In regiunea Bucuresti este concentrata cea mai importanta piata a fortei de munca din tara. In regiune sunt prezente toate ramurile industriale, Bucuresti-Ilfov reprezentand principala aglomerare industriala din tara, dar forta de munca s-a reorientat masiv, pe parcursul ultimilor ani, spre servicii, care in prezent contribuie cel mai mult la economia regiunii. Tot aici se inregistreaza cel mai alert ritm de crestere a unor sectoare precum constructiile si imobiliarele, evolutii rapide inregistrand si activitatile de retail, de distributie si de management. Intrucat regiunea Bucuresti-Ilfov este singura regiune a tarii in care serviciile genereaza cele mai importante locuri de munca, sectorul tertiar are ponderea cea mai mare in structura PIB-ului regional (60.4%), industria ci constructiile de 29.3%, iar agricultura sub 1%. Mediul economic al regiunii este atractiv pentru investitiile directe, pentru structura institutionala existenta, pentru forta de munca calificata si pentru sistemul de comunicatii mai dezvoltat decat in alte regiuni ale tarii.Conform datelor statistice ale ANOFM, cei mai importanti angajatori din regiune, ca numar de salariati sunt: CN Posta Romana SA, Regia Autonoma de Transport Bucuresti, SC OMV Petrom SA, RCS, CNCF CFR SA, Kaufland Romania, SC Auchan Romania SA, SNTFC CFR Calatori SA.

Unde se gasesc posturi vacante?

Cele mai multe locuri vacante, declarate de catre angajatori, au fost inregistrate in urmatoarele ocupatii: programator; casier; agent de securitate; lucrator comercial; femeie de serviciu; vanzator; agent de vanzari; manipulant marfuri; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; operator vanzari prin telefon.
La sfarsitul lunii august cel mai mare numar de someri s-a inregistrat pe urmatoarele domenii: muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide; lacatus mecanica; lucrator commercial; muncitor necalificat la intretinerea de drumuri, sosele, poduri, baraje; vanzator; sofer de autoturisme si camionete; operator calcul electronic si retele; manipulant marfuri; strungar universal; contabil.

Cele mai cautate 10 profesii din Romania (Bucuresti - Ilfov)

1. Asistenti vanzare in magazin
2. Manipulatori de marfa
3. Muncitori necalificati in industria prelucratoare, neclasificati in grupele de baza anterioare
4. Agenti de vanzari
5. Constructori și montatori de structuri metalice
6. Ingineri mecanici
7. Paznici
8. Functionari evidenta stocurilor
9. Sudori și debitatori autogeni
10. Ambalatori


Surse utilizate: Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Institutul National de Statistica (Balanta Fortei de Munca, Anuarul Statistic), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.