Un lider bun va face întotdeauna diferența la locul de muncă. "Liderii trebuie să fie suficient de apropiați de ceilalți ca să-i poată înțelege, dar suficient de înaintea lor ca să-i poată motiva la progres." spunea John Maxwell. Un lider trebuie să fie inteligent şi responsabil, şi cel mai important, să ştie să-şi motiveze echipa pentru a atinge progresul.

Asumarea răspunderii, 

pentru decizia luată este una dintre cele mai importante calitați pe care un lider trebuie să le aibă în bagajul său spiritual. Dacă el nu îşi asumă răspunderea, subalternii nu au nici un drept să o facă şi nici nu este nevoie. Liderul este capul unei echipe, de aceea eşecul, dacă are loc, este rezultatul greșelii lui.

Încrederea în sine,

este o altă calitate esențială pe care trebuie să o aibă o persoană care dorește să se implice în domeniul lidership-ului. ,,Cea mai importantă decizie pe care o luăm e dacă alegem să credem că trăim într-un Univers prietenos sau într-un univers ostil", afirma Albert Einstein. Un om pesimist, niciodată nu se va bucura de ceea ce are şi nu va putea dobândi succesul în viață. Un optimist va vedea întotdeauna partea plină a paharului, îşi va motiva astfel şi echipa, iar în caz de nereuşită, se va redresa repede.

Mentalitate flexibilă

Persoanele care au o mentalitate flexibilă sunt deschise, acceptă provocările şi sunt mereu pregătite pentru a înfrunta imprevizibilul. Ele învață din critici şi se simt inspirate de succesul celorlalți, străduindu-să reuşească.

Puterea de convingere 

este, poate, una dintre cele mai importante calități ale unui lider. El trebuie să-și convingă echipa să-l urmeze fără să încerce prea mult, fără să se impună în mod violent sau să fie persuasiv.

Realism

Un lider trebuie să fie o persoană realistă, şi nicidecum una idealistă. Un realist vede lucrurile exact aşa cum sunt ele, fără distorsionări în ceea ce priveşte aspectele pozitive sau negative ale unei situații. Acestă calitate, esențială de altfel, îl ajută pe lider să creeze un echilibru perfect în gândire şi acțiune.

Curaj

Când vine vorba de lidership, nu există ”nu pot”, ”nu vreau”, sau ”imi este frică”. Un lider trebuie să aibă curaj să se afirme, să vorbească tare și răspicat și să țină în spate o echipă organizată.

Adevărul este că nu ne naștem lideri. Mama natură ne-a înzestrat doar cu abilități, pe care alegem sau nu să le dezvoltăm. Însă aceste abilități înnăscute nu au nici o legătură cu lidershipul și calitatea de a conduce o echipă. Un lider este omul care îi inspiră pe ceilalți prin exemplul său. Este un om care a parcurs un lung drum de educare și învățare, un om cu o experiență vastă. Noțiunea de lider nu este egală cu cea de conducător, de șef, care se impune prin autoritate excesivă pentru a avea control deplin asupra discipolilor săi. Un lider se impune prin exemplu, el reușește să-i facă pe ceilalți să-l urmeze în mod perfect natural. Un lider este un exemplu spre schimbare, spre îmbunătățire, spre nou.

Un citat celebru spunea : ,, Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume !,, (Mahatma Gandhi). , așadar..totul poate să înceapă cu tine !