Aceasta modalitate (self employed) le permite romanilor sa munceasca fara a prezenta documente suplimentare, spre deosebire de alte cetatenii din Uniunea Europeana sau Marea Britanie. In schimb, angajatorii care doresc sa colaboreze cu romani in Marea Britanie pe baza unui contract de munca, trebuie sa semneze un document prin care se angajeaza sa achite taxele si impozitele aferente fiecarui angajat. Contractul de munca poate fi temporar sau pe perioada nedeterminata si implica anumite conditii ale angajatorului, precum programul de munca, perioade de concediu planificate, planificarea pauzelor, etc.

Persoanele carer doresc sa isi desfasoare activitatea ca „Self Employed” in Marea Britanie, trebuie sa aplice pentru National Insurance Number inainte de a incepe propriu zis munca. Aceasta aplicatie poate fi facuta online sau prin telefon, prin intermediul website-ului guvernamental. Aplicatia nu poate fi facuta inainte ca o persoana sa se afle pe teritoriul Marii Britanii, insa lipsa numarului de asigurare nu reprezinta un obstacol pentru cei care doresc sa se angajeze cu un contract de munca temporar sau permanent, atata timp cat aplicatia a fost depusa, iar statusul este „in asteptare”. Obtinerea National Insurance Number poate implica si prezenta solicitantului la un interviu impreuna cu personalul Job Centre Plus, moment in care documente care sa ateste identitatea unui individ pot fi necesare.

O data obtinut, National Insurance Number permite inregistrarea ca Self-Employed la HMRC. Plata taxelor pentru cei care doresc sa isi monitorizeze activitatea si veniturile pe cont-propriu, trebuie facuta pana la finalul fiecarui an fiscal, insa guvernul britanic se asigura de faptul ca fiecare persoana este informata cu privire la acest lucru. Asadar, persoanele inregistrate in acest sens vor primi o scrisoare prin care sunt invitate sa completeze un chestionar online.

Daca va intrebati care sunt activitatile care pot fi intreprinse ca si Self-Employed, cu siguranta ca raspunsul nu va fi „toate”. La fel ca in Romania, exista activitati si locuri de munca pentru care acest status nu este suficient sau permis. In Marea Britanie, persoanele care au posibilitatea de a angaja o alta persoana sau o echipa pentru a contribui la munca depusa, cele care au posibilitatea de a obtine echipamente necesare pentru a presta munca, cele care au posibilitatea de a ajunge la o intelegere cu un beneficiar in vederea costului muncii, cele care doresc sa decida cand si cum vor munci si care sunt dispusa sa suporte cheltuielile atunci cand beneficiarul nu este satisfacut de serviciile oferite, sunt potrivite pentru a aplica pentru Self-Employed.