Bucurestiul, fiind si capitala tarii, reprezinta cea mai mare si totodata, cea mai importanta zona urbana din Romania, avand o populatie de 1.9 milioane de locuitori. Judetul Ilfov, in schimb, este unul dintre cele mai mici judete din tara noastra, atingand o densitate de 289.6 locuitori/km2.

Conform datelor furnizate de Registrul Muncii in data de 1 ianuarie 2015, numarul persoanelor care au un loc de munca este de 1.542.000 de persoane, din care un procent de 81.3% sunt in populatia ocupata civila. In ceea ce priveste rata somajului, aceasta a irnegistrat la sfarsitul anului 2015, un procent de 1.6%, corespunzand unui numar de 23.000 de persoane fara un loc de munca asigurat.
Fiind important centru cultural, educational, turistic dar si administrativ si economic, in Regiunea Bucuresti-Ilfov, cererea de muncitori calificati este mai mare fata de alte regiuni, ceea ce inseamna ca majoritatea persoanelor care nu au un loc de munca, prezinta un nivel scazut de educatie.
Astfel ca, datorita oportunitatilor diverse si perspectivelor mai ridicate, oferite de capitala, locuitorii tind sa aibe un nivel mai ridicat de calificari, abilitati si formari.

Printre cele mai reprezentative sectoare economice in care locuitorii sunt angajati, este sectorul serviciilor, cu un procent de 71.3%, urmat de sectorul industriei si al constructiilor – cu 25.8%. Unul dintre sectoarele cele mai “sarace” din punct de vedere al locurilor de munca ocupate este agricultura.
Regiunea Bucuresti a reusit sa dobandeasca cea mai mare piata a muncii din intreaga tara. Astfel ca, in aceasta regiune sunt prezente toate ramurile industriale, chiar daca, in ultimii ani forta de munca a crescut semnificativ in sectorul serviciilor.
Bucuresti si Ilfov, au cunoscut de asemenea, cea mai rapida rata de crestere in sectorul constructiilor si sectorul imobiliar, iar sectoare precum distributie, vanzare si management, ocupa si ele un loc fruntas.
Intrucat, asa cum am mentionat, sectorul serviciilor genereaza cele mai multe locuri de munca in Bucuresti si Ilfov, acesta are cea mai mare contributie la PIB-ul regiunii, de 60.4%.
Celelalte sectoare: industria si sectorul constructiilor, contribuie si ele cu un procent de 29.3%, in timp ce agricultura reuseste doar un procent de 1%.

Regiunea atrage angajatii prin varietatea de locuri de munca oferite, datorita investiilor directe, a structurii institutionale existente, dar si a fortei de munca calificata si a sistemului de comunicatii mult mai dezvoltat fata de alte regiuni ale tarii.

Conform datelor statistice furnizate de ANOFM, cei mai importanti angajatori din aceasta regiune in ceea ce priveste numarul de angajati in 2015 au fost: Posta Romana SA, RCS, OMV Petrom SA, CNCF CFR SA, Kaufland Romania, Auchan Romania SA, CFR Calatori SA, Mega Image SRL, si Adecco Resurse Umane SRL.

Unde sunt cele mai multe locuri de munca disponibile?

La sfarsitul lunii decembrie 2015, cele mai multe posturi vacante s-au inregistrat pentru urmatoarele locuri de munca: functionar informatii clienti; casier; agent de securitate; lucrator comercial; operator suport tehnic pentru servicii de comunicatii electronice; vanzator; agent servicii client; manipulant marfuri; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; operator vanzari prin telefon. (Sursa: ANOFM, decembrie 2015).

Unde sunt lucratori disponibili?

La sfarsitul lunii decembrie 2015, cele mai mari rate ale somajului s-au inregistrat pentru urmatoarele locuri de munca: muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide; lacatus mecanic; lucrator comercial; muncitor necalificat la intretinerea de drumuri, sosele, poduri, baraje; vanzator; sofer de autoturisme si camionete; operator calcul electronic si retele; manipulant marfuri; ingrijitor cladiri; contabil. (Sursa: ANOFM, decembrie 2015).