Relocarea in Germania este o idee buna pentru oricine, atata timp cat conditiile de baza sunt indeplinite, iar persoanele in cauza cunosc implicatiile traiului in aceasta tara, precum costurile vietii, cultura, diferentele de preturi la hrana, imbracaminte si in special legislatia muncii. Aceste informatii sunt vitale pentru persoanele care doresc sa munceasca in strainatate si pot fi dobandite pe cont propriu sau prin intermediul unei agentii de forta de munca.

Costurile vietii in Germania sunt mult mai ridicate in comparatie cu cele existente in Romania in momentul de fata, insa se incadreaza in media preturilor regasite in tarile din vestul si nord-vestul Europei. Din fericire, exista o mare varietate de informatii disponibile online, precum cataloage ale supermarket-urilor, website-uri imobiliare pentru cei care se afla in cautarea unei locuinte de inchiriat, etc.

In procesul de cautare a unei locuinte de inchiriat, specialistii in imobiliare avertizeaza romanii cu privire la preturile acestora, intrucat exista doua categorii de oferte: cu utilitatile incluse si cu utilitatile excluse din pretul final al apartametului sau casei. Chiriile care nu includ pretul utilitatilor vor fi gasite in anunturi sub denumirea Nebenkosten, iar cele care includ utilitatile, Warmmiete. De aceea, preturile chiriilor care par deosebit de avantajoase trebuie sa fie verificate in detaliu. Astfel, aflam ca in Berlin, media pretului unei chirii pentru un apartament cu 3 camere este de 460 euro/luna, mai ieftin decat in multe dintre orasele Germaniei, cum ar fi Bonn, Darmstadt, aachen, Augsburg, Frankfurt, Dusseldorf, Hamburg si multe altele. Cele mai costisitoare orase din punct de vedere al imobiliarelor este Frankfurt am Main, unde media preturilor este de 720 de euro, Freiburg im Breisgau, cu o medie de 680 euro/luna, Munchen, unde media este de 870 euro/luna si Koln, cu o medie de 630 euro/luna. Desigur, apartamentele mai mici si garsonierele pot fi gasite la preturi mult mai scazute, in special la periferiile oraselor.

Costurile mancarii pentru o persoana pot ajunge pana la 200-250 euro/luna, insa reducerile si ofertele dar si supermarketurile foarte ieftine, ofera posibilitatea romanilor de a consuma produse ieftine si de calitate, economisind banii pe mancare considerabil. In ceea ce priveste restaurantele, preturile sunt mult crescute fata de cele din tara noastra, un mediu la restaurant aflandu-se in medie la 40 de euro.

Cheltuielile pentru imbracaminte si incaltaminte difera in functie de locul de unde sunt achizitionate acestea si perioada anului, insa persoanele interesate sa nu investeasca sume mari in imbracaminte, se pot orienta in perioada reducerilor inspre magazinele cele mai avantajoase. Totusi, preturile nu difera in mod exagerat fata de preturile din Romania.

Transportul in Germania poate fi facut cu masina personala, autobuzul, tramvaiul sau metroul, dar si cu trenul, taxi-ul sau feribotul, in functie de nevoi. Costul unui bilet de metrou costa intre 1.5 si 3 euro in Hamburg, spre exemplu, insa preturile sunt diferite in cele mai mari orase ale tarii. Toate costurile biletelor pentru transportul in comun pot fi gasite pe website-urile locale. 

Pe infomunca.ro gasiti zilnic sute de locuri de munca postate de companii de recrutare sau de angajatori din Germania. Cei interesati de un astfel de job sunt rugati sa viziteze pagina cu locuri de munca in Germania.