Acestia sunt factori avantajosi, insa relocarea in Marea Britanie include si detalii mai putin avantajoase, precum costurile foarte ridicate ale vietii, preturile foarte mari ale chiriilor, in comparatie cu cele gasite in Europa de Est, costurile ridicate din domeniul divertismentului si transportului. Acest articol are scopul de a oferi cititorilor o imagine de ansamblu despre costurile vietii in UK, astfel incat cei care isi doresc sa obtina un loc de munca aici, sa fie pregatiti din punct de vedere psihic si financiar.

In Marea Britanie, chiriile sunt unele dintre cele mai costisitoare, atat in Londra, cat si in restul marilor orase. Totusi, comparand capitala Angliei cu Birmingham sau Southampton, exista o diferenta de 100-500 de lire, in functie de cartier, suprafata si calitatea locuintei. Studio-urile sunt la mare cautare in Londra, avand in vedere suprafata acceptabila si preturile mai scazute decat in cazul apartamentelor sau al caselor. Studio-ul este echivalentul unei garsoniere in Romania, avand un design mai compact, si preturi de la 500 de lire/luna la periferia orasului si de la 1400 de lire/luna in centrul acestuia. In schimb, un apartament cu o camera in Birmingham are preturi incepand 400 de lire la periferie si 800 de lire in centru. Cei care isi doresc sa investeasca sume mult mai mici in chirii, pot opta pentru locuinte in orase mai mici in Nordul Marii Britanii. Pentru cei care au un buget limitat dar nu doresc sa paraseasca centrul oraselor, o varianta foarte populara ramane inchirierea unei camere intr-o casa.

In ceea ce priveste utilitatile, acestea nu reprezinta un motiv de stres major pentru cei care aleg sa locuiasca in Marea Britanie. Acestea pot fi achitate trimestrial sau semestrial si costa intre 200 si 280 de lire pe luna. Locuitorii Marii Britanii au de achitat electricitatea, gazul, apa si salubritatea, internetul acolo unde este cazul si Council Tax, impozitul local.

Transportul in Londra poate fi facut cu masina personala, cu autobuzul sau metroul. Preturile pentru transportul cu metroul in capitala variaza intre 3 si 4 lire, iar pretul biletului de autobuz este de 2.30 lire. In cazul masinilor personale, cheltuielile include inspectia anuala care costa aproximativ 55 de lire pe an, taxa de drum, in functie de traseele parcurse, care costa intre 100 si 500 de lire pe an si asigurarea obligatorie. Desigur, combustibilul reprezinta o cheltuiala in plus, acesta costand aproximativ 1.30 lire.

Desi costurile de intretinere si transport pot fi foarte ridicate, mancarea poate fi gasita la preturi foarte bune, cu aproximativ 30 de procente mai costisitoare decat in Romania. Mai mult decat atat, mancarea si ingredientele romanesti pot fi gasite in magazine cu specific traditional. In ceea ce priveste imbracamintea, Marea Britanie ofera preturi foarte bune, reduceri constante si oferte in magazine. De asemenea, politica de returnare a banilor este foarte bine pusa la punct. Consumatorii de tigari si alcool vor descoperi ca Marea Britanie este una dintre cele mai scumpe tari in aceasta privinta, multi dintre acestia preferand sa cumpere de la comercianti romani sau sa se abtina de la consum.

Asadar, observam ca o persoana care doreste sa traiasca in Marea Britanie, trebuie sa fie pregatita sa faca fata costurilor vietii, mult mai ridicate decat in Romania. Cu toate acestea, calitatea serviciilor si nivelul de trai, este direct proportional cu preturile.