Sau, posibil sa fi observat multe persoane care vorbesc despre abilitatile soft, ca fiind la fel de importante. Scrisul, vorbitul in public si munca in echipa sunt din ce in ce mai ravnite de catre angajatori. O inalta inteligenta emotionala te va ajuta sa iti dezvolti alte abilitati soft aflate pe lista de dorinte a angajatorului.

Capacitatea de a intelege si de a reglementa propriile emotii

Ganditi-va la un copil mic si modul in care acesta manipuleaza emotiile. Daca este obosit sau ii este foame, plange sau este suparat, insa copiii, de obicei, nu sunt constienti de faptul ca actioneaza asa pentru ca au nevoie de odihna sau hrana. Ei stiu doar ca sunt nemultumiti si incerca sa se simta mai bine.
Ca adulti, noi suntem responsabili de intelegerea si reglarea propriilor noastre emotii. Este bine sa ceri ceea ce ai nevoie, dar nu este in regula sa prezinti episoade emotionale, sau chiar izbucniri, spre o alta persoana, atunci cand problema este intre tine si ... tine. Locurile de munca cer cel putin un minim de maturitate emotionala, intelegerea sentimentelor si capacitatea de a le administra in mod corespunzator - aceasta este o parte importanta a unui angajat profesionist.

Capacitatea de a persista in fata sentimentelor provocatoare

Toata lumea experimenteaza emotiile negative din cand in cand. Adultii insa, trebuie sa fie capabili sa invinga sentimentele de anxietate sau de stangacie.
Uneori, oamenii se tem sa nu fie provocati sau sa incerce ceva nou – insa acesta nu este motiv de timiditate.
A fi competent emotional inseamna a fi capabil sa iti stapanesti in mod eficient emotiile dificile care apar in mod natural, fara a lasa ca acestea sa iti stapaneasca actiunile sau comportamentele.

Capacitatea de a te adapta la schimbare

Schimbarea, desi de multe ori tulburatoare, este parte a vietii. Lucrurile nu pot si nu raman la fel pentru totdeauna. Asadar, ca angajat adult, trebuie sa te astepti ca schimbarea sa atinga si locul de munca in care te aflii. Acest lucru inseamna, idei noi, moduri noi de a face lucrurile, modificari ale spatiilor fizice, si orice altceva la care te poti gandi. Aceste modificari vor veni uneori mai repede si te pot lua prin surprindere. Daca esti adeptul emotional ar trebui iti insusesti aceasta capacitate, astfel nu vei rezista intr-un mediu schimbator.
Schimbarea este parte a vietii. Printr-un anumit punct, adultii inteligenti emotional invata sa se adapteze la schimbari, mai degraba decat sa se simta panicati.

Capacitatea de a fi auto-motivat

Oamenii inteligenti emotional se auto-motiveaza. Ei sunt condusi sa invete, sa creasca si sa-si asume noi provocari - in principal, pentru ca nu sunt retinuti de emotii negative, cum ar fi frica, anxietate, sau lipsa de motivatie.
Din punct de vedere emotional, oamenii inteligenti tind sa fie rezistenti si optimisti, astfel incat o noua sarcina (sau chiar doar o zi intreaga) nu ii deranjeaza la fel de mult cum ii poate deranja pe altii. Motivatia lor vine din interior.

Capacitatea de a-i ajuta pe altii

Atunci cand esti puternic emotional si constient, vei fi in stare sa ii ajuti pe altii. Vei incepe prin intelegere, prin ascultarea indeaproape, atentie, si prin compasiune. Oamenii inteligenti emotional sunt in stare sa ii ajute pe altii. Uneori, trebuie doar sa demonstreze ca intelegerea compasiunii este suficienta, insa acesti oameni sunt, de asemenea, in masura sa ofere sfaturi practice sau chiar intelepciune. Atunci cand esti capabil emotional, alti oameni vor gravita spre tine pentru indrumare si ajutor.