Deşi la prima vedere, oamenii văd de multe ori evidentă posibilitatea angajării în posturile de radio, posibilităţile de angajare variază în multe domenii.

Există o mulţime de locuri de muncă la birourile de radio. Acestea includ joburi cum ar fi reporteri radio, recepţioneri, prezentatori radio, personal de contabilitate, şi asistenţi administrativi.
Dacă eşti mai mult de o persoană creativă, de ce nu iei în considerare punerea talentului tău la lucru? Departamentul de creaţie scrie reclamele pe care le auzim la radio în timp ce departamentul de producţie le pune într-o formă finală. Departamentul de producţie, de asemenea, realizează mesajele publicitare pe care le auzim în pauzele publicitare, promovarea programelor şi altele.
Dacă îţi place acest domeniu şi ai idei mari, eşti entuziast şi energic, un post în radio ar putea fi alegerea potrivită pentru o viitoare carieră.
Dacă nu vrei neapărat să fii prezentator de radio, trebuie să ştii că departamentul de promoţii este foarte activ într-o staţie de radio. În multe cazuri, vei scrie promo şi reclame.
Există o mulţime de locuri de muncă interesante la un post de radio. Dacă îţi plac vânzările, personalul de vânzări al unui post radio se ocupă de vânzarea spoturilor comerciale pe care le auzi la radio. Dacă îţi plac ştirile şi evenimente curente, puteţi raporta direct de la staţia radio. Deoarece posturile de radio sunt locale, acest lucru îţi oferă o oportunitate mare de a interacţiona cu comunitatea locală şi de a cunoaşte mai bine zona.

Avantajele profesiei în domeniul radio:

 • Nu te plictiseşti. În mass-media, nu exista monotonie; vor exista mereu ştiri noi, vei cunoaşte poveşti şi vei întâlni oameni noi şi diferiţi.
 • Acces la informaţii la care ceilalţi nu pot ajunge. În plus munca ta poate fi văzută şi apreciată de un număr mare de oameni.
 • Cunoşti diverse personalităţi. Intrarea în domeniul jurnalismului/radio/televiziune îţi facilitează accesul la întâlniri cu persoane publice, prcum: autori, cântăreţi, sportivi, etc.
 • Nu trebuie să te preocupi de comunicarea non-verbală sau conştienţei corpului
 • Nu vei avea stresul orientării faţă de cameră sau de lumină

Ce trebuie să studiezi dacă vrei să lucrezi la radio?

Ei bine, în principiu jurnalism, însă nu este o obligativitate. La radio pot lucra aproape toţi aceia care au un talent special să vorbească şi se pricep foarte bine la muzică.
Totuşi sunt apreciate şi recomandate cursurile sau şcolile de radio şi televiziune.
Totodată vocea este foarte importantă dacă vrei să lucrezi că prezentator de radio. Vocea trebuie să fie naturală şi nicidecum forţată.

Îndatoriri prezentator radio

 • să prezinte o emisiune întreagă dată de postul de radio
 • să participe la interviuri
 • să invite oaspeţi
 • să facă sondaje de opinie printre ascultători
 • să vorbească în direct prin telefon cu ascultătorii
 • să selecteze muzică să folosească o exprimare corecţie şi să aibe o dicţie cultivată