Odata cu ridicarea obligativitatii detinerii permisului de munca in Anglia, foarte multi angajatori din aceasta tara au inceput sa-si caute angajati pentru domeniul agricultura la noi in tara. Cu ajutorul unor astfel de joburi, foarte multi romani au inceput sa-si faca o viata noua in strainatate sau cel putin, si-au gasit mult mai usor un loc de munca, reusind astfel sa-si asigure un nou stil de viata, sa economiseasca sume importante pentru ei si pentru familiile lor.

Pentru cine se gandeste sa aplice la un astfel de loc de munca, exista anumite aspecte, si bune dar si rele, pe care ar trebui sa le ia in considerare inainte sa incerce acest tip de job:

  • Angajatii sunt platiti la norma adica, din prima zi de munca, fiecare angajat este impartit, in functie de experiente, in diferite echipe. Pentru fiecare angajat este stabilita o norma zilnica adica un anumit numar de lazi, un anumit numar de kilograme de produse adunate, etc. Daca in citeva zile la rand nu este indeplinita norma zilnica, angajatul este concediat.
  • Ziua de munca nu inseamna 8 ore. Deoarece munca in agricultura este dependenta de conditiile meteorologice, programul de munca al unei zile poate atinge pana la 12 – 14 ore, pentru a compensa zilele in care nu se poate lucra din cauza ploii. Mai nou, in Marea Britanie, orele suplimentare sunt platite la aceasi tarif, conform contractului de munca.
  • Conditiile de munca nu sunt usoare in cazul joburilor din agricultura: se lucrează  multe ore aplecat, în soare, în condiții de căldură și umiditate, în sere.
  • Conditiile de cazare oferite de catre angajatori nu sunt luxoase, de obicei angajatii sunt speriati si nemultumiti  de aceste conditii (curatenie, aspect, locatie, numarul de persoane cu care trebuie sa imparta dormitorul sau baia, etc). Pentru a spori eficienta muncii, angajatorii ofera, in cele mai multe cazuri, cazare in rulote sau corturi, instalate foarte aproape de locul unde se va munci.

Avantajele muncii in agricultura in strainatate sunt urmatoarele:

  • Nu este obligatorie experienta
  • Nu este obligatorie cunoasterea limbii engleze la un nivel avansat
  • Cheltuielile nu sunt mari
  • Se accepta cuplurile sau familii