Profesorii lucreaza in scolile publice si private, avand ca scop ajutorarea copiilor si dezvoltarea abilitatilor care sa le permita sa rezolve probleme si sa dezvolte procesele critice de gandire. Ai ceea ce este nevoie pentru a fi profesor?

Daca urmezi o scoala cu profic pedagogic, acolo vei invata cum sa predai copiilor matematica, limba romana si toate celelalte discipline pe care ar trebui sa le invete la scoala. Munca unui profesor, cu toate acestea, este complexa si necesita abilitati pe care nu le va invata in liceu sau facultate. Acestea sunt cunoscute ca soft skills -fie te nasti cu ele, fie va trebui sa le dezvolti pe parcurs.
Pentru a fi un profesor eficace, trebuie sa fi sensibil la nevoile copiilor, organizat si creativ. Trebuie sa fie un bun comunicator si motivator. Copiii si parintii trebuie sa gaseasca tine de incredere si rabdare.

Studii obligatorii

Calea pe care o alegi catre o cariera didactica va depinde de o serie de factori, inclusiv daca doresti sa studiezi intr-o scoala publica sau privata, unde vei dori sa lucrezi, in care ciclu doresti sa profesezi si domeniul in care doresti sa te specializezi, daca este cazul. Experienta si diplomele dobandite in cadrul studiilor superioare vor face diferenta.

Scoala publica sau privata?

Profesori din scolile publice care lucreaza oriunde in Romania trebuie sa aiba cel putin gradul de licenta. Profesorii din scolile private de asemenea ar putea avea nevoie de o astfel de diploma. De obicei este nevoie de 3 ani pentru a dobandi o diploma de licenta, insa experienta si diplomele dobandite in cadrul studiilor superioare vor face diferenta.

Unde doresti sa lucrezi?

Orasul sau locul in care doresti sa lucrezi ar putea determina cerintele tale educationale, mai ales in cazul in care nu doresti sa treci printr-un program de formare. Asa ca, inainte de a porni spre aceasta cariera, decide-te unde doresti sa lucrezi.

Cui vrei sa predai? 

Prescolari, scolari, in ciclul primar, gimnazial sau liceal? Invatatorii acopera o gama larga de subiecte in clasa iar pregatirea lor reflecta acest lucru. Profesorii insa, se axeaza pe o singura materie. Este alegerea ta ce si cui vrei sa predai.

Vrei sa predai intr-o scoala normala sau intr-una speciala?

Daca doresti sa lucrezi cu elevii cu dizabilitati, va trebui sa primesti o pregatire speciala. Aceasta formare uneori dureaza mai mult decat pregatirea pentru predarea intr-o scoala normala.

De ce ai nevoie pentru a fi un profesor bun?

1. Pasiune pentru predare

2. O scoala sau un mediu de predare, care sa te ajute sa iti exprimi pasiunea pentru predare.

Pasiunea pentru predarea poate lua doua forme: pasiunea de a-i ajuta pe elevi sau pasiunea pentru materia pe care o predai. Daca le ai pe ambele, atunci esti de doua ori binecuvantat.
Daca pasiunea ta este pentru elevi, atunci ar trebui sa lucrezi la aceasta si sa privesti predarea ca un proces de a urma interesele elevilor cat mai mult posibil. In acest mod vei maximiza conectarea lor la procesul de invatare si investirea acestuia in succes.
Daca pasiunea ta este centrata pe materie, atunci ar trebui sa privesti predarea ca un proces de descoperire a cum arata lumea din acea perspectiva specifica.
Fiecare materie sau domeniu de studiu este o modalitate de a vedea lumea, nu doar o gramada de informatii.
A fi un profesor bun nu inseamna doar a avea abilitatilor bune de predare, ci gasirea unei scoli sau a unui mediu de predare, care te va motiva.