Ingineria este un subiect larg, care se imparte in mai multe discipline diferite (chimie, inginerie civila, mecanica, electrica, etc), astfel ca posibilele cariere pentru absolventii de inginerie sunt largi si variate. Este important totusi sa alegi cariera cea mai relevanta pentru specializarea aleasa si abilitatile aferente. Daca doresti sa devii inginer expert, va trebui sa urmezi un curs postuniversitar si sa castigi experienta profesionala.

Vestea buna este ca nu numai ca in prezent exista o cerere mare de absolventi de inginerie talentati, dar de asemenea, exista sansa de a putea castiga un salariu impresionant.

Citeste mai departe pentru a afla mai multe despre ce tip de cariera in inginerie ti s-ar potrivi cel mai bine si cum sa cresti sansele de angajare in aceste domenii.

Cariere (joburi) comune pentru absolventii de inginerie

Cariere in inginerie civila

Daca ai studiat ingineria civila, te-ai pregatit pentru o cariera in industria de constructii, precum si in managementul si sectorul financiar. Carierele in inginerie civila sunt pline de satisfactii si provocatoare si pot implica design si administrare, constructie, in functie de interesele tale si cunostintele de specialitate acumulate in facultate.

Aceasta optiune de cariera implica adesea mai multe aspecte ale designului si arhitecturii, permitandu-ti sa-ti exprimi latura creativa si sa explorezi idei inovatoare noi. Toti inginerii constructori au nevoie de o buna cunoastere a metodelor de proiectare si constructie, precum si a problemelor de sanatate si siguranta.

Daca doresti sa devii inginer civil, aceasta cariera se imparte, in general, in posturi de inginer consultant si inginer constructor contractant. Daca optezi pentru o cariera in consultant vei fi implicat in faza de proiectare a unui proiect, colaborand cu arhitecti si alti profesionisti.

In mod alternativ, ca inginer civil contractant, vei transforma planurile de consultare a inginerilor constructori in realitate, te vei ocupa cu probleme practice, cum ar fi realizarea de materiale si respectarea termenelor si vei ajuta la rezolvarea diferitelor probleme care apar.

Un exemplu de cariera, deschis tuturor absolventilor de inginerie, dar deosebit de potrivit pentru cei care au studiat ingineria civila este cea de inspector de control al cladiriilor. Acestia iau in considerare sanatatea si siguranta, asigurandu-se ca reglementarile constructiilor si alte reglementari sunt monitorizate atunci cand cladirile sunt proiectate si construite.

Acestia ofera, de asemenea, sfaturi, atunci cand cladirile nu indeplinesc aceste reglementari si fac vizite zonei de constructie, in stadii diferite pentru a se asigura ca activitatea se desfasoara in mod corect.

Cariere in inginerie chimica

Daca esti absolvent de inginerie chimica, exista o gama larga de cariere in inginerie disponibile pentru tine. Studiind ingineria chimica vei dezvolta abilitati tehnice si transferabile care pot duce la o serie de profesii in afaceri, finante si drept.

Iti vei folosi cunostintele de matematica si stiinta pentru a analiza problemele si a veni cu solutii. De asemenea vei avea nevoie de abilitati bune de management pentru a gestiona in mod eficient proiecte, bugete si oameni.

O alta cariera pe care ai putea-o lua in considerare ca absolvent de inginerie chimica este acea de cercetator de produs/dezvoltare proces. Cunostintele de prelucrare dobandite in timpul studiilor vor fi foarte utile pentru aceasta cariera, avand in vedere ca cercetatorii sunt responsabili pentru explorarea si dezvoltarea de noi procese de productie si de ajustari pentru sistemele de fabricatie actuale, pentru a creste eficienta generala a acestora si profitabilitatea.

Inginerie mecanica

Acesta este un alt domeniu divers care cuprinde o gama larga de discipline si care iti poate oferi calitati apreciate. Absolventii de inginerie mecanica sunt potriviti pentru multe posturi, nu doar cele legate de inginerie in mod direct, avand in vedere ca abilitatile lor numerice puternice sunt, de asemenea, foarte utile pentru o cariera in finante sau management. Inginerii mecanici dezvolta solutii pline de posibilitati pentru a ajuta la imbunatatirea proceselor si produselor mecanice, si pot lucra intr-o varietate de sectoare, inclusiv in fabricatie si electricitate. Acestia pot fi implicati in gestionarea de oameni si resurse, precum si in dezvoltarea si utilizarea de noi materiale si tehnologii. Daca esti inclinat spre partea tehnica, stiinta si matematica, si bun la rezolvarea problemelor, atunci aceasta cariera ar putea fi potrivita pentru tine.

Inginerie aeronautica

Evident traseul pentru o cariera in inginerie aeronautica este studierea de specialitate in acest domeniu, dar aceasta este, de asemenea, o optiune pentru absolventii de inginerie mecanica, precum si pentru absolventii de inginerie informatica, inginerie electrica si inginerie de fabricatie. Ca inginer aeronautic vei aplica principii stiintifice, tehnologice si matematice, pentru cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, mentinerea si testarea performantelor aeronavelor civile si militare, inclusiv armament, sateliti si chiar vehicule spatiale. Va trebui sa fii in masura sa rezolvi toate problemele care apar in timpul procesului de proiectare, dezvoltare si testare, inclusiv sa investighezi cazurile de accidente de avion si management de proiect.

Inginerie electrica

Acest domeniu de inginerie iti ofera, de asemenea, abilitati puternice. De multe ori se suprapune cu alte domenii de inginerie, astfel sectoarele in care ai putea lucra pot fi: constructie, comunicatii, mass-media, asistenta medicala si multe altele. In acest domeniu pot lucra si aceia care au o dimploma in inginerie, in special inginerie mecanica. Inginerii electrici, dezvolta si mentin sistemele si/sau componentele electrice de control printr-un amestec de cunostinte tehnice si constientizare comerciala. 

Cariere in management si consultanta

Absolventii de inginerie sunt foarte potriviti pentru joburile in management, intrucat acestia au adesea puternice abilitati de rezolvare a problemelor.
Inginerii cu experienta pot alege sa urmeze o cariera inmanagement,fie ca parte a unei firme de consultanta fie ca si contractant independent. Acest lucru inseamna posibilitatea de a lucra pe o varietate de proiecte diferite, la diferite tipuri de organizatii, oferind consultanta de specialitate.
In mod similar, managerii ingineri efectueaza o varietate de sarcini aplicand principii de inginerie, de exemplu, prin supravegherea proiectelor si operatiunilor, administrarea de personal si manipularea bugetelor.

Alte cariere pentru absolventii de inginerie

Consultant IT

Aceasta cariera ti s-ar putea potrivi mai ales daca ai studiat ingineria electrica sau ingineriaasistata de calculator. Experienta ta in IT ar fi binevenita pentru o gama larga de organizatii. Consultantii IT lucreaza in parteneriat cu clientii, calauzindu-i cu privire la modul de utilizare a tehnologiei informatiei in scopul de a indeplini obiectivele de afaceri sau a depasi problemele. Avand o diploma, experienta de munca anterioara si un interes sincer in IT si consultant, iti vor creste sansele de a gasi de lucru in acest domeniu.

Manager al calitatii

Ca manager de calitate, vei fi responsabil sa te asiguri ca produsele si serviciile firmei tale sunt adecvate scopului si ca indeplinesc standardele stabilite, cu procedurile de evaluare a calitatii, in loc sa sustina aceste standarde.
Daca intelegi importanta calitatii pentru clienti si intreprinderi, esti atent la detalii si esti un bun comunicator, aceasta ar putea fi o cariera ideala pentru tine.

Scriitor tehnic

Scriitorii de continut tehnic sunt necesari in multe industrii pentru a scrie descrieri sau instructiuni, in scopul de a ajuta oamenii sa inteleaga cum sa foloseasca un produs sau serviciu. Puternicele cunostinte practice pe care le castigi in timpul facultatii de inginerie vor fi foarte utile in acest domeniu, mai ales daca ai si cunostinte de software, putand sa scrii manuale pentru produse de inalta tehnologie.
Scriitorii tehnici pot lucra pentru o gama extinsa de industrii, de la finante la energia nucleara. Din nou, experienta este utila, precum si puternice abilitati de scriere si capacitatea de a transmite in mod clar instructiunile intr-un limbaj relevant.