Deci ce poti face cu o diploma in biologie?

Studiul vietii fiind atat de larg, este evident motivul pentru care absolventii de studii de biologie opteaza pentru cariere variate. In functie de interesele individuale, carierele in biologie se pot axa pe studiul organismelor vii, cum ar fi animale, plante, oameni sau chiar bacterii, pentru a ajuta la dezvoltarea cunostintelor biologice si intelegere a proceselor de viata pentru scopuri diferite, inclusiv tratamentul bolilor si sustinerea mediului natural.
Desi studiile suplimentare nu sunt necesare pentru o cariera in biologie, multi absolventi de studii de biologie aleg sa studieze la nivel postuniversitar intr-o specializare in domeniu, in scopul de a castiga experienta si pentru avansarea in cariera.

Mai jos va propunem o selectie de cariere tipice si mai putin tipice in biologie pentru studenti si doctoranzi.

Cariere tipice cu o diploma in biologie

Cariere in cercetare


Una dintre cele mai populare raspunsuri la intrebarea "ce se poate face cu o diploma in biologie?" este o "cercetare". Cercetarea stiintifica nu este doar cruciala in societate, dar, de asemenea, o cariera extrem de stimulatoare. Ca cercetator in biologie, vei avea ca scop cunoasterea lumii din jurul tau prin studierea organismelor vii.
Joburile in cercetare ofera, probabil, cel mai larg domeniul de aplicare din toate carierele cu o diploma in biologie, intrucat cercetarea poate fi realizata in toate specializarile. Cea mai frecventa este cercetarea in cadrul stiintelor medicale, acoperind domenii cum ar fi sanatatea si boala, neurologie, genomica, microbiologie si farmacologie. Cercetatorii contribuie la dezvoltarea cunostintelor societatii in multe domenii si, cu calificarile suplimentare potrivite, isi pot gasi joburi in cadrul academic (in principal universitati si alte institutii de invatamant superior), institute de cercetare, unitati medicale si spitale, si, de asemenea, in cadrul afacerilor si industriei.

Cariere in domeniul asistentei medicale

Asistenta medicala este un alt sector care ofera mai multe cariere comune, cu o diploma in biologie. Lucrand in domeniul asistentei medicale ca biolog vei dezvolta diverse campanii pentru tratarea si vindecarea bolilor, cum ar fi SIDA, cancer, tuberculoza, boli de inima, si multe boli mai putin cunoscute. Cu toate ca multe locuri de munca sunt la indemana studentilor care detin doar o diploma de licenta, acest sector are un mare potential de angajare, iar biologii sunt foarte cautati in lumea medicala. biologii sanitari, cu calificarea si experienta necesara pot, lucra de asemenea ca medici veterinari, medici, asistenti medicale, medici stomatologi, etc. Biologii sunt recrutati nu numai in cadrul spitalelor si institutiilor medicale ci sunt, de asemenea, angajati de organizatii in scopul de a oferi servicii avansate de asistenta medicala in regiunile devastate de razboi sau tarile slab dezvoltate.

Cariere in conservarea mediului

Oamenii nu sunt singurele lucruri vii de pe planeta, iar obiectivul unui biolog de mediu este de a conserva si sustine intregul spectru de organisme din lume, pentru generatiile viitoare. Ca biolog de mediu vei fi interesat de rezolvarea problemelor de mediu si vei ajuta la protejarea resurselor naturale si a faunei salbatice de plante si animale. Tipurile de locuri de munca care se incadreaza in acest domeniu includ biolog marin si/sau acvatic, biolog gradina zoologica, biolog de conservare, ecologist si manager de mediu. Biologii din aceste joburi pot desfasura programe de recuperare pentru speciile pe cale de disparitie si sa ofere educatie pentru publicul larg. Posibilii angajatori sunt organizatiile non-profit, guvern si sectorul public si firme de consultanta ecologica.

Cariere in educatie

Cu o diploma biologie si o calificare de predare va fi pregatit sa lucrezi in cadrul educatiei. Te vei bucura sa lucrezi cu tinerii si sa ii incurajezi sa invete despre lume, fie intr-o sala de clasa, un amfiteatru, un laborator sau un muzeu. Daca vrei sa lucrezi ca lector universitar ti se va cere de multe ori un master sau chiar un doctorat, in timp ce un profesor de scoala primara sau secundara, de obicei, va avea nevoie doar de o diploma de licenta si un curs de pedagogie.

Cariere mai putin tipice, cu o diploma in biologie

Ce poti face cu o diploma in biologie, daca nu vrei un loc de munca in cadrul medical sau academic? Raspunsul este: cam orice vrei. O diploma in biologie te va dota cu multe aptitudini transferabile, care sunt cautate la locul de munca, indiferent daca acel loc de munca este intr-o industrie stiintifica sau nu. Din carierele mai putin tipice disponibile pentru absolventii de studii de biologie, am realizat o selectie a unora dintre raspunsuri cele mai interesante si relevante la intrebarea: ce se poate face o diploma in biologie?:

Cariera in biotehnologie

Biotehnologia se refera la utilizarea principiilor stiintifice pentru a dezvolta si a spori tehnologia in cadrul unui numar de sectoare, inclusiv pe piata bunurilor de consum, afaceri si industrie. Concentrarile sunt de multe ori in cadrul agriculturii, stiintei alimentare si medicamente, unde biotehnologistii pot fi implicati in ingineria genetica, crearea medicamentelor sau avansarea tehnologiilor medicale, cum ar fi nanotehnologia.

Cariera in domeniul stiintei medico-legale

Ca cercetator medico-legal vei putea lucra in cadrul sectorului juridic, alaturi de departamentele de politie sau agentii de aplicare a alegii, in scopul de a testa si procesa evidentele adunate in anchetele penale. Majoritatea cercetatorilor medico-legali se specializeaza in domenii specifice, cum ar fi: ortodontie criminalistica (probe dentare), antropologie criminalistica sau examinator medical.

Cariera in guvern si politica

O cariera in guvern va implica o stransa colaborare cu oficialii guvernamentali si factorii de decizie, in scopul oferirii consultantei si pentru a crearea de noi legislatii pentru diferite subiecte, cum ar fi cercetarea biomedicala si reglementarile de mediu. Rolul tau va fi sa te asiguri ca modificarile aduse sistemului juridic se fac pe baza cercetarilor solide.

Cariera in afaceri si industrie

Sectorul farmaceutic este o industrie de miliarde de lei si are nevoie constanta de biologi pentru a lucra in cercetare si dezvoltare, pentru a testa noi produse si pentru a le pregati pentru piata. Alte industrii comerciale in care biologii isi pot gasi locuri de munca includ: companii de servicii stiintifice, marketing, vanzari si relatii publice.

Cariera in economie

Daca ai abilitati numerice puternice, te poti gandi la o cariera in economia biologica. Asta inseamna ca poti lucra pentru guvern sau alte organizatii pentru a examina impactul economic al problemelor biologice asupra societatii, inclusiv probleme cum ar fi extinctie, defrisari si poluare.
Locurile de munca aferente includ domeniile: socio-economic (axate pe om), economia mediului (axate pe conservarea capitalului natural) si economico-ecologice (axate pe legatura din ecosistemele naturale si economiile umane).

Cariera in jurnalism si comunicare

Si, in cele din urma, ce poti face cu o diploma in biologie daca esti interesata de lumea mass-media? Ai putea fi surprins sa realizezi ca in mass-media si jurnalism se cauta persoane cu studii in biologie pentru publicarea diverselor articole.
Daca esti pasionat de scris sau jurnalism iti poti folosi cunostintele in biologie pentru a lucra ca redactor sau poti intra in industrie scriind pentru o publicatie stiintifica, cum ar fi reviste, site-uri, programe tv sau filme. In cadrul acestor joburi vei avea un rol de informare si educare a publicului larg cu privire la aspectele biologice, care sunt din ce in ce mai relevante in societatea contemporana.