Geografia ofera oportunitati de cariere diverse, dezvoltand solutii pentru unele dintre cele mai presante probleme pentru societatea moderna, incluzand schimbarile climatice, dezastre naturale, suprapopularea, expansiunea urban, precum si integrarea multiculturala.

Cariera pe care poti alege, poate depinde de ceea ce ai studiat: geografia fizica sau geografie umana. Prima este o stiinta naturala, cu accent pe materialele si procesele fizice ale Pamantului, in timp ce a doua este o stiinta sociala, ce se concentreaza asupra problemelor legate de comunitatile umane si culturi.
Oricare ar fi optiunea de cariera pe care o urmaresti, este recomant sa incerci sa obtii experienta de lucru in domeniul ales, pentru a fi la curent cu joburile disponibile si sa iti formezi relatii si contacte. Munca de teren este un mod util de a-ti dezvolta abilitatile practice si de a obtine experienta. Universitatile pot oferi, in acest sens, posibilitati de stagii.

Citeste mai departe articolul nostru pentru a afla mai multe despre ceea ce cariera in geografia ti s-ar potrivi cel mai bine si cum iti poti creste sansele de angajare in acest domeniu.

Cariere si joburi tipice in geografie


Cartograf

Carierele in cartografie implica dezvoltarea si producerea diferitelor tipuri de harti, precum si producerea diagramelor aferente, grafice, foi de calcul si ghiduri de calatorie. Rolul tau ca si cartograf poate include, de asemenea, restaurarea hartilor vechi si documentelor istorice. Cartografii lucreaza in cadrul unei varietati de domenii, inclusiv publicare, guvern, topografie si conservare.
Astazi domeniul se bazeaza, de asemenea, pe o serie de tehnologii avansate, cum ar fi sisteme de informare geografica (GIS) si tehnici de cartografiere digitala. Nu vei avea nevoie de o diploma postuniversitara sau experienta anterioara pentru a avea un astfel de job, totusi ar fi util sa ai o diploma de specialitate, cum ar fi teledetectie, si/sau sa obtii o anumita experienta practica.

Consultant de mediu

Consultantii de mediu lucreaza pentru a se asigura ca fiecare client comercial sau guvernamental respecta reglementarile si abordeaza o varietate de probleme de mediu. Acesta este un loc de munca variat, de obicei, concentrandu-se pe identificarea unei suprafate de teren, aer sau apa poluata, si care ar fi impactul acestia, prin intermediul cercetarii si muncii de birou.
Consultanta de mediu ofera posibilitatea unei cariere structurate, cu potentialul de a te specializa intr-un domeniu de interes. Experienta de lucru ar fi foarte benefica pentru aplicarea pe un astfel de job, angajatorii potentiali fiind inclusiv organizatii si guvern.

Urbanist

Ca urbanist,vei avea de a face cu gestionarea si dezvoltarea nu numai a localitatilor, dar si a oraselor, satelor si zonelor rurale. Iti vei pune abilitatile analitice si cunoasterea mediului in folosinta, in vederea imbunatatirii infrastructurii existente si pentru a gasi solutii la problemele de mediu, precum si asigurarea ca noile evolutii sunt in conformitate cu diferitele politici si reglementari. O parte din munca ta va fi de a satisface nevoile comunitatilor locale, asigurandu-te in acelasi timp ca dezvoltarea este durabila si mediul natural este conservat la maximum. Este posibil sa ai nevoie de o calificare postuniversitara pentru a-ti creste perspectivele de a deveni un urbanist expert.

Ofiter sisteme de informare geografica

Daca esti interesat sa lucrezi cu date, analiza si sisteme de calcul, atunci acest tip de job ar putea fi tocmai potrivit pentru tine. Sistemele de informatii geografice (GIS) sunt sisteme informatice utilizate pentru colectarea, stocarea, analiza, gestionarea si prezentarea informatiilor geografice complicate, de exemplu radar.Ofiterii pentru sisteme de informare geografica efectueaza, colecteaza si analizeaza datele geografice generate de GIS. Datele pot fi aplicate intr-o varietate de domenii, cum ar fi aparare, meteorologie, petrol, gaze, telecomunicatii si transport, pentru a lua decizii care avantajeaza mediul. Pentru a aplica la un astfel de job, ar fi util sa ai studii anterioare in GIS. Multi angajatori, de asemenea, apeciaza foarte mult o diploma postuniversitara si/sau experienta de munca.

Functionar dezvoltare durabila

Daca esti pasionat de mediul inconjurator si doresti sa incurajezi si pe altii sa aprecieze si sa protejeze lumea naturala, poate ti-ai dori sa devii functionar pentru dezvoltarea durabila. In aceasta cariera vei lucra pentru a proteja un mediu natural si vei sensibiliza cu privire la modurile in care comunitatea locala se pot bucura de setarile sale, fara a avea un impact negativ. In mod similar, un functionar de dezvoltare durabila promoveaza practicile de dezvoltare durabila ale angajatorului, specifice in zona locala. Pentru a-ti creste sansele sa fii angajat intr-un astfel de post, este esential sa obtii experienta relevanta de munca, prin munca platita sau voluntara, si un master in dezvoltarea durabila, de asemenea, ar putea fi util.

Sef sectie reciclare

Continuand cu tema durabilitatii in carierele in geografie, ofiterii de reciclare au scopul de a reduce cantitatea de deseuri prin promovarea reciclarii in zona lor locala. Ei planuiesc si dezvolta politici si programe de reducere si a deseurilor.
Angajatorul tau ar putea fi o autoritate/guvern, contractor local sau diferite ONG-uri. In aceasta cariera, vei avea nevoie de abilitati puternice de comunicare si de planificare, precum si de o intelegere a practicilor de reciclare curente, tehnologii emergente si tendinte viitoare.

Alte cariere si joburi in geografie


Arhitect peisagist

Daca ai o parte creativa, pe care doresti sa o explorezi protejand in acelasi timp mediul, atunci aceasta cariera ar putea fi pentru tine. Pisagistii creaza, proiecteaza si gestioneaza spatiile deschise din jurul nostru pentru a se asigura ca acestea nu sunt doar placute estetic, dar, de asemenea sigure si durabile. Pentru a deveni un arhitect peisagist, va trebui sa detii o diploma postuniversitara acreditat in domeniu.

Profesor/Lector

Daca iti doresti, de asemenea, sa transmiti abilitatile si cunostintele de geografie urmatoarelor generatii, atunci, iti poti alege meseria de profesor de geografie intr-o scoala generala, liceu sau o institutie de formare continua. Ca si alte posturi de predare, acest lucru va necesita, de obicei finalizarea unei calificari didactice de specialitate si/sau studii de specialitate la nivel de master sau doctorat.

Vei avea nevoie de abilitati de comunicare excelente, creativitate si angajament. De asemenea, va trebui sa fii la curent cu noile dezvoltari in geografie si, probabil, sa organizezi tot felul de activitatii, excursii, ca o metoda practica de invatare.

Daca nici una dintre carierele de geografie de mai sus nu ti se par sunt atragatoare, exista inca o multime de optiuni disponibile. Aptitudinile pe care le-ai dobandit in timpul studiilor, vor fi utile intr-o gama larga cariere din alte industrii, de la comert si sectorul public, pana la transport si turism.