Datorită importanţei crescânde a tehnologiei, datelor şi eficienţei economice prin tot felul de organizaţii, numărul de 'experţi în cifre' este din ce în ce la mai mare căutare. De fapt, între 2012 şi 2022, se estimează că piaţa locurilor de muncă pentru matematicieni ar putea creşte cu 23%.

Totuşi, nu este vorba doar de bani! Cei care studiază matematica sunt dornici de rezolvarea problemelor, dornici de a rezolva chiar şi cele mai avansate ecuaţii. Cercetarea academică este o posibilă carieră comună, însă la fel sunt şi carierele în afaceri, economie şi domeniul bancar. Această gamă largă de oportunităţi vine din nevoia universală a absolvenţilor cu puternice abilităţi analitice şi de rezolvare a problemelor.

Ce se poate face cu diplomă în matematică?

Răspunsul la această întrebare este foarte variat, iar experţii în matematică sunt la mare căutare în toate tipurile de industrii din intreaga lume. Studiind matematica vei avea acces la oportunităţi de carieră în sectoare pe care iniţial nu le-ai luat în considerare, inclusiv în domenii specializate, cum ar fi în drept sau medicină.

Acestea fiind spuse, un număr mare de cariere bazate pe matematică pot fi găsite în afaceri sau ştiinţă şi în sectoarele legate de tehnologie, cu absolvenţi de matematică care ocupă posturi, cum ar fi contabil, actuar, statistician, tehnician, economist sau cercetător de piaţă.

Mai jos sunt câteva răspunsuri potenţiale la întrebarea "Ce se poate face cu o diplomă în matematică?" , inclusiv informaţii despre abilităţile de care ai nevoie şi la ce trebuie să te aştepţi.

Carieră în contabilitate şi finanţe

Contabilitatea oferă o gamă largă de opţiuni pentru absolvenţii de studii matematice. Locurile de muncă în contabilitate cuprind posturi cum ar fi: auditor, contabil fiscal, contabil medico-legal, contabil de management şi consilier corporativ.

Pentru a deveni expert contabil, în plus faţă de o diplomă de licenţă în matematică sau un domeniu conex, va trebui, de asemenea, să obţii cât mai multe calificări profesionale. De multe ori, chiar dacă începi să lucrezi la o companie că stagiar, angajatorul te va ajuta să câştigi atât experienţă şi cât şi certificare profesională necesară pentru a te dezvolta în domeniul tău.

Carieră în domeniul bancar

Oportunităţile în domeniul bancar se extind de la servicii bancare la investiţii bancare corporative. Ambele au de a face cu evaluarea financiară – publică şi privată - cu posibilităţi de a te specializa în domenii cum ar fi bunuri şi achiziţii, obligaţiuni şi acţiuni, privatizare, creditare şi IPO (oferte publice iniţiale).

Responsabilităţile includ cercetare de piaţă, crearea de noi oportunităţi de afaceri şi dezvoltarea de modele financiare şi soluţii pentru a fi prezentate clientului. Carieră în domeniul bancar poate fi profitabilă, dar, din nou, calificările profesionale în finanţe vor fi necesare pentru unele posturi.

Carieră actuariale

Ca actuar, vei evalua riscul financiar, în scopul de a gestiona şi sfătui clienţii. Combinând abilităţile de analiză a riscurilor, cu cunoştinţe aprofundate de economie şi afaceri, actuarii sunt centrul strategiei de afaceri, asigurându-se că investiţiile sonore sunt înregistrate şi obiectivele comerciale/de afaceri îndeplinite.

Carieră în statistică

Statisticienii sunt specialişti în statistică - ceea ce înseamnă confruntare, analiză, interpretare şi prezentarea datelor statistice şi cantitative. Abilităţile statisticienilor sunt necesare în numeroase industrii, de la asistenţă medicală la guvern, finanţe şi sport.

Vei fi însărcinat cu gestionarea, colectarea şi aranjarea datelor prin intermediul anchetelor, experimentelor şi analizelor contextuale. Cu concluziile tale, ai putea fi apoi chemat pentru a crea rapoarte şi pentru a consilia clienţii/colegii cu privire la strategiile posibile, de exemplu, în scopul de a lua decizii financiare bune pentru continuitatea atingerii obiectivelor. Că statistician, îţi vor trebui abilităţi analitice, precum şi abilităţi de comunicare şi abilităţi IT.

Carieră în mediul academic şi cercetare

Cred că este deja clar înţeles că deşi o carieră în matematică merge mult dincolo de tărâmurile mediului academic şi de cercetare, aceste sectoare sunt încă foarte populare în rândul studenţilor de matematică.

La acest traseu poate apela cei care doresc provocarea de a contribui mai departe la următoarea serie de descoperiri, teorii şi aplicaţii ale domeniului, precum şi prestigiul de a urma una dintre cele mai mari minţi matematice ale istoriei.

Carierele academice şi bazate pe cercetare în matematică pot fi incredibil de largi, şi va depinde de zona în care doreşti să te specializezi.

Alte cariere comune în domeniul matematicii includ; analiza informaţiilor, cercetarea operaţională, cercetare statistică, logistică, analize financiare, studii de piaţă (pentru afaceri), consultanţă management, IT (sisteme de analiză, dezvoltare sau de cercetare), inginerie software, programe de calculator, sectorul public (cu titlu consultativ de cercetător sau statistician), cercetare ştiinţifică şi dezvoltare (de exemplu, biotehnologie, meteorologie sau oceanografie).

Cariere mai puţin tipice în matematică

Inginerie

Deşi cel mai comun mod de a intră în domeniul ingineriei este cu diplomă în inginerie, o diplomă în matematică te poate ajuta, de asemenea, să obţii unele posturi specializate. Absolvenţii de matematică, fiind experţi în rezolvarea problemelor matematice, sunt, de asemenea, foarte buni în rezolvarea problemelor lumii reale, probleme fizice, şi îşi pot găsi de lucru în domeniul mecanic, structural, aeronautic şi multe alte domenii ale ingineriei.

Acestea fiind spuse, cariera în inginerie necesită adesea cunoştinţe de specialitate care nu sunt acoperite în timpul studiilor în matematică. Stagiile în inginerie şi experienţa de lucru te pot ajuta, dacă doreşti să îţi îmbunătăţeşti şansele de angajare.

Meteorologie

Ţi-aţi dorit întotdeauna să fii persoana care spune lumii dacă să-şi împacheteze o umbrelă sau să-şi pună protecţia solară? Ca absolvent de matematică, ai putea fi tu acela care prezintă vremea! Deşi, că meteorolog, s-ar putea să fii un pic prea supracalificat pentru o simplă prezentare de vreme.

Acest rol presupune studierea condiţiilor meteorologice pe baza datelor colectate de la staţiile meteorologice, radar, senzori la distanţă şi imagini din sateliţi de pe tot globul, în scopul de a interpreta cauzele şi a elabora previziuni. Vei avea nevoie de cunoştinţe IT excelente, precum şi abilităţi puternice în analiză şi interpretarea datelor matematice complexe.

Predare

Matematica este şi va fi întotdeauna o prioritate în cadrul sistemelor de învăţământ primar şi secundar, ceea ce face absolvenţii de matematică extrem de căutaţi în sistemul şcolar.

Pentru a preda la nivel universitar, este necesară de cele mai multe ori, o diplomă postuniversitară într-o specializare relevantă.