In acest articol veti gasi informatii referitoare la tipurile de locuri de munca pentru care puteti opta, precum si posibilitii angajatori si abilitatile pe care le puteti dobandi in urma studiilor.

Ce implica constructia unei cladiri? Care este procedura corecta pentru construirea unei structuri? Acestea sunt lucruri pe care le vei invata in timpul facultatii de constructii. Procesul general include consultarea, proiectarea si obtinerea documentelor legale necesare si executarea designului structurii. Cei implicati in construirea unei cladiri au cunostinte in diverse domenii, inclusiv norme de constructie si regulamentele specifice, abilitati matematice avansate, stiinta si comunicatii.

Cariere in constructii

Odata ce ai studii in domeniul constructiilor, oportunitatile de cariera sunt numeroase.
Angajatorii din domeniul constructiilor cauta absolventi cu studii in managementul constructiilor; ei sunt interesati de cunostintele tale tehnice si competentele profesionale.

Locuri de munca direct legate de domeniul constructiilor

 •  inspector de control al cladirii
 •  inginer servicii de constructii
 •  manager de facilitati
 •  masurator
 •  inginer de santier

Abilitatile tehnice, de management si cele profesionale dezvoltaate in timpul studiilor in domeniul constructiilor, sunt de asemenea bine-primite si de catre angajatorii din alte sectoare, cum ar fi: finante, marketing, logistica si management general.

Cu experienta minima si o diploma in constructii iti poti gasi de munca in urmatoarele posturi:

1. Locuri de munca entry-level

Agent contractari si achizitii

Intr-un astfel de post vei fi responsabil cu achizitionarea materialelor si echipamentelor necesare. De asemenea, vei ajuta la revizuirea contractelor si gestionarea finantelor. Agentii de contractari si achizitii au abilitati excelente in lucrul cu finantele si poseda abilitati matematice si organizatorice deosebite.

Dulgher comercial

Dulgherii comerciali iau parte la construirea si repararea structurilor comerciale, cum ar fi mall-uri si magazine alimentare. De asemenea, acestia construiesc nu numai scheletul cladirilor ci si alte necesitati, cum ar fi dulapuri si mese. Dulgherii sunt deosebiti de creativi si au bune abilitati de comunicare.

Estimator proiect

Un estimator proiect, cunoscut ca un estimator al costurilor, este responsabil cu determinarea costului total al unui proiect de constructie. Pentru a stabili un cost total, un estimator de proiect, ia in calcul forta de munca, materialele si intervalul de timp in care proiectul urmeaza sa fie finalizat. De asemenea, face vizite la fata locului pentru a determina disponibilitatea resurselor necesare pentru proiect pentru rezultatul final.
Pentru a obtine un job ca estimator proiect, cunostintele in finante sunt extrem de valoroase, precum si o diploma de licenta in management de constructii.

2. Locuri de munca avansate

Avand mai multa experienta, automat, oportunitatile de locuri de munca in constructii vor fi mai numeroase. Iata care sunt cateva optiuni de cariere:

Administrator contract

Administratorii de contract sunt responsabiliti de crearea si revizuirea contractelor implicate in achizitionarea de materiale si echipamente, vanzarea de servicii oferte de companie si consultarea cu vanzatorii si clientii.Acestia trebuie sa detina abilitati deosebite de comunicare scrisa si verbala.

Specialist in controlul proiectelor

Specialistii in controlul de proiecte gestioneaza echipele de angajati in constructii si inginerie. Acestia sunt, de asemenea, responsabili cu planificarea si finantarea proiectelor specifice si asigurarea ca aceste proiecte sunt realizate cu succes. Specialistii de control de proiect trebuie sa posede calitati de lider, precum si creativitate si abilitati de organizare. Multi specialisti de control de proiect au multi ani de experienta in domeniul constructiilor, precum si un masterat in managementul constructiilor sau un domeniu similar.

Locuri de munca unde diploma in constructii este de folos

 • director financiar
 • profesor
 • director de logistica si distributie
 • consultant de mangement
 • inspector de planificare si dezvoltare
 • urbanist

Aminteste-ti ca multi angajatori accepta pentru locurile de munca disponibile in companiile lor, absolventi din diferite domenii, asadar nu trebuie sa te limitezi la joburile enumerate aici.

Experienta de munca

Exista numeroase cursuri de constructii si management de constructii care ofera sansa unui loc de munca, la finalizarea acestora, sau poti incerca sa castigi experienta in timpul vacantelor de vara.
Profita din plin de orice stagii de practica ai sansa, intrucat dupa aceea, companiile le vor folosi ca o modalitate de a recruta viitori angajati.
Internship-urile ofera de asemenea, o ocazie buna pentru a afla mai multe despre structura industriei si prin intermediul carora iti poti dezvolta abilitati si calitati necesare pentru diferite locuri de munca.
Munca temporara la o companie relavanta poate fi de asemenea utila pentru a stabili contacte si pentru a crea relatii.

Aptitudini pentru CV

In urma studiilor in domeniul constructiilor vei fi capabil sa:

 • asimilezi informatii noi, mai rapid
 • analizezi si sa examinezi critic diferite surse de informatii si sa le utilizezi in procesul de luare a deciziilor
 • cercetezi o problema in profunzime
 • aduni, sintetizezi si sa prezintii informatii

Iti vei dezvolta de asemenea:

 • abilitati de gandire logica, numeratie si calcul
 • capacitatea de a face fata detaliilor tehnice complexe si cerintelor largi ale unui proiect
 • constientizarea problemelor in planificarea si gestionarea proiectelor de constructii
 • intelegerea sigurantei si sanatatii
 • intelegerea abilitatilor de conducere si gestionare eficienta a angajatilor
 • domenii de expertiza tehnica si de interes

Angajatori tipici – Companii care angajeaza persoane cu o diploma in constructii

Dupa ce termini studiile si ai in mana o diploma in constructii, este timpul sa pornesti in cautarea unui loc de munca.
Industria constructiilor din Romania este dominata de IMM-uri (intreprinderi mari si mijlocii) cu un numar relativ mic de companii mari. Sectorul privat este o sursa majora de locuri de munca in constructii; companiile sunt mereu in cautare de persoane cu cunostinte si experienta in constructii, pentru ca tot mai multe cladiri sunt in curs de a fi construite.
Institutiile publice si organele locale ofera de asemenea, oportunitati de angajare.
Angajatorii tipici includ:

 • companii de constructii nationale sau internationale
 • firme de design si proiectare
 • contractori pentru constructii civile
 • companii cu proiecte in constructii si management
 • asociatii de locatari
 • autoritatile medicale

O cariera in constructii este perfecta pentru persoanele care doresc sa ramana active din punct de vedere fizic si sa faca o diferenta in lume prin construirea unor structuri de calitate.