Poate fi uşor de subestimat şi greşit înţeles impactul pe care un e-mail îl poate face la celălalt capăt, chiar înainte de a deschide ataşamentul cu un CV. 

Deci, chiar dacă ai tendinţa de a folosi e-mailul în mod informal şi mai degrabă la întâmplare, este foarte important ca de fiecare dată când aplici pentru un loc de muncă, să acorzi o grijă deosebită, pentru a te asigura că e-mailul transmite profesionalism şi caracterul adecvat unui candidat. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta.

  •  Aminteşte-ţi că aplicarea pentru un loc de muncă este un proces formal şi manierele ar trebui să fie formale. "Hello" sau echivalente ale acestuia nu sunt modul corect de abordare pe e-mail. Utilizează numele persoanei dacă îţi este cunoscut: "Dragă ...". Dacă nu ştii numele, utilizează "Stimate Domn/Doamnă" sau "Stimate manager de recrutare " sau ceva echivalent cu acestea. Dacă scrii "Stimate domn" când nu ştii cine se va deschide e-mailul, atunci există riscul de a ofensa o doamnă care primeşte e-mailul şi vice-versa.
  •  În e-emailuri, scrie propoziţii complete, mai degrabă decât prescurtări.
  • Dacă aplici pentru un anumit loc de muncă, utilizează 4-5 bullet points în cadrul e-mail-ului pentru a demonstra potrivirea ta pentru postul dorit, în conformitate cu criteriile de selecţie care le-au subliniat compania.
  • Exprimă cât de interesat eşti de jobul specific şi de ce. Recruiterii vor să ştie că eşti cu adevărat interesat să lucrezi pentru ei.
  • Încheie emailul cu un mesaj formal, de exemplu "Aştept cu nerăbdare veşti de la dumneavoastră", în loc de un simplu „Mulţumesc“ de final.• Verifică întotdeauna ortografia din e-mail şi din orice ataşamente.
  • Atunci când trimiţi CV-ul ca fişier ataşat, denumeşte întotdeauna documentul ataşament cu numele tău. De asemenea, indică şi locul de muncă pentru care aplici. Acest lucru te asigură că CV-ul va fi uşor de identificat.
  • Nu utiliza adresa de e-mail de lucru. Configurează-ţi o adresa de e-mail privată, specială pentru locuri de muncă. Poţi obţineţi adrese de e-mail gratuite la Hotmail, Google şi Yahoo.
  • Fii conştient de faptul că angajatorii pot monitoriza utilizarea e-mailului şi internetului de pe computerele de lucru ale angajaţilor, aşa că, dacă utilizezi email-ul sau aplici pentru un loc de muncă, în timpul serviciului, fi pregătiţi să dai explicaţii şefului tău.
  • Fii precaut în a trimite datele personale. Compania la care aplici este o companie pe care o ştii sau pe care o poţi verifica? Dacă nu esti sigur, aruncă o privire pe web şi vezi dacă poţi afla informaţii despre companie înainte de a trimite informaţii confidenţiale. Frauda de identitate este un lucru obişnuit din păcate, iar informaţiile din CV, datele de contact, ocupaţia, etc., ar putea fi de mare valoare pentru cineva care vrea să pretindă a fi altcineva.
  • Dacă ai ataşat CV-ul la e-mail, verifică dacă formatul este compatibil cu software-ul recrutorului. De obicei, poţi utiliza fonturile standard din Microsoft Word, de exemplu Arial.

Cu toate acestea, dacă utilizezi un font mai neobişnuit, grafică, contururi, coloane sau chiar tabele, atunci există riscul că versiunea pe care o trimiţi să arate foarte diferit atunci când destinatarul deschide CV-ul. Fotografiile, graficele sau logo-urile din CV, pot fi, de asemenea, blocate de filtrele de viruşi şi de spam vigilente.