Un Au pair este o persoana dintr-o tara straina, care locuieste in casa familiei gazda pentru care munceste. De obicei, Au pair-ul imparte cu familia gazda responsabilitatile casei cum ar fi ingrijirea copiilor sau menajul. In schimb pentru aceste servicii, Au pair-ul este recompensat, pe langa faptul ca I se permite sa locuiasca in aceeasi casa cu familia gazda, cu 3 mese pe zi si o mica indemnizatie  monetara (salariu). Denumirea de “Au pair”  vine din limba franceza si inseamna “pe picior de egalitate ” sau “egal cu”, indicand faptul ca relatia dintre un Au pair si familia gazda este una de egalitate. Persoana care este Au pair este considerata un membru al familiei mai degraba decat un angajat. In Europa, de obicei un Au pair munceste “part time” iar restul timpului este dedicat pentru a studia, in cele mai multe cazuri, limba familiei gazda. In SUA  insa, este permis ca un Au pair sa munceasca “full time” in cadrul familiei gazda.

Un Au pair primeste propria sa camera in casa familiei gazda. Este ceva obisnuit ca un Au pair sa manance la aceeasi masa cu familia gazda si sa se alature familiei in activitatile sale zilnice cum ar fi iesirile, excursiile, chiar si vacantele uneori. Asa cum este normal, atat familia gazda cat si Au pair-ul au nevoie zilnic de intimitate si de aceea, in cele mai multe cazuri, dupamasa , Au pair-ul se retrage in camera sa sau iasa in oras cu prietenii sau studiaza, tocmai pentru a oferi familiei acea intimidate de care are nevoie zilnic.

Nu oricine poate sa devina Au pair, deoarece exista niste conditii care limiteaza foarte mult candidatii. Aceste conditii difera de la tara la tara si de la familie la familie insa exista cateva conditii care sunt impuse indiferent de tara sau familie. Cea mai restrictiva conditie este varsta. Doar candidatii care au varsta intre 18 si 27 ani pot devein Au pair. In unele tari, totusi, exista posibilitatea sa devii Au pair chiar daca s-a  depasit 27 ani, insa acestea sunt cazuri mai rare si in nici un caz nu sunt acceptati candidatii care au peste 30 ani. Desi statutul de Au pair nu impune neaparat ca Au pair-ul sa fie de un anumit sex, familiile gazda de obicei prefera persoanele de sex feminin. Din motive lesne de inteles, de obicei familiile gazda nu accepta ca si Au pair, persoanele fumatoare sau care se drogheaza.

In multe tari, exista anumite limite la orele de munca zilnice pe care familia gazda are dreptul sa le impuna unui Au pair. Sarcinile pe care acestia le au, pot include urmatoarele: luarea copiilor de la scoala, conducerea copiilor la scoala, insotirea copiilor familiei gazda in activitatile extrascolare, calcatul rufelor, spalatul hainelor, curatenie in casa, etc.

Ca si concluzie, putem spune ca Au Pair este un program de schimburi culturale care ofera sansa persoanelor tinere  de a face ceva inedit si in acelasi timp remunerat corespunzator.