Dintre romanii care doresc sa plece la munca in Europa, mai mult de jumatate isi cauta un loc de munca in agricultura pentru ca se gandesc ca este un lucru pe care toata lumea il poate face si se fac si bani. Dar oare asa sa fie?

Site-urile de specialitate sunt pline de anunturi cu locuri de munca in domeniul agriculturii in tari precum, Spania, Italia, Olanda, Irlanda, Danemarca, chiar si Norvegia, topul preferintelor romanilor ramanand Marea Britanie si Germania.

Se cauta oameni la cules fructe (capsuni, zmeura, mere, portocale) sau legume (salata, sparanghel, rosii, castraveti, ciuperci). In Franta sunt multe companii care angajeaza romani in domeniul viticulturii. Munca se face in camp si solarii sau in depozitele fermelor, la sortat.

Cerintele nu sunt mari, candidatii trebuie sa aiba doar varsta maxima de 45 ani si sa aiba conditie fizica buna si in unele cazuri sa cunoasca limba tarii respective. La o prima vedere pare usor, mai ales pentru persoanele care vin din mediul rural.

Insa, munca in agricultura e grea, conditiile de munca si de cazare sunt precare iar cel mai important, banii, nu raman atat de multi pe cat s-ar crede, mai ales dupa ce platesti cazarea, masa, datoria pe care ti-ai facut-o mergand la munca si alte mici cheltuieli.

Începând cu 1 ianuarie 2015 salariul minim prevăzut de lege în Germania este 8,50 euro brut/ora. Muncitorii in agricultura pot primi intre 800 si 1400 euro pe luna, depinde daca merge ca si culegator sau ca si supervizor sau pe un post unde se necesita cunoasterea limbii germane.

In Marea Britanie, salariul minim este de 6,5 lire/ora brut. In agricultura, muncitorii sunt platiti in cele mai multe cazuri “la norma” (piecework), in functie de cantitatea culeasa. Astefel ca pot castiga intre 500 si 1200 lire net lunar. Muncitorii trebuie sa fie rapizi la cules si sa aiba mobilitate mare pentru a-si efectua norma. Celor incepatori li se face un training la inceput, apoi au la dispozitie 2 saptamani pentru a-si face indemanare la cules si a ajunge la timpul de cules a muncitorilor vechi. Daca nu se ajunge la timpul dorit, angajatorii le ofera un avertisment oral, apoi scris iar in cele din urma muncitorilor li se spun sa paraseasca ferma.

Programul de lucru in agricultura este de minim 8 ore pe zi, uneori se lucreaza chiar si 12 sau 14 ore, in functie de cultura si de data limita la care trebuie sa se trimita produsele. Trebuie sa aiba acumulate un minim de 40 de ore in decursul a celor 6 zile/saptamana, duminica fiind zi libera.

Contractele de munca sunt sezoniere, pot varia intre 3 si 12 luni, in functie de cultura, de vreme si de locul de desfasurare a activitatii (camp, solarii sau depozite)

Angajatorii ofera cazare contra-cost iar masa si transportul in marea majoritate a cazurilor, se asigura de catre candidati. Cazarea in agricultura se ofera de catre angajatori, in rulote complet utilate si mobilate. Angajatorii pun la dispozitie si spatiu de a gati, toalete si dusuri sau internet.