Iata cele mai comune intrebari intalnite in cadrul unui interviu:

Spune-mi despre tine

Ceea ce pare o simpla intrebare, te poate face sa tremuri de emotie la un interviu, pentru ca te gandesti ce ar trebui sa spui mai exact ca sa arate ca tu esti persoana perfecta pentru job.

Nu este o invitatie sa iti povestesti intreaga viata, nici sa incepi sa iti povesttesti CV-ul punct cu punct. Specialistii in HR spun ca trebuie sa te gandesti la formula Prezent – Trecut – Viitor.

Incepi mai intai cu prezentul – unde te afli acum din punct de vedere profesional, apoi faci referire la trecut – un pic despre experientele tale si abilitatile capatate la jobul anterior. La final spui cate ceva despre viitor – de ce esti entuziasmat de aceasta oportunitate pentru care esti la interviu. Aminteste-ti sa te focalizezi pe experientele si abilitatile relevante pentru postul la care aplici.

Ce stii despre companie?

Ce-l intereseaza cel mai mult pe intervievator este sa vada ca ti-a pasat suficient de mult de job pentru a te documenta inainte de a veni la interviu. In ziua de azi cele mai multe companii au un website, asa ca incearca sa te documentezi un pic despre misiunea companiei, valorile ei si proiectele cele mai importante.

Unde te vezi peste 5 ani?

Cand angajezi pe cineva e o investitie si intervievatorii vor sa stie daca jobul pentru care ai aplicat este doar un job pana cand iti gasesti ceva mai bun sau daca este parte a drumului tau in cariera.

Asadar daca doresti sa iti dezvolti cariera in domeniu in care aplici, spune-i asta angajatorului. Daca nu, atunci poti sa spui ca nu stii incotro te poarta viitorul dar ca acest job joaca un rol important in luarea deciziei si ii spui despre abilitatile pe care doresti sa le dobandesti.

De ce ar trebui sa te angajam?

Ca sa ai sanse in a fi angajat, trebuie sa fii pregatit cu un sumar al motivelor pentru care ar trebui sa te aleaga pe tine. Trebuie sa il convingi ca iti poti face treaba si sa ai rezultate exceptionale, te incadrezi in echipa companiei, ai o combinatie de aptitudini si experienta relevante pentru job si ca daca te vor angaja vor avea numai de castigat.

La aceasta intrebare este o oportunitate de a le prezenta cele mai impresionante puncte forte ale tale. Punctele tale forte ar trebui sa fie o combinatie intre experienta rezultata din anumite situatii sau responsabilitati, abilitatile tehnice, rezultatele avute in urma unor proiecte si mentiunea unor traininguri sau certificari.

Care sunt punctele tale slabe?

Cu aceasta intrebare intervievatorul doreste sa vada cat de onest poti sa fii. Nu este o intrebare placuta pentru viitorii angajati deoarece cui ii place sa vorbeasca de aspectele neplacute ale personalitatii sale.

Este important sa nu minti, pentru ca angajatorul vrea sa vada ca persoana pe care o va angaja este constienta ca are slabiciuni si stie ce poate si ce nu poate sa faca.

Daca nu stii ce sa raspunzi, te poti gandi in trecut cand nu stiai sa faci ceva dar ai luat masuri pentru a invata si muncesti inca din greu pentru a deveni mai bun la acea abilitate. 

Intrebarile la interviu iti pot da mari batai de cap, dar noi te putem ajuta pntru a fi mai bine pregatit in fata intervievatorului. Iata partea a doua a articolului cu cele comune intrebari puse (partea intai o poti citi aici):

De ce vrei sa pleci de la actualul job (sau de cei ai plecat)?

In primul rand nu trebuie niciodata sa vorbesti intr-un mod negativ despre fostul loc de munca sau de colegi. Daca nu te potriveai cu valorile companiei sau cu modul in care se lucra acolo, ai putea spune ca simti ca te potrivesti mai bine intr-o companie cu un simt mai mare al loialitatii, care ofera posibilitati de avansare sau ca simteai ca nu ti se potriveste acel mediu de lucru.

Ce iti doresti de la acest job?

In mod ideal exact ce iti ofera acest pozitie in descrierea jobului. Dar trebui sa fii specific. Ca doresti o oportunitate sa iti folosesti cu succes abilitatile si ca doresti sa lucrezi intr-un mediu placut. In functie de domeniul in care lucrezi poti sa ii spui despre impactul pe care doresti sa il ai asupra vanzarilor/clientilor/pacientilor etc

Cum te descurci in situatii stresante sau sub presiune?

Evident, raspunsul ideal este ca te descurci sa lucrezi foarte bine sub presiune si nimic nu este prea mult pentru tine. Trebuie sa fii capabil sa dai si niste exemple. Povesteste despre o situatie stresanta cu care ai avut de-a face la jobul anterior si cum ai reusit sa o rezolvi. Ii poti spune ca in perioade foarte aglomerate iti prioritezi responsabilitatile cu o lista a celor mai importante lucruri de facut.

Fiecare job are provocarile lui si trebuie doar sa povestesti cum ai reusit sa rezolvi anumite situatii.

Care este cea mai mare realizare profesionala a ta pana acum?

Cand iti pun aceasta intrebare angajatorii vor sa stie daca esti capabil sa conduci un proiect pana la succes. Vor sa te auda vorbind despre rezultatele avute la joburile anterioare si ce rol ai avut tu in toate. Vor sa te vada ca esti mandru de ceea ce ai facut, ca esti realistic in ceea ce spui. Incearca sa fii specific cand vorbesti de rezultate, nu doar sa vorbesti la modul general.

Ce asteptari salariale ai?

Inainte de a raspunde, este bine sa te documentezi inainte pentru a afla ce salarii se ofera in acel domeniu de activitate conform experientei tale. In momentul cand esti intrebat ai putea spune ca te-ai documentat si ca stii ca salariu variaza intre anumite sume si sa intrebi intervievatorul daca si oferta lor se incadreaza tot in acel interval.

Este cel mai bun raspuns pe care il poti da.

Ai intrebari?

Cu siguranta nu trebuie sa raspunzi cu “NU”. Este important sa intrebi ceva pentru a arata ca iti pasa de job si de companie. Daca consideri ca ti s-a specificat totul in prinvinta pozitiei pe care urmeaza sa o ocupi, ai putea intreba de mediul de lucru, de provocarile cu care se confrunta compania, de proiecte, de modul de lucru al departamentului., cum e persoana cu care ar trebui sa lucrezi direct zilnic, care ar fi oportunitatile pentru dezvoltare profesionala, care este stilul de conducere din cadrul companiei.

Important e ca intervievatorul sa vada interesul tau exprimat, pentru ca raspunsul tau ar putea sa iti creasca sansele in a primi jobul.