Dezvoltatorii software vor lucra în cadrul unei companii pentru a identifica provocările care necesită un program de calculator. Ei vor proiecta apoi programul şi modul în care ar trebui să arate şi să funcţioneze pentru utilizatorul final. Odată creat, dezvoltatorul software va trece totul printr-un programator care va scrie codul pentru un astfel de program. Dezvoltatorul software va testa produsul final înainte de a fi trimis către client pentru utilizare.

Joburile şi cererea pentru dezvoltatorii software

Dacă îţi dorescti un loc de munca, astăzi este un moment excelent pentru a începe să îţi depui cv-uri. Cum tot mai multe aspecte ale vieţii noastre devin dependente de calculator, există o cerere tot mai mare pentru dezvoltatorii de software, şi implicit există numeroase locuri de muncă în acest domeniu.

În unele părţi ale lumii, numărul real de posturi vacante ca dezvoltator software, este de aşteptat să crească cu până la 30% până în anul 2020, conform Computerworld.

Mai mult decât atât, cererea mare de locuri de muncă pentru dezvoltatorii de software înseamnă că există o presiune ascendentă asupra salariilor, iar multe companii sunt obligate să încerce şi să găsească candidaţi potriviţi din toată ţara pentru a umple posturile vacante.

Provocări tipice ale unui dezvoltator software

Dezvoltatorii software pot întâlni numeroase probleme şi dificultăţi în locurile lor de muncă; iată care sunt trei dintre principalele provocări:

  1. Comunicarea

Dezvoltarea software este esenţială pentru a ne asigura că proiectele sunt finalizate la timp şi necesită participarea mai multor părţi interesate. Problemele apar atunci când oamenii cheie se luptă pentru a comunica eficient.

   2. Tehnica

Dezvoltatorii software vor avea o anumită capacitate de programare, dar pe măsură ce industria se schimbă în mod constant, codurile de azi pot să nu fie neapărat aceleaşi ca şi cele folosite mâine. Dezvoltarea software va fi necesară pentru a menţine ritmul de joc şi a identifica tehnologia corespunzătoare pentru orice sistem.

   3. Eficienţa operaţională

La fel ca şi comunicarea, lucrul cu informaţiile tehnice, generarea de idei creative pentru software noi, menţinerea operaţiunilor, defectele şi satisfacerea clienţilor, etc, trebuie să fie făcute în termene de timp stabilite, în timp ce gestionarea intereselor conflictuale în sine este o provocare.

Cum fac dezvoltării software faţă provocărilor?

Pentru a face faţă tuturor provocărilor cu care se confruntă, dezvoltatorii de software au nevoie de o gamă largă de abilităţi manageriale şi tehnice. Ei au nevoie de comunicare, customer service şi abilităţi interpersonale pentru a face legătură cu diverse departamente.

Pentru a finaliza pachete de software la timp şi în limita bugetelor stabilite, dezvoltatorii software au nevoie de management de proiect, managementul timpului şi abilităţi de alocare a resurselor.

În cele din urmă, lucrarea efectivă de proiectare software inovatoare şi funcţională pentru o gamă de clienţi, necesită fler creativ, capacitatea de a gândi logic şi de a rezolva probleme în mod regulat.

Sfaturi pentru avansarea într-un loc de munca

Ca dezvoltator software, în primele stadii ale carierei tale, o mare parte din rolul tău se va concentra pe proiectarea, întreţinerea şi punerea în aplicare a tehnologiei. Pe măsură ce carieră se dezvoltă se va trece către managementul de proiect şi roluri strategice. Iată 3 sfaturi pentru a creşte în astfel de poziţii

1. Profită de oportunităţi, pentru a dezvolta comunicarea şi abilităţile de relaţionare cu clienţii. Capacitatea de a gestiona astfel de relaţii sunt vitale pe tot parcursul carierei.

 2. Cu toate că nu vei fi capabil să dezvolţi abilităţi în profunzime pentru toate aspectele tehnice ale acestui loc de muncă, este important să ai cel puţin o înţelegere a diferitelor părţi pentru a gestiona în mod eficient proiectele viitoare.

 3. În ceea ce priveşte managementul de proiect, există metodologii care s-ar dovedi utile, cum ar fi Agile, Scrum şi Cascada. Expunerea la toate acestea ar sprijini dezvoltarea carierei tale.