In Marea Britanie parca este si mai mare criza de bucatari. Se cauta toate rangurile din domeniul bucatariei, de la kitchen porter, ajutor bucadat, chef de partie, pana la chef si head chef (executive chef). Acum ca s-au ridicat restrictiile pe piata muncii in UK, toti romanii fug sa prinda un loc de munca “bine platit”, tot ce trebuie sa faca e sa cunoasca limba engleza, sa aiba niste bani pentru a se intretine si sa aiba experienta.

Ca si bucatari, angajatorii din UK accepta doar persoanele cu experienta de minim 2 ani, in functie de pozitia pentru care aplica. Daca vorbesti limba engleza fluent si ai si recomandari de la fostii angajatori, atunci ai toate sansele sa ocupi un post de chef.

Se cauta bucatari peste tot in Marea Britanie, in cantine, in parcuri de distractii, in lanturi de restaurante, hoteluri sau in restaurante de lux. Salariile variaza iarasi in functie de pozitie, de oras si de locul de munca, de la minim 1200 lire la 2500 – 3000 lire pe luna pentru un head chef.

Ce trebuie sa faci pentru a deveni bucatar in UK?

Ideal ar fi sa faci un curs de bucatar in Romania, ca sa ai bazele teoretice in bucatarie, apoi sa te apuci sa-ti faci experienta mult ceruta de angajatori. Poti face practica inca de pe perioada cursului si apoi sa te angajezi la un restaurant micut unde poti invata multe secrete de la bucatarul sef deoarece nu este asa mare bataie de cap ca si la un restaurant mare.

Intai de toate trebuie sa-ti placa cu adevarat aceasta meserie, sa te astepti sa stai in picioare multe ore si fi cat de cat creativ. Pe langa aceste lucruri, ar fi bine sa te apuci sa inveti limba engleza sau sa o aprofundezi daca ai o baza, deoarece este esential in angajarea ta.

Dupa ce te-ai pus la punct cu toate acestea, poti aplica pentru un loc de munca in domeniul bucatariei in UK. Anunturile de angajare pentru bucatari sunt multe si trebuie doar sa trimiteti un CV in limba engleza fie agentiilor de recrutare din tara sau UK, fie direct angajatorilor. Sfatul meu este ca, fie ca esti incepator, fie ca esti bucatar profesionist, sa aplici pentru o pozitie mai inferioara decat cea pe care muncesti in Romania. In primul rand pentru ca trebuie sa te obisnuiesti cu cultura culinara din Marea Britanie, sa te obisnuiesti cu limba lor si cu stilul lor de a munci.

Dupa ce ai vazut toate aspectele muncii in UK, poti evolua inspre o pozitie superioara si oricum, daca sunteti bun la locul de munca, insusi angajatorii va vor promova.