Cheia acestei transformari - si de ce este ea atat de importanta pentru a-ti pune inima si sufletul in experienta pe care o poti dobandi in timpul anilor de facultate - este cat de in serios iei facultatea. 

Atata timp cat urmaresti sa te dezvolti din punct de vedere educational, vei cunoaste beneficiile oportunitatilor care ti se ofera in perioada studentiei.

Haideti sa ne uitam impreuna la lectiile pe care studentii ar trebui sa le invete si perfectioneze in facultate, care ii vor face candidati atractivi pentru potentialii angajatori.

Comunicare/Prezentarea orala

Una dintre cele mai bune abilitati pe care le poti dobandi in facultate este abilitatea de a vorbi confortabil in fata unui grup. Stim ca pentru unii nu este usor, insa facultatea repezinta un mediu proprice in care iti poti invinge teama de a vorbi in fata oamenilor.
In acest sens poti lucra la imbunatatirea abilitatilor de comunicare, participand activ la cursuri sau oferindu-te voluntar pentru a conduce prezentarile de grup. Multi studenti evita prezentarile in fata colegilor, insa multi nu stiu ca totusi cei mai multi dintre ei vor trebui sa faca acest lucru si la locul de munca – in fata clientilor sau a unui public mai larg. Fa-ti obiceiul de a te simti confortabil vorbind in fata unui grup. Cauta oportunitati in facultate si nu rata nici o sansa de a-ti dezvolta aceasta abilitate atat de importanta si necesara pe campul muncii.

Abilitati de scriere 

Scrisul este una dintre acele abilitati de care vei beneficia tot restul vietii, atat personal cat si profesional. Am auzit de prea multe ori studenti care se plang cand au de scris documente si rapoarte - crezand ca odata ce au ajuns in facultate, ar trebui sa fie scutiti vreodata de scris. Ei bine, NU!
A invata sa scrii - si nu doar sa scrii, dar, de asemenea, procesul de scriere (care implica scrierea, editarea, rescrierea, si corectare) - este o abilitate care te va ajuta sa obtii locul de munca dorit si sa fii promovat in pozitii mai bune. Angajatorii se plang cel mai mult de abilitatile slabe de scriere ale multor angajati, asa ca daca este nevoie ia un curs special de scriere si dezvolta-ti aceasta abilitate.

Conducere si lucru in echipa

Unii studenti prefera sa lucreze singuri cand vine vorba de proiecte, deoarece grupele aduc de multe ori neintelegeri si probleme intre membrii acestora.

In ciuda neintelegerilor, cei mai buni studenti invata cum sa motiveze ceilalti membri ai echipei lor, astfel incat echipa sa duca la indeplinire proiectul dorit.
Dar dincolo de simpla acceptare a faptului ca trebuie sa lucrezi in echipa, trebuie sa mergi la pasul urmator si sa te oferi voluntar pentru posturi de conducere.
Realitatea la locul de munca este faptul ca angajatorii folosesc tot felul de echipe, atat temporare si permanente, pentru diverse proiecte din cadrul companiei, iar acesti angajatori cauta sa angajeze absolventi de facultati, care au experienta de lucru in - si de conducere – echipe.

Gestionarea timpului

Ai observat vreodata ca studentii cei mai ocupati sunt, de asemenea, printre cei mai buni studenti? Abilitatea de a jongla cu mai multe sarcini si proiecte cu termene limita este o calificare pe care angajatorii o cauta, astfel, unul dintre cele mai importante activitati de auto-dezvoltare, pe care o poti intreprinde in facultate este aceea de a invata cum sa gestionezi timpul intr-un mod eficient.

In afara de organizare - care este cu siguranta o cheie de gestionare a timpului - vei avea, de asemenea, posibilitatea sa inveti cum sa acorzi prioritate mai multor proiecte si misiuni, precum si „arta” de a imparti sarcinile mai mari in parti mai mici, mai usor de gestionat.
Daca te grabesti in ultimul moment pentru a finaliza sarcinile, munca ta va fi compromisa. Angajatorii vor absolventi, care pot jongla cu mai multe sarcini si care pot livra rezultate de inalta calitate la timp.

Organizarea

Rezolvarea problemele de gestionare a timpului este doar jumatate din „batalia” pe care o ai de dat, deoarece orice plan vei dezvolta pentru gestionarea mai multor intalniri, termene, sau proiecte, trebuie sa includa, de asemenea, o metoda care sa te ajute sa urmaresti toate obligatiile tale – o schema de organizare. Unele dintre cele mai comune metode de mentinere a organizarii include realizarea unor liste cu lucrurile ce trebuie realizate si planificari. 

Competente de cercetare / Abilitati de investigare/ managementul cunostintelor

Angajatorii vor noi angajati care pot evalua o situatie, cauta perspective multiple, aduna mai multe informatii, daca este necesar, si identifica problemele cheie care trebuie abordate. Trebuie sa stii cum sa gasesti si sa evaluezi cele mai recente informatii la zi. 

Pentru a te invata aceste aptitudini, nu este un loc este mai bun decat facultatea ,deoarece diversele misiuni de cercetare - lucrari, proiecte, aplicatiile pe teren si altele - sunt esentiale in curriculum-ul celor mai multe facultati si universitati.
Aici, de asemenea, vei implementa abilitati analitice pe care angajatorii le cauta. 

Tenacitate

Unii studenti se lupta pentru a reusi in facultate, dar, uneori, acesti absolventi slabi devin cei mai buni angajati, deoarece au invatat importanta perseverentei – aceea de a nu renunta. Angajatorii sunt de parere ca absolventii trebuie sa fie invatati importanta tenacitatii si acceptarea provocarilor si obstacolelor cu care se confrunta in incercarea de a finaliza sarcinile lor.
Cel mai bun mod de a consolida tenacitatea este sa te fortezi sa faci fata provocarilor dure: alege un curs cu profesorul exigent, ofera-te voluntar pentru proiectele la nimeni altcineva nu indrazneste si lupta contra tendintei de a renunta in situatii dificile.

Etica muncii si conduita personala

Sondaj dupa sondaj arata ca angajatorii cauta angajati entry-level, dedicati si dispusi sa lucreze din greu. Problema a devenit mai sensibila, deoarece multi angajatori percep generatia milenara ca avand o etica a muncii mai slaba.
In realitate, noua forta de munca doreste doar un echilibru intre munca si alte parti ale vietii lor. Facultatea ofera cu siguranta un teren de antrenament pentru cultivarea unei etici de munca puternice.
Evaluarea eticii muncii si a conduitei personale in facultate sunt notele bune. In lumea muncii, cele mai bune evaluari sunt realizarile, hotararile, si initiativele; prin ele se avanseaza pe scara carierei.
Studentii au posibilitatea uimitoare de a se dezvolta ca muncitori productivi.

Ganduri finale privind abilitatile invatate in facultate sau liceu

Abilitatile si obiceiurile bune pe care le poti dezvolta in facultate - prin cursuri si activitati extracurriculare – te pot ajuta nu numai in imbunatatirea notelor si satisfactiei personale in facultate, dar ofera, de asemenea, un avantaj mare fata de alti candidati la locuri de munca, care nu si-au dezvoltat unele acestor competente-cheie si valori, atat de cautate de catre multi angajatori.