De ce spunem acest lucru? Este foarte simplu. S-au dezvoltat numeroase platforme de joburi care ofera oportunitati în cariera persoanelor de mai multe vârste, începând cu tinerii absolventi si terminând cu cei care se apropie de pragul pensionarii.

De la an la an, platformele de joburi s-au dezvoltat si ofera celor care sunt în cautarea unui loc de munca sau pur si simplu vor o noua provocare profesionala oferte care mai de care mai variate. În ultimii ani, tot mai multe anunturi de noi locuri de munca se gasesc pe retelele de socializare, un mediu utilizat frecvent de tineri si nu numai.

Site-urile de joburi au fost înfiintate dupa lungi cercetari. S-au facut studii aprofundate de piata care au scos în evidenta categoriile de persoane care îsi cauta un loc de munca pe astfel de platforme. Astfel, conform acestor studii, s-a ajuns la concluzia ca persoanele cu vârsta cuprinsa între 19 si 24 de ani, dar si cele de peste 45 de ani se afla cel mai des în cautarea unui loc de munca. De asemenea, cei mai interesati de a-si schimba locul de munca sunt cei cu studii superioare. Acest rezultat este oarecum logic având în vedere ca aceasta categorie sociala tinde mereu sa ajunga cât mai sus pe plan profesional. Numarul celor care îsi cauta lunar, în România, un loc de munca pe o platforma de joburi online este de peste 1,5 milioane de utilizatori.

Care sunt românii care îsi cauta un loc de munca în functie de vârsta si de studii?

Asa cum era de asteptat, persoanele cu vârsta cuprinsa între 19 si 24 de ani intra cel mai des pe site-urile de recrutare pentru a-si cauta un loc de munca. La mica distanta se situeaza persoanele cu vârsta cuprinsa între 45 si 49 de ani. Conform statisticilor, 250.000 de persoane cu vârsta cuprinsa între 18 si 24 de ani viziteaza lunar o platforma de joburi, în timp ce 213.000 de vizitatori unici fac parte din a doua categorie de vârsta.

Din punct de vedere al studiilor, cei mai interesati de gasirea unui nou loc de munca sunt specialistii, liber profesionistii, dar si utilizatorii cu studii superioare. În top se gasesc si cei care nu au studii superioare, dar care lucreaza într-un birou.

De asemenea, cele mai active persoane care îsi cauta un nou loc de munca sunt cele cu studii superioare si la început de cariera. Practic, activitatea acestui segment este argumentata prin faptul ca nu au înca definit un drum profesional si îai permit sa faca anumite încercari si experimente. De asemenea, cei cu vârsta mai mare de 50 de ani sunt în cautarea unei noi provocari cu scopul bine definit de a avansa în cariera.

Surprinzator sau nu, cei mai inactivi pe aceasta piata sunt cei cu vârsta cuprinsa între 30 si 40 de ani. Conform specialistilor în resurse umane, acest segment de persoane este fidel actualului loc de munca, aceasta perioada fiind una de definire profesionala. Practic, se poate spune ca în aceasta perioada a vietii, angajatul da cel mai bun randament, iar aspiratiile profesionale sunt înalte si vizeaza posturi de conducere si de coordonare.