Înainte de toate trebuie să fim conştienţi de faptul că respectul unui lider este nu este atât de uşor de câştigat. Însă, ca şi lider este vital ca oamenii pe care îi conduci să arate respect faţă de tine.

Josh Maxwell, (cel mai cunoscut autor de cărţi de leadership din lume) ne arată care sunt principalii paşi pe care un lider trebuie să îi urmeze pentru a fi demn de respectul celorlalţi:

1. Întreabă-te dacă vrei ca oamenii să te iubească sau să te vadă ca lider

Dacă am fi complet sinceri, am spune că ne-ar plăcea să fim şi iubiţi şi respectati. Dacă ar fi să alegem, ne-am rezerva iubirea pentru familie şi prieteni şi respectul pentru pentru colegi, parteneri, etc. Leadership-ul poate fi de multe ori o provocare. Pentru a atinge măreţia, trebuie să înţelegi că nu poţi mulţumi pe toată lumea. Este important să rămâi ferm atunci când iei decizii - chiar şi atunci când deciziile nu plac la toată lumea.

2. Trebuie să câştigi respectul în cauze dificile

Aşa cum am spus, nu este nici o surpriză că, fiind un lider tânăr, respectul este dificil de câştigat. Trebuie să lucrezi la asta zi de zi. Cel mai bun mod de a câstiga respectul este prin acceptarea eşecurilor şi punerea constantă în situaţii incomode. Dacă alţii văd că poţi depăşi provocările atât profesional cât şi personal, aceştia te vor respecta şi îţi vor urma exemplul în viitor.

3. Oamenii cred în tine, înainte de a crede în viziunea ta

Cel mai eficient mod de a face oamenii să te urmeze este prin construirea relaţiilor. Ceea ce mulţi oameni nu ştiu este că, nu ai nevoie de experienţă pentru a obţine adepţi. Oamenii vor crede în tine.

Tu trebuie doar să le dai motive să o facă.

Încearcă să legi relaţii, să fii un bun ascultător şi să inspiri încredere. Astfel vei putea fi un bun lider, respectat de toţi cei cu care vei intra în contact.

4. Love 'Em, but leave' Em

Un bun sfat în acest sens este următorul: „Nu-ţi pierde energie pe cei care nu merg pe acelaşi drum cu ţine." Pierzându-ţi timpul cu oameni care nu sunt pasionaţi de viziunea ta îţi va absorbi o mare parte din energie.

Pentru unii oameni, nu contează care este viziunea. Ei se aşteaptă să vadă un lider experimentat la cârma. Realitatea nefericită a acestei situaţii este că nimic din ce spui sau faci nu îi va convinge pe aceşti oameni să privească altfel.

5. Fii curajos şi loial

Majoritatea liderilor tineri sunt plini de energie, pasiune şi viziune, însă unul dintre lucrurile de care duc adesea lipsă, este credibilitatea. Totuşi, nu este un lucru ce nu poate fi soluţionat. Dacă vei continua să faci lucruri bune credibilitatea va veni.

Loialitatea este o caracteristica de baza a unui lider, aceasta fiind una dintre acele resurse imperios necesare, în astfel de situaţii.

6. Ascultă-i pe ceilalţi

Pentru a câstiga respect în capacităţile tale de leadership trebuie să îi asculţi şi să îi respecţi pe cei pe care îi conduci. Începe prin a descoperi nevoile lor, dorinţele, aptitudinile, aspiraţiile şi nu în ultimul rând, frustrările.

Dacă nu vei afişa respect şi încredere faţă de persoanele pe care le conduci, atunci nu vei avea parte de sprijinul şi aprecierea lor.

Josh Maxwell ne arată că respectul se poate câstiga după următorul model:

dacă eşti respectat de oameni ca persoană, atunci înseamnă că aceştia te admiră, dacă te respectă ca şi prieten, înseamnă că te iubesc, iar dacă te respectă ca pe un lider înseamnă că te urmează.