Ai ceea ce este nevoie pentru a fi arhitect?

Arhitectii de succes au nevoie de anumite caracteristici. Ei trebuie, de exemplu, sa fie creativi. Arhitectii trebuie sa fie capabil sa vina cu idei noi, sa fie capabili sa vizualizeze cum va arata ceva dupa ce se fac modificari, pentru ca o mare parte din munca lor implica reglarea si apoi re-reglarea designului bazat pe cererile clientilor. In plus fata de aceste abilitati, arhitectii trebuie sa fie buni ascultatori si sa aibe o gandire critica.
Evalueaza-te onest daca posezi aceste trasaturi inainte de a incepe sa urmezi o cariera in arhitectura. Pune-ti urmatoarele intrebari: Ai intelege cu usurinta ceea ce iti spun altii? Poti gasi solutii alternative la probleme, sa le evaluezi si apoi sa pui in aplicare cea mai potrivita metoda?
Desi nu este de asteptat ca arhitecti sa fie artisti plastici, acestia ar trebui sa aiba ceva experienta in design. Daca doresti sa devii arhitect, este o idee buna urmezi cursuri de specialitate, inclusiv, sa ai cunostinte de trigonometrie, geometrie si fizica.
Pentru a avea un job ca arhitect trebuie sa ai talent, pasiune si rabdare.

Ce trebuie sa studiezi pentru a fi arhitect?


Liceele sau facultatile pe care le poti urma sunt numeroase, insa cursurile de arhitectura profesionale pot include urmatoarele:

 • Design arhitectural
 • Sisteme de mediu
 • Istoria arhitecturii
 • Tehnologia Cladirilor
 • Calcule pentru arhitectura,
 • Etc.

Pentru a deveni un arhitect profesional si a avea sansa unei cariere in acest domeniu, este recomandat sa urmezi cursurile Universitatii de Arhitectura. Durata de scolarizare este de 6 ani, insa doar urmand o facultate nu iti va garanta succesul. Vei avea nevoie de multa practica, studii suplimentare, munca, workshop-uri, cursuri de specializare – cam tot ce poti “prinde” va contribui la dezvoltarea ta ca viitor arhitect.

Obtinerea primului tau loc de munca ca arhitect licentiat

Inarmat cu toate aceste atuuri mentionate mai sus, poti aplica pentru lucrari profesionale. Angajatorii vor cauta candidati cu anumite calitati in plus fata de abilitatile tehnice. Iata cateva din cerintele angajatorilor pentru jobul de arhitect:

 • Cunostinte avansate de elaborare a proiectului si documentare si materiale de constructii
 • Abilitati intermediare de calculator si software, precum si utilizarea intermediara al foilor de calcul.
 • Abilitati excelente de comunicare orala si scrisa.
 • Abilitati puternice de management al timpului si aptitudini organizatorice cu capacitatea de a gestiona mai multe proiecte simultan.
 • Abilitatea de a conduce cu succes personalul intern.

Odata ajuns cu diploma de architect in mana ai putea spune ca lumea este la picioarele tale. Studiile si diploma de architect se pot dovedi a fi utile in o multime de domenii profesionale.

Ceea ce probabil multi trebuie sa stie, este ca arhitectura nu inseamna desen. Chiar daca in principiu asta presupune, si chiar vei avea nevoie de acest talent, nu va fi sufficient. Pentru a “desena” o casa, trebuie sa gandesti spatial si sa iei in considerare numerosi factori, precum: factori geografici, biologici, fizici, psihologici, economici, etc.
Jobul de architect nu este o munca usoara, insa este frumos…si merita toata “investitia.