Fie că este vorba de inginer, şofer de camion, balerină, pilot, medic sau profesor, este uşor să îţi alegi o carieră atunci când eşti copil. La urma urmei, copiii au sute de idei trăznite în fiecare zi. Dar dacă ar fi să-l susţii în alegerea lui, ai face-o? Cultivarea/Hrănirea viselor şi ambiţiilor copilului tău este un mod sănătos de a-l învăţa lucruri interesante pe care doreste să le ştie şi prin care cei mici îşi pot construi stima de sine.

Află mai jos care sunt câteva dintre principalele modalităţi prin care îţi poţi încuraja micuţul, în alegerea viitoarei lui cariere:

Ascultă-ţi copilul

Dacă copilul tău vorbeşte în mod constant despre a deveni medic veterinar, de ce nu faci ceva pentru a-l ajuta? Încurajează-l prin lucruri practice: sună la un veterinar prietenos din zona în care locuiţi şi să explică-i cum copilul tău este pur şi simplu fascinat de gândul de a deveni medic veterinar. Poţi merge împreună cu micuţul tău la cabinetul veterinar, şi explica un pic despre ce implică o carieră în acest domeniu. Copilul tău va aprecia faptul că te interesează ceea ce îl face cu adevărat fericit.

Află care sunt interesele copilului tău

Mulţi copii şi adolescenţi sunt destul de convinşi cu privire la interesele lor, iar unii sunt mai timizi. Cu un pic de încurajare, cei mai mulţi dintre ei vor fi în măsură să spună şi să viseze la ceea ce le place. 

Nu fi prea insistent

Întrebările de genul:"Te-ai gândit la viitorul tău?" sau "Ce vrei să faci cu viaţa ta?" pot pune copiii sub o presiune inutilă.
În schimb, încearcă să observi activităţile pe care copilul tău le face cu plăcere, şi pune-i întrebări despre ele. În cazul în care copilului tău îi place sportul, îl poţi întreba dacă s-a gândit vreodată că poate deveni antrenor într-o zi.

Nu îl limita

Toată lumea are un loc al sau în acesta lume şi toţi merităm o şansă de a face ceea ne face cu adevărat fericiţi. Nu limita alegerile copilului tău prin încurajarea unui anumit loc de muncă.
"Micuţul meu va fi un doctor renumit sau avocat" , îl va face pe copil să se simtă inferior toată viaţa dacă nu va atinge obiectivul tău, cu excepţia cazului în care desigur, este şi obiectivul sau. Lasă uşa deschisă spre alte opţiuni, dacă pur şi simplu, visul lui nu corespunde cu al tău. Aminteşte-ţi că îţi sprijini copilul prin acceptarea carierei pe care el singur o va alege. Micuţul tău poate fi un medic sau un profesor la fel de bun cum poate fi şi pilot sau inginer.

Încurajează-l

Fă tot ce îţi stă în putinţă pentru a-ţi sprijini copilul, fără să pui presiune pe el. Sprijină alegerile lui. Sigur, nu ai putea crede că micuţul tău va fi cu adevărat capabil să devină medic dacă se sperie atunci când vede sânge, însă el va aprecia sprijinul tău, ca părinte. Într-o zi, el poate trece peste frica de sânge sau decide că într-adevăr aceea nu este o carieră potrivită pentru el. Oricum, faptul că îl spriji va înseamna enorm pentru el.

Încurajarea copilului în alegerea carierei este o modalitate foarte bună de a-i spune că ai încredere în el. Aceasta îl va ajuta să dezvolte o atitudine şi o stimă de sine pozitive.