• Cu cine vei lucra? Iti place sa interactionezi cu multe persoane sau iti place, mai degraba, sa lucrezi singur?
  • Ce tip de munca este? Este munca ce iti place si ai aptitudinile potrivite pentru ea?
  • Unde vei lucra? Esti disponibil sa iti schimbi localitatea sau chiar sa lucrezi in strainatate? Vei opta pentru o firma mai mica sau iti doresti sa lucrezi intr-o multinationala?
  • Cand vei lucra? Esti tipul de persoana care lucreaza de la 9 la 5 sau vrei sa optezi pentru un job part-time? Sau poate preferi sa lucrezi pe baza de colaborare.
  • De ce acel job este pentru tine? Se potriveste calitatilor tale profesionale?

La ce esti bun si ce iti place sa faci?

Da, ai auzit sa “iti urmezi visele” inca de cand erai la scoala. In timp ce unii oameni au o pasiune in mod clar, multi dintre noi nu si-au descoperit pasiunea si chiar sunt stresati de faptul ca nu au un scop in cariera pe care sa il urmareasca in mod obsesiv.

Trebuie sa iti dai seama care sunt punctele tale forte. Ai putea chiar sa ti le notezi pe o hartie pentru a-ti fi mai usor sa le identifici.

Daca iti place sa scrii, ai putea sa urmezi o cariera in jurnalism sau copywriting. Daca ai abilitati tehnice, ai putea sa iti urmezi o cariera in IT, inginerie sau orice altceva din acest domeniu. Important este sa fii constient de ceea ce iti place sa faci.

Ce fel de stil de viata iti doresti?

Cand esti la inceputul carierei, cele mai multe joburi presupun multa munca cel putin 2-3 ani si plata mai mica decat ti-ai dori. Poate presupune sa faci ore suplimentare sau sa lucrezi sub diverse termene, nemailasandu-ti timp pentru viata sociala.

Daca nu esti dispus sa renunti la distractii, atunci ai putea opta pentru un job bine platit, chiar daca nu este din domeniul dorit de tine sau un job mai relaxant, care sa nu puna multa presiune pe tine.

Se estimeaza ca, in medie, o persoana isi schimba cariera cam de 3-5 ori intr-o viata si asta nu include joburile multiple in acelasi domeniu. Asa ca nu fii ingrijorat daca doresti sa iti schimbi traseul carierei si daca ceea ce lucrezi nu este neaparat ceea ce iti doresti sa faci in viata.

La urma urmei cea mai mare parte din viata ne-o petrecem muncind, deci sa te simti bine la locul de munca, sa iti placa ceea ce faci este foarte important. Desi in contextul economic de azi oamenii nu mai tin cont de preferinte spunand “orice e binevenit”, la un moment dat viata iti poate deveni frustranta gandindu-te cu tristete: “iar e zi de munca maine”.