Demisia este adesea legată de nefericire generală şi poate genera furie. Nu lua o decizie pe care o vei regreta; în schimb, respiră adânc şi calculează-ţi următoarea mişcare cu mare atenţie.

Dacă decizi că îţi depui demisia de la locul de muncă, atunci trebuie să o faci inteligent, iar noi îţi vom arăta cum.

Fă un audit rapid al jobului

Realizează o listă scurtă cu argumente pro şi contra cu privire la ceea ce îţi place şi nu-mi place la locul de muncă.

Asigură-te că ai învăţat ceva din această experienţă, că faci alegerile corecte şi poţi merge mai departe.

Pune deoparte ceva economii

Dacă trăieşti salariu după salariu, poate fi greu să renunţi pur şi simplu la locul de muncă şi să supravieţuieşti financiar până când îţi vei asigura următorul job.

Asigură-te că ai cel puţin 6 luni la dispoziţie pentru a pune deoparte ceva bani până la următoarea sursă de venit.

Fii pregătit

Ultimul lucru pe care şi-l doresc angajaţii este demisia; să părăsească locul de muncă din cauza salariului prea mic, a volumului prea mare de muncă sau a colectivului neprimitor. Totuşi, când se întâmplă acest lucru şi vrei să îţi depui demisia, verifică toate documentele şi contractele pe care le-ai semnat atunci când te-ai angajat.

Asigură-te că nu ai fost de acord cu clauze de neconcurenţă sau clauze de exclusivitate. Nu ai vrea că acestea să îţi pună în pericol viitorul.

Depune-ţi preavizul mai devreme

Deşi preavizul de 20 - 45 zile (daca este sau nu functie de conducere) este standard şi de aşteptat în cele mai multe profesii, cu cât mai mult timp oferi companiei, cu atât mai bine.

Dacă oferi angajatorului un preaviz de 6 săptămâni, îi oferi companiei mai mult timp pentru a se pregăti pentru o tranziţie lină. Acest lucru va fi de apreciat şi poate conta atunci când angajatorul îţi oferă o recomandare.

Spune-i şefului direct că vrei să demisionezi

Este recomandat că angajaţii care au dezvoltat relaţii strânse cu angajatorii lor, ar trebui să îi anunţe mai întâi pe aceştia de decizia demisiei, înainte de a oferi companiei o notificare oficială.

În caz contrar şi dacă demisia este anunţată brusc angajatorul s-ar putea simţi desconsiderat.

Fii direct, dar diplomat

Când demisionezi de la un loc de muncă, de obicei, există o oportunitate mai bună pentru tine. Această situaţie nu este greu de explicat şefului actual, dar dacă îţi dai demisia pentru că pur şi simplu eşti nefericit, asta este o altă poveste.

Fii direct şi sincer cu privire la nefericirea ta, dar stai departe de critică. Această schimbare este în cele din urmă despre tine. Rămâi pozitiv şi treci mai departe.

Fii diplomat.

Oferă motive. Motivează-ţi decizia

Spunându-i angajatorului motivul pentru care demisionezi îl va ajuta să înţeleagă şi să intervină dacă este cazul.

Poate că salariul te nemulţumeşte şi atunci, angajatorul poate că este dispus să Îţi ofere o mărire de salariu în speranţa că te va convinge să rămâi în companie.

Totodată, dacă simţi că ai atins un nivel de creştere profesională, managerul va utiliza motivul şi feedback-ul tău pentru a gândi critic cu privire la oportunităţile de învăţare şi de dezvoltare pe care compania le oferă pentru alte categorii de personal, precum şi pentru persoana care te va înlocui.