Partea inselatoare este ca te afli intr-o situatie in care doresti sa faci cea mai buna impresie posibila si sa iti vinzi cele mai mari calitati, nu sa vorbesti despre punctele slabe. Prin urmare, instinctul tau natural va fi sa spui: "Eu nu am puncte slabe". Desigur, tu si intervievatorul stiti ca acest lucru nu este adevarat. Asa ca, alegi sa minti sau aplici alte strategii?

Motivul pentru care unii intervievatori doreste sa stie despre punctele slabe este pentru a obtine o imagine de ansamblu cu privire la modul in care te auto-constientizezi. Cu toate acestea, intrebarea "Care este cea mai mare slabiciune ta?" nu va oferi intervievatorului perspective reale pentru ca angajatii vor oferi un raspuns standard. Cele mai multe raspunsuri pe care le auzim sunt: "Sunt un perfectionist" sau "Eu muncesc prea mult". Nu oferi asemenea raspunsuri; ele arata doar ca nu te-ai pregatit sau ca nu ai gasit un raspuns mai bun.
Iata cateva strategii pe care le poti lua in considerare:

Evita raspunsul, concentrandu-te pe abilitatile necesare locului de munca

in mod normal, inainte de a aplica pentru un loc de munca luam in calcul abilitatile necesare, gandindu-ne daca avem sau daca putem dezvolta rapid aceste competente. Foloseste aceasta intrebare ca o oportunitate de a arata ca ai facut o astfel de evaluare. Ai putea spune ceva de genul: "Aceasta este o intrebare dificila de raspuns. Desigur, cu totii avem puncte forte si puncte slabe. Cand am aplicat pentru acest post mi-am evaluat abilitatile cheie de care am nevoie pentru a performa. Pentru mine, acest loc de munca necesita abilitati cheie precum X, Y si Z si simt ca le am pe toate acestea. Noul meu job va veni cu responsabilitati noi, cum ar fi X, iar in slujba mea anterioara am avut oportunitati limitate de a-mi dezvolta pe deplin aceste abilitati. Cu toate acestea, pot invata rapid, concentradu-ma pe dezvoltarea acestor zone. "

Vorbeste despre slabiciuni minore si cele care nu conteaza pentru acel loc de munca

Daca intervievatorul insista pe gasirea punctelor slabe, atunci vorbeste-i despre slabiciuni minore care nu au legatura locul de munca pe care doresti sa il obtii. Facand aceasta vei recunoaste ca ai puncte slabe, la fel ca noi toti, insa nici unul care sa fie un motiv real de ingrijorare. De exemplu, daca aplici pentru un loc de munca ca gradinar, poti spune ca te lupi cu vorbitul in public.

Evita situatiile generale

In loc sa faci afirmatii generale, cum ar fi: "Sunt autoritar!" ai putea mai bine sa spui acest lucru in situatii specifice, si sub forma: "Cand exista multa presiune asupra unui proiect, am tendinta sa fiu autoritar". In acest fel arata ca nu este o slabiciune pe care o ai tot timpul, ci una de care esti constient.

Vorbeste despre dezvoltarea succesului din trecut

O alta strategie este de a evita sa vorbesti despre punctele slabe actuale. In schimb, vorbeste despre abilitatea ta de a te auto-evalua, de a gasi punctele slabe si de a le face fata. Ofera-i angajatorului unul sau doua exemple anterioare de moduri in care ai identificat-o "nevoie de dezvoltare" (termen mult mai pozitiv decat slabiciune) si apoi imbunatatirea acestora.
Exemplu: "Nici un om nu este perfect. Sunt mereu interesata de pastrarea abilitatile mele si caut un feedback constructiv. La ultimul meu loc de munca am observat ca abilitatile mele sociale mass-media nu au fost la fel de bune pe cat puteau fi, ceea ce m-a facut sa urmez un curs de formare. Acum, abilitatile mele sociale mass-media sunt atat de buna incat am ajuns sa invat si pe altii."

Acum ca stii cum sa raspunzi unei astfel de intrebari, iti uram mult succes in cautarea locului de munca dorit.