Nu cred ca exista o intrebare din cadrul interviului de angajare mai sensibila decat "Ce salariu ti-ai dori?" Si tocmai pentru ca este o intrebare sensibila, raspunsul trebuie sa fie unul profesionist, adevarat si realist.

Multor oameni nu numai ca le este greu sa vorbeasca despre bani, dar raspunsul gresit, ii poate “scoate din joc” sau bloca la un castig mai putin decat merita.

Cererile salariale sunt de multe ori intrebari incarcate din cauza implicatiilor atat pentru solicitantul unui job cat si pentru angajator.
Chiar daca aceasta intrebarea nu este pusa in prima faza a interviului, discutia despre salariu va veni la un moment dat. Si, cand intrebarea va veni, trebuie sa fi pregatit sa raspunzi bine, intelept si cu incredere tinand aceste sugestii in minte:

Amana conversatia

Daca se poate, amana conversatia despre salariu pana la sfarsitul interviului. Cu cat mai tarziu, vorbesti despre bani, cu atat vei avea mai mult timp sa demonstrezi valoarea ta profesionala intervievatorului, inainte de a incepe negocierea salariului.
Arata-i intervievatorul abilitatile si valoarea ta explicandu-ti realizarile inainte de a discuta salariul,
Amanand conversatia despre salariu si aducand in fata abilitatile tale, poti arata ca esti o alegere buna pentru companie, iar in momentul in care angajatorul aduce in discutie salariul, acesta poate fi dispus sa ofere mai mult decat ar fi oferit la inceput.
Poti intarzia, de asemenea, conversatia despre salariu intreband mai multe lucruri despre cerintele si responsabilitatile locului de munca.

Posibil raspuns: "Caut un pachet competitiv, care sa ia in considerare beneficiile si alte forme de compensare, dar as dori in primul rand sa stiu mai multe despre cerintele locului de munca.”

Intoarce intrebarea intervievatorului

Odata ce ai ajuns spre sfarsitul interviului, incearca sa-l faci pe angajator sa vina el primul cu oferta salariala. Spune-i ca vrei intai sa auzi care este cea mai buna oferta a sa.

Scopul este de a-l face sa mentioneze propunerea lui salariala, iar asta te va pune in avantaj pentru negocieri.

Posibil raspuns: “In general, ma astept la un salariu care este in concordanta cu salariul angajatilor pe acelasi post. Cred ca pot fi un mare atuu pentru aceasta companie, iar daca sunteti de acord, mi-ar placea sa aud oferta dvs. "

Arata-i ca ti-ai facut temele

Daca, totusi, angajatorul doreste in mod clar o propunere din partea ta, fi respectuos si profesionist si ofera-i o suma. Refuzand sa raspunzi si sa cooperezi va crea probabil o impresie proasta si te va costa pierderea oportunitatii de angajare.

Fa-ti temele inainte de interviu pentru a afla salariul de baza pentru pozitia si nivelul de experienta pe care le ai, dar tine cont si de diferentele regionale.
O parte din raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa fie o idee clara a ceea ce vrei si ceea ce vei accepta.

Posibil raspuns: "Ceea ce imi doresc cu adevarat ca si salariu, este o suma incadrata intre …..si …..
Cred ca aceasta companii imi poate oferi un salariu potrivit nivelului meu de experienta, si este un salariu cu care sunt confortabil.”