Ca si "De ce vrei sa lucrezi aici?" si "Spune-mi despre tine", aceasta intrebare este invitatia angajatorului de a te vinde ca raspuns la nevoile companiei.

Astfel, incepe prin a-ti face temele inainte de interviu, chiar daca acesta este "doar" un interviu telefonic.

Raspunsuri proaste la aceasta intrebare

Un raspuns care se concentreaza pe beneficiile aduse tie este un raspuns rau. Asa ca, raspunsuri de genul celor de mai jos sunt raspunsuri neinspirate:

  • Am nevoie de bani.
  • Am nevoie de un loc de munca.
  • Aceasta locatie este foarte aproape de unde locuiesc
  • Am fost intotdeauna interesat (de tot ceea ce fac).

Chiar daca aceste motive sunt importante pentru tine, ele nu sunt motivele pentru care angajatorul te va angaja. Raspunsul la aceasta intrebare ar trebui sa se concentreze asupra lor, nu pe tine! Tu esti vanzatorul in aceasta situatie, nu cumparatorul. Asa ca, trebuie sa te concentrezi asupra beneficiilor cumparatorului.

Aminteste-ti ca scopul tau este de a atrage angajatorul pentru a-ti oferi acel loc de munca.

Subliniaza cunostintele si experienta pentru a-ti demonstra valoarea

Priveste aceasta intrebare ca o oportunitate de a sublinia valoarea ta si de a-ti demonstra cunostintele. De exemplu, daca aplici pentru o pozitie ca asistent administrativ ai putea raspune astfel:

"Am utilizat Word, Excel si Outlook inca din anul ... pentru a mentine atat inregistrarile financiare si administrative, cat si pentru crearea si distribuirea de rapoarte interne de management, pentru monitorizarea activitatii angajatilor si crearea si distribuirea buletinului intern al organizatiei, pe care l-am trimis la peste 200 de membri ai personalului de 2 ori pe luna.”

sau

"In cadrul jobului anterior, am creat si intretinut rapoarte financiare folosind Excel, iar buletinele informative au fost scrise utilizand Microsoft Word, folosind template-uri pe care le-am realizat si distribuit utilizand Outlook.”

Pregatire avansata

Trebuie sa te pregatesti sa raspunzi la intrebari referitoare la motivul pentru care esti calificat si sa stii cum sa te vinzi mai bine decat ceilalti candidati. Este posibil sa ai aceleasi abilitati ca ceilalti, insa o mare parte din succesul interviului se invarte in jurul intrebarii: “Cine raspunde cel mai bine intrebarilor puse?”
Asa ca, petrece ceva timp facand urmatoarele:

  • Noteaza-ti abilitatile si punctele forte.
  • Scrie provocari, actiuni si rezultate cu privire la realizarile pentru fiecare dintre locurile de munca avute.
  • Documentarea realizarilor tale.
  • Descopera ceea ce te face special prin revizuirea scrisorilor de recomandare si/sau alte marturii pe care le poti avea de la locul de munca, scoala, si voluntariat.
  • Scrierea raspunsurilor la intrebari ca aceasta, care dau exemple concrete, pentru a dovedi ca te potrivesti jobului

In final, vei observa ca pregatirea pentru interviu te va ajuta sa raspunzi cu succes si cu incredere atunci cand angajatorul te intreaba: "De ce ar trebui sa te angajam pe tine?"