Atunci cand ti se pune aceasta intrebare, care suna nevinovata, trebuie sa ai un raspuns puternic. Raspunsul ar trebui sa demonstreze cunostintele tale despre companie, aptitudinile, talentele, experienta si punctele forte pe care le ai si care se potrivesc culturii si pozitiei/departamentului vizat.

Pana cand vei ajunge la punctul de a primi o oferta, angajatorii cauta doar motive pentru a va elimina.

Iata cateva raspunsuri pe care trebuie sa le elimini din start si care nu trebuie niciodata sa fie raspunsul acestei intrebari:

"Pentru bani."

"Pare un loc frumos in care mi-ar placea sa lucrez."

"Varul meu Mihai lucreaza pentru dvs, si are beneficii mari."

Toate aceste trei raspunsuri sunt similare si pot fi absolut adevarate. Cu toate acestea, ele impartasesc aceeasi problema - ele sunt despre ceea ce vrei tu si nu fac angajatorul sa fie interesat sa te angajeze.

Alte raspunsuri care nu te fac sa iesi in evidenta:

"Pentru ca stiu ca pot aduce o contributie foarte buna."

"Pentru ca stiu ca aveti un post pentru ______________ si eu sunt calificat."

Ce e in neregula cu aceste raspunsuri?

Raspunsurile de mai sus nu sunt despre angajator. Ele se concentreze pe beneficiile aduse tie. Desi angajatorul vrea ca tu sa fii fericit la locul de munca, lui nu ii pasa de beneficiile pe care tu le primesti in acest moment. El doreste sa vada care sunt beneficiile companiei daca alege sa te angajeze pe tine. Aceste raspunsuri nu demonstreaza o intelegere a nevoilor angajatorului. Angajatorul vrea sa stie ca esti cu adevarat interesat de acel loc de munca.

Fa-ti temele

1. Cunoaste-te pe tine insuti

Inainte de a vorbi cu angajatorii, sau chiar de a cauta un loc de munca, trebuie sa stii exact ceea ce poti oferi. (Care sunt investitiile pe care le vei oferi angajatorului?)

Trebuie sa fii in masura sa vorbesti despre punctele forte si realizarile tale, oferind cu usurinta raspunsuri concrete la intrebari precum "Care sunt punctele tale forte?" "De ce te-am angaja?" si "Spune-mi despre tine." precum si "Ce stii despre noi?" si "De ce vrei sa lucrezi aici?"

2. Cunoaste compania la care doresti sa te angajezi

Intereseaza-te si cauta informatii despre compania care te intervieveaza. Atunci cand cunosti detalii despre ea, cultura ei, obiectivele, produsele si provocarile acesteia, vei avea posibilitatea sa vorbesti despre tine si despre cum ai putea fi o alegere buna pentru companie.

3. Cunoaste-ti pozitia si departamentul (daca este posibil)

In acest sens LinkedIn iti va permite sa gasesti informatiile tinta. Utilizeaza informatiile pentru a afla mai multe despre responsabilitatile locului de munca, identifica grupurile LinkedIn din care fac parte angajatii companiei si alatura-te lor. De asemenea, foloseste Google si vizualizeaza site-ul companiei pentru a afla mai multe despre aceasta.

Dupa ti-ai facut temele de pre-interviu, vei putea raspunde cu usurinta intrebarii: "De ce vrei sa lucrezi aici?, si vei fi pregatit sa vorbesti in cunostinta de cauza despre companie si pozitie, despre ce te intereseaza, si modul in care calificarile, personalitatea si experienta ta se vor potrivi jobului ravnit.