Nu recomandam sa ai un raspuns prompt la fiecare intrebare de interviu, ci iti recomandam sa petreci ceva timp devenind confortabil cu intrebarile care iti pot fi puse, cu ceea ce angajatorii cauta cu adevarat in raspunsurile tale si cum sa arati ca esti omul potrivit pentru acel loc de munca.

Cum sa raspunzi la intrebarea: Unde te vezi peste 5 ani?

Raspunzandu-ti inainte la aceasta intrebare este un exercitiu foarte bun prin care iti poti imagina ceea ce iti place sa faci, ceea ce este semnificativ pentru tine si ceea ce vrei de fapt sa faci in 5 ani de acum incolo.
Aceasta intrebare poate deraia un eventual interviu, daca nu esti pregatit. Avand in vedere ca durata medie a timpului pe care angajatii il petrec intr-o companie sau la un loc de munca este de 4,6 ani, pare un pic prostesc ca angajatorii sa puna totusi aceasta intrebare.

Poti evita un non-raspuns

Cei mai multi candidati la locuri de munca sar peste aceasta intrebare, fara a-si stabili obiective de cariera personale sau fara a avea o buna cunoastere a culturii companiei.

O greseala comuna este incercarea de a denumi o anumita pozitie, care poate exista sau nu in companie. Pe de alta parte, un raspuns vag, cum ar fi, "Sper sa fiu in masura sa progresez intr-o pozitie de nivel inalt", ar putea avea efecte inverse daca pozitia nu ofera nici un progres. Iar un raspuns banal, cum ar fi "As vrea sa am slujba dvs." ar putea fi un dezastru complet.

Asa ca, ia-ti timp pentru a oferi un raspuns serios la aceasta intrebare, care va fi in cele din urma de ajutor atat pentru tine cat si pentru angajator.

Ce incearca angajatorul sa descopere

Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, este util sa intelegi ca intervievatorul cauta 5 lucruri esentiale in raspunsul tau:

  • Intelegi implicatiile postului si ceea ce atrage dupa sine?
  • Ai atitudinea potrivita?
  • Esti o persoana de incredere?
  • Te potrivesti companiei noastre, cultural si social?
  • Cum ai de gand sa utilizezi punctele forte pentru a avea succes la acest loc de munca?

Calificarile si experienta fiind oarecum egale intre candidati, intervievatorul doreste sa gaseasca cel mai potrivit candidat din punct de vedere cultural. Candidatul care isi ia timp pentru a pregati o lista de obiective personale inaintea interviului, va fi capabil sa comunice punctele sale forte si potentialul sau, cu usurinta.

Cum sa iti pregatesti raspunsul

Incearca sa utilizezi aceste 3 strategii care te pregatesc pentru aceasta intrebare inainte precum si pentru a-ti examina propriile obiective de cariera.

1. Concentreaza-te pe ceea ce simti cu privire la acel post

Ia in considerare sentimentele personale care te inunda atunci cand te gandesti sa lucrezi in acel loc de munca si pentru acea companie.
Veti avea mai mul techilibru intre viata profesionala - viata personala? Vei ajunge mai repede la munca? Este acel tip de mediu in care iti poti utiliza punctele tale forte? Vei avea o mai mare oportunitate de a invata lucruri noi? Valoarea ta pe piata muncii va creste?

Fa-ti timp sa denumesti sentimentele si punctele forte si scrie modul in care un angajator te-ar putea face sa te simti apreciat.

2. Gandeste-te la modul in care doresti sa iti petreci ziua si tipul de actiuni pe care le vei efectua

Nu te concentra pe sarcinile specifice ale locului de munca. In schimb, gandeste-te la modul in care vei interactiona cu co-lucratorii clientii sau sefii. Cum ai dori sa te simti la sfarsitul programului de lucru? Ce abilitati sau informatii noi vei invata? Ce te vezi facand in acest loc de munca? Ce este diferit fata de locul de munca actual sau anterior?

Noteaza pe o foaie aceste ganduri si imagineaza-ti cum te-ai simti sa mergi la un loc de munca si sa lucrezi pentru o companie pe care o iubesti.

3. Incerca sa iti setezi obiective pe masura ce te vezi in noua pozitie

Chiar daca nu se poate determina in mod specific unde vei fi sau ce vei face peste 5 ani, gandeste-te la ce posibilitati par sa se dezvolte pentru tine la acel loc de munca. Ce pare nou? Ce este diferit pentru tine?

Concentreaza-te pe valorile tale personale si profesionale, scrie-le pe o foaie, si formuleaza-ti un raspuns la o versiune modificata a acestei intrebari, cum ar fi: "Ce va fi important pentru tine in cariera peste 5 ani?" sau "Cum ai dori sa fie viata/cariera ta in 5 ani?"

Dezvolta-ti raspunsul

Pe masura ce vei dezvolta obiective de cariera personale, precum si o strategie cu privire la modul in care doresti sa atingi aceste obiective, vei fi mai in masura sa raspunzi la intrebarea "Unde te vezi peste 5 ani?" fara a oferi un raspuns care nu suna credibil.

Sa speram ca, cu atat mai mult privesti cariera ta in acest mod si iti vei lua timp sa vizualizezi modul in care lucrurile s-ar putea imbunatati pentru tine personal si profesional, lucrurile pot deveni mai clare.

Concentrandu-te asupra valorilor personale si profesionale, vei fi capabil sa formulezi un raspuns credibil, care va da intervievatorul o impresie pozitiva, atitudine, fiabilitate, si potential de succes.