Nu numai ca multora ne este greu sa vorbim despre bani, dar raspunsul gresit ne poate scoate din cursa pentru locul de munca dorit sau ne poate bloca la un castig mai mic decat meritam.

Desi nu toti intervievatorii te vor intreba despre salariu din prima, discutia despre bani va veni la un moment dat. Iar atunci cand intrebarea iti este pusa, trebuie sa fi pregatit sa raspunzi bine si cu incredere, tinand cont de urmatoarele sugestii:

Intarziere conversatia

Daca poti, impinge conversatia cu privire la salariu pana la sfarsitul interviului. 

Cu cat mai tarziu vorbesti despre bani, cu atat ai mai mult timp sa ii demonstrezi intervievatorului valoarea ta profesionala, inainte de a incepe negocierea de salariu.

Arata-i intervievatorului abilitatile tale, explicandu-i realizarile. Trebuie sa il convingi de munca pe care ai depus-o pana acum si de faptul ca meriti o compensatie pe masura. Scotand in evidenta abilitatile si nu salariul dorit, vei arata ca esti persoana potrivita pentru companie, iar in momentul in care trebuie sa discutati despre salariu, angajatorul poate fi dispus sa ofere mai mult decat ar fi oferit mai devreme.
Poti amana de asemenea, conversatia salariala solicitand mai multe informatii despre cerintele locului de munca. Sustine ca iti doresti un pachet competitiv, ca stii cam cat se ofera pe un astfel de post, apoi intreba despre cerinte sau alte responsabilitati ale locului de munca. Exemplu: "Caut un pachet competitiv, care sa constea in beneficii si alte forme de compensare, dar as vrea, in primul rand, sa stiu un pic mai mult despre cerintele locului de munca."

Intoarce intrebarea intervievatorului

Odata ce ai ajuns spre sfarsitul interviului, lasa-l pe intervievator sa vina primul cu oferta. Asculta cea mai buna oferta a lui. Scopul este de a-l face sa mentioneze oferta lui in primul rand, deoarece asta iti va da un avantaj pentru negocieri. Poti spune: "In general, ma astept un salariu care este in concordanta cu angajatii aflati la acelasi nivel cu mine. Cred ca pot fi un mare avantaj pentru aceasta companie, iar daca sunteti de acord, mi-ar placea sa aud oferta dvs.”

Arata-i ca ti-ai facut temele

Cu toate acestea, daca angajatorul doreste in mod clar sa ii spui un pret, fii respectuos si profesionist si ofera-i o idee despre salariul dorit. Daca refuzi sa raspunzi si sa cooperezi, vei crea probabil o impresie proasta si te va costa oportunitate de a primi jobul.
Inainte de interviu, ar trebui sa faci unele cercetari pentru a afla salariul comun pentru pozitia si nivelul tau de experienta. Insa, ai grija la de diferentele regionale. In majoritatea cazurilor, salariile sunt mai ridicate in orasele mai mari.
Nu cere un salariu prea mare gandindu-te ca angajatorul va negocia. Pe de alta parte, nu cere nici un salariu prea scazut, crezand ca iti va oferi mai mult. S-ar putea termina cu o oferta scazuta care va face sa te simti prost platit si nefericit cu locul tau de munca.

Cel mai direct raspuns este acela de a spune exact ceea ce doresti, tinand cont de salariu mediu pentru pozitia respectiva si zona geografica in care te aflii. Poti spune: "Mi-as dori un pachet salarial in intervalul de la …... la …..... Cred ca este o oferta pe care aceasta companie o plateste pentru nivelul meu de munca, si este o oferta cu care sunt confortabil."