Este importanta scrisoarea de intentie? Pentru unele companii da, pentru altele nu, dar totusi chiar daca nu ti se cere o scrisoare de intentie, companiile apreciaza ca ai trimis una.

Este foarte important ca scrisoarea de intentie sa fie specifica jobului pentru care aplici, si nu una generala.

Scopul scrisorii de intentie este ca recrutorul sa iti citeasca CV-ul si sa isi faca o prima impresie despre tine.

Specialistii in HR spun ca atunci cand scrii o scrisoare de intentie trebuie mai intai sa te gandesti la 2 lucruri:

  • ·Ce vrea angajatorul sa auda?
  • ·Ce vrei sa spuna scrisoarea despre tine?

Cum sa o structurezi?

Structura scrisorii tale de intentie depinde daca esti proaspat absolvent, vrei sa iti schimbi cariera sau ai experienta in munca, dar in general ideile principale sunt cam la fel.

Ar trebui sa contina cam 4-5 paragrafe si sa nu depaseasca o pagina, cele mai multe dintre ele avand jumatate de pagina.

Introducerea

Scrisoarea ar trebui adresata unei persoane anume – chiar daca inseamna sa suni compania pentru a afla cine face recrutarile. Este o corvoada poate pentru unii acest lucru, dar face o diferenta.

Spune-i pentru ce post doresti sa aplici, cum ai auzit de el si spune-i de alte documente pe care le atasezi (CV-ul spre exemplu).

Cuprinsul

In primul rand, specifica de ce esti interesat de jobul respectiv, de compania respectiva si cum se potriveste acel job cu planurile tale de cariera.

Apoi in 2 paragrafe pune accent pe aptitudinile tale si pe experienta pe care o ai, experienta care sa fie relevanta pentru ocuparea acestui post.

Ai putea folosi o afirmatie precum “Sunt 3 motive pentru care ar trebui sa luati in considerare aplicatia mea” si apoi enumara acele motive cu o explicatie scurta.

Daca ai cumva o pauza in CV-ul tau in care nu ai lucrat o perioada, ai putea sa explici acea pauza intr-un paragraf separat.

Incheierea

Incearca sa o finalizezi intr-un ton pozitiv. Spune-i ca speri ca vei fi luat in considerare pentru un interviu si multumeste, semnandu-te la final.

Inainte de a trimite scrisoarea, citeste-o o data, de doua ori pentru a te asigura ca nu sunt greseli gramaticale si de punctuatie.

Nu fii negativ, sarcastic in exprimare, nu minti in scrisoarea de intentie, nu exagera faptele si aptitudinile pe care le ai si nu mentiona detalii personale. Este un document de business, deci trebuie sa ai un limbaj profesional.