Pasul 1: Brainstorm

Chiar inainte de a incepe sa scrii ceva, ia-ti un moment pentru a nota experienta si aptitudinile pe care le ai, si care sunt relevante pentru pozitia pe care o soliciti. Din pacate, nu poti si nu e recomandat sa creezi doar un CV pe care sa il trimiti la toate companiile - nu si daca vrei o sansa la obtinerea de interviuri. Ia-ti timp pentru a studia fiecare loc de munca pe care doresti sa il scrii in CV si gandeste-te la modul in care poti arata ca tu esti singurul candidat ideal pe care compania il cauta. Aminteste-ti ca acesta este modul in care te prezinti pe tine insuti unui potential angajator; fa-l sa spuna:“aceasta persoana este perfecta pentru acest loc de munca!"
Cand esti la inceput, CV-ul nu tau trebuie sa includa doar locurile de munca. Gandeste-te la experiente in care ti-ai asumat roluri de conducere, ai demonstrat initiativa, sau ai invatat o anumita competenta. Vei dori ca angajatorii sa stie despre acestea. Poti include aici: premii, aptitudini in anumite programe de calculator, proiecte de voluntariat, roluri de conducere in comunitate, organizatii universitare, sau cursuri care le-ai urmat si care sunt relevante pentru locul de munca.

Pasul 2: Completarea CV-ului

Acum este timpul sa incepi realizarea CV-ului. Exista zeci de exemple de CV-uri pe internet, pe care le poti utiliza pentru referinta si inspiratie. Utilizeaza un format profesional, si asigura-te CV-ul este simplu, curat si usor de citit. Pentru un prim CV, va fi probabil nevoie doar de o singura pagina.

Incepe CV-ul cu o specificare sumara(rezumat) care aminteste despre obiectivele de cariera si punctele forte personale. Daca un angjator ar citi doar acest rezumat si nimic altceva din CV-ul tau, el ar trebui sa stie exact ce ai facut si ceea ce vrei sa faci de acum inainte. 

In general, CV-urile elevilor si absolventilor se evidentiaza prin educatie. Mentioneaza scolile pe care le-ai urmat, si facultatile, impreuna cu data absolvirii si specializarea.
In continuare, veti avea o sectiunea Experienta. Aici va trebui sa treci locurile de munca si stagiile. Include informatii specifice despre responsabilitatile pe care le-ai avut. Incearca sa scrii o descriere a locului de munca ce arata ca ai luat initiativa sau ai realizat un anumit obiectiv.

Dupa ce ai completat si experienta, Cv-ul devine un pic mai personal. In functie de trecutul tau specific si pozitia pentru care aplici, exista o multime de alte sectiuni pe care le-ai putea adauga: experienta de voluntariat, cursuri relevante, activitati extracurriculare si de implicare in comunitate, abilitati sau competente lingvistice, ori certificari profesionale.
Nu te stresa prea mult pentru aceste sectiuni! Aminteste-ti ca obiectivul tau este de a comunica experienta ta, intr-un mod clar si concis, nu sa impresionezi prin design-ul CV-ului.

Pasul 3: Corecteaza!

Poate ca ai auzit ca daca unC V prezinta chiar si o greseala de scriere, va fi aruncat la gunoi. Chiar daca acest lucru nu este intotdeauna adevarat, cu siguranta, nu vei arata constiincios sau orientat pe detalii daca CV-ul tau este presarat cu erori.
Printeaza CV-ul si reciteste-l, apoi cere-i un prieten sa-l citeasca si el. 

Pasul 4: Trimite CV-ul

Acum ca CV-ul tau este gata, tot ce iti ramane de facut este sa aplici pentru pozitia dorita. Ataseaza-l in email sau aplica-l online si asteapta sa fii contactat.
Multa bafta!