Pentru inceput, fiecare candidat trebuie sa se inregistreze la GMC (Consiliul Medical General) pentru a primi aprobarea de a profesa. Odata obtinuta, aceasta vine sub forma unei licente care poate fi de doua tipuri:

  • Provizorie - care ofera posibilitatea de a profesa un singur an in programul de fondare, in anumite conditii, perioada asemanatoare cu rezidentiatul din Romania.
  • Permanenta - cea mai dorita si primita adesea de medicii romani. Prin intermediul acesteia, candidatul este liber sa se angajeze oriunde in domeniu, fie in NHS (Sistemul National de Sanatate), fie la clinici private.

Intre tarile care fac parte din SEE exista o recunoastere mutuala a pregătirii și a calificărilor echivalente și dreptul la libera miscare a muncitorilor intre statele membre. Medicii români care atesta ca au absolvit o facultate de medicina din România sau din cadrul oricarei alte tari membre SEE primesc inregistrare permanenta la GMC.

Licenta trebuie reinnoita periodic daca medical vrea in continuare sa profeseze in Marea Britanie. Revalidarea se bazeaza pe o evaluare menita sa confirme ca medicul nu a pierdut din cunostintele pe care le detinea cand a aplicat prima data la GMC.

Pe langa asta, pentru a putea fi inregistrat si a gasi un job ca medic in Marea Britanie este absolut necesara o buna cunoastere a limbii. Aplicantii vor trebuie sa treaca de IELTS (International English Language Testing System), iar daca vor sa isi mareasca sansele de angajare pot sa sustina si examenul PLAB, un alt test asemanator cu primul, care are doua parti: prima se poate sustine in tara in timp ce a doua numai in Anglia.

Prezentarea documentelor pentru a atesta absolvirea unei facultati de medicina si/sau a altor studii in domeniu este, bineinteles, obligatorie. Nu vor fi acceptate numai documente originale. Prin urmare, fiecare medic carea vrea sa inceapa o cariera in Marea Britanie va trebui sa faca cel putin o vizita la centrul GMC.

Odata inregistrat, poti incepe cautarea de joburi. Locuri de munca sunt destule, asta o atesta platforma noastra online si nu numai, iar salariile pornesc de la 2500 de lire.