Primul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere atunci cand te hotarasti sa iti cauti un job sau sa iti schimbi jobul actual, este sa-ti pregatesti CV-ul. De obicei, majoritatea persoanelor angajate au cel putin un CV completat total sau partial, pe cel putin un site de plasare forte de munca. Cei mai multi dintre noi uitam sa ne actualizam periodic CV-ul deja existent, si de cele mai multe ori, aplicam la cate un job fara a verifica modul si gradul de completare al acestuia sau corectitudinea datelor pe care CV-ul le contine.

Este foarte important ca CV-ul sa fie corect si reprezentativ pentru aspirantul la job, deoarece, in prima etapa,  este singura interfata pe care o are anagajatorul, este singurul lucru care te promoveaza si te scoate in evidenta, pana la o prima selectie. Aceasta s-ar traduce prin faptul ca un CV corect te „vinde” sau te promoveaza cel mai bine si-ti scoate calitatile in evidenta, in fata angajatorului, motivandu-l sa te selecteze.

Daca te-ai hotarat sa alegi un job in strainatate atunci identificarea jobului potrivit si aplicarea  la acesta este posibila numai prin intermediul internetului. Pentru aceasta, exista numeroare site-uri unde poti gasi joburi in diferite domenii si pentru diferite nivele de experienta sau studii si anume:

  • Pentru joburi locate numai in Europa, pentru nivele de educatie mai ridicate si cu experienta in domenii direct productive sau stiintifice se pot accesa site-uri cum ar fi eurojobs.com, eurobrussel.com. Acesta din urma permite vizualizarea job-urilor disponibile in Uniunea Europeana sau chiar cele ale Comisiei Europene. Exista giduri care contin conditiile de admisibilitate la aceste joburi, modul de aplicare, cerintele joburilor, etc.
  • Pentru joburi din toata lumea, in general, se poate aplica cu ajutorul site-ului linkedin.com  dar si alte site-ri sunt usor accesibile si  contin o multitudine de oferte atat din Europa cat si SUA sau Canada: careersinternational.com, goinglobal.com.

Partea interesanta si avantajoasa a acestor site-uri este continerea de sfaturi culturale, descrierea profilurilor de ţară, analiza fiecarui domeniu de activitate, informaţii despre permisul de muncă (acolo unde este necesar) şi finanţe, precum si informatii privind modul de salarizare  din acea ţară şi costul de viaţă.

Poti deasemenea opta pentru accesarea site-urilor romanesti (cum ar fi Infomunca) ale firmelor de plasare de forta de munca in straintate, care au inceput sa devina tot mai numeroase, si care ofera o gama larga de oferte de munca. In plus, in acest caz ai avantajul de a putea sa te informezi direct prin telefon sau fata in fata cu angajatii firmelor, despre joburile existente dar si despre conditiile de acomodare sau de viata din tara unde doresti sa muncesti.

Succes!